Prodaja stana ili kuće u vlasništvu je veliki korak i zahteva dobru pripremu. Kako bi se prodaja nekretnine što pre realizovala, potrebno je ispuniti nekoliko koraka. Pravilna priprema nekretnine i određivanje fer cene je pola obavljenog posla.

Pročitaj sve korake u našem Vodiču za prodaju nepokretnosti i osiguraj da ceo proces prođe brzo, lako i na obostrano zadovoljstvo i kupca i prodavca.

Priprema nekretnine za prodaju

Da bi se prodaja što pre realizovala, važno je da nekretnina izgleda primamljivo. Neke stvari ne možeš da promeniš – lokaciju, kvadraturu ili stanje zgrade. Međutim, uz trud i angažovanje možeš da učiniš da nekretnina izgleda primamljivije.
Skloni nepotreban nameštaj i svoje stvari. Prostor treba da bude uredan i da ne bude preopterećen predmetima osoba koje trenutno žive u njemu.

Pojedini prodavci se odlučuju da, pre prodaje, renoviraju nekretninu, kako bi postigli višu cenu. Ako se i ti odlučiš na taj korak, važno je da detaljno popišeš sve troškove i precizno izračunaš koliko će te renoviranje koštati. Odmeri da li ćeš, uz troškove renoviranja, ipak moći da dobiješ višu cenu za svoju nekretninu.

Ako planiraš selidbu prodajom trenutne nekretnine i kupovinom neke nove, potrebno je da napraviš detaljan plan svih procesa – kupovine, prodaje, ali i selidbe, sa jasnim vremenskim okvirima. 

Pročitajte na šta sve treba da obratite pažnju pre prodaje stana.
Sve o renoviranju potraži ovde.

Određivanje vrednosti nekretnine

Ponekad je teško odrediti vrednost sopstvene nekretnine. Ipak, kako bi se prodaja što pre realizovala, važno je da postaviš fer cenu. Pojedini prodavci u oglasima stave višu cenu, kako bi sebi ostavili prostora za pregovore. Ipak, treba imati u vidu da (pre)visoka cena može odbiti potencijalne kupce.
Ako ti treba dodatno mišljenje o vrednost tvoje nekretnine, u pomoć možeš pozvati profesionalnog procenitelja, ili potražiti savet od iskusnog agenta za neketnine. Takođe, na 4zida.rs potraži nekretnine slične tvojoj (ista ili slična lokacija, raspored, kvadratura) i uporedi svoju cenu sa njihovom. Obavezno konsultuj i našu stranicu Kretanje cena koji ti prikazuje oglašene i prodajne cene po opštinama, odnosno gradovima.

Pročitaj kojih 6 koraka će ti pomoći da odradiš najbolju cenu svoje nekretnine.

Postavljanje i promocija oglasa za prodaju

Više detalja o ovome potraži na LINKU. 

U oglasu se potrudi da popuniš sva polja i da što detaljnije opišeš svoju nekretninu. Osim glavnih karakteristika (lokacije, kvadrature, cene, strukture stana, spratnosti, grejanja, parkinga/garaže) navedi i ostale stvari koje budućim vlasnicima mogu biti važne – orijentisanost stana, da li zgrada ima lift, koliko su blizu gradski prevoz, škole, vrtići, prodavnice, pijaca. Možeš da opišeš i stanje zgrade, okruženje, odnose sa komšijama. Ove stavke mogu doprineti da se budući vlasnik više zainteresuje za stan i da sebe lakše zamisli u njemu.

Predlažemo ti da promovišeš svoj oglas, kako bi što pre izdao nekretninu. O mogućnostima promocije oglasa na 4zida.rs pročitaj OVDE. Osim na našem sajtu, oglas možeš promovisati i na svojim društvenim mrežama.

Ako vam je potrebna pomoć pri postavci oglasa pozovite našu korisničku podršku na broj telefona 024/ 41 55 876.

Pročitaj naše savete kako najbolje da oglasiš svoju nekretninu.

Ako si već postavio oglas, pročitaj kako ga možeš unaprediti.

Šta sve treba da uradiš da bi što pre realizovao prodaju nekretnine.

Angažovanje agnecije i/ili dodatne pomoći

Angažovanje agencije za promet nekretnina ti u mnogome može pomoći, ne samo oko oglašavanje nekretnine, pronalaska idealnog kupca, već i u pripremi potrebne dokumentacije. Svaka agencija naplaćuje posredničku proziviju 2-3%. Iako ti se ovaj trošak može učiniti visok, on je opravdan vrednošću koju dobijaš za taj novac – agencija ti štedi vreme, olakšava proces prodaje i u velikoj meri smanjuje stres.

Uvek treba da se odlučiš za angažovanje proverene agencije za nekretnine. Sa agencijom ćeš potpisati ugovor o posredovanju u kom će, između ostalog, biti definisana visina posredničke provizije, kao i uslovi posredovanja.

Pročitaj zašto je dobro angažovati agenciju.

Prikupljanje ponuda, pregovaranje

Ako mislite da niste vični u pregovorima, ili sve suviše emotivno vezani za nekretninu, možete odrediti da vama neko blizak to obavi umesto vas. Ako ste se odlučili za angažovanje agencije, idealno je da to bude agent – sa iskustvom na tržištu, ali i veštinama pregovaranja, agent za nekretnine će zastupati tvoj interes na najbolji mogući način.

Ako bi ubrzali proces pregovaranja, unapred odluči koja je tvoja zadnja cena ispod koje ne bi prodao svoju nekretninu. Nakon što dobiješ ponudu, možeš uzeti malo potrebnog vremena da porazmisliš o njoj, ali nemoj previše odugovlačiti sa odlukom. Kupci ne gledaju samo tvoju nekretninu i, ako odugovlačiš sa odlukom, to ih može naterati da razmisle i o drugim opcijama.

Priprema dokumentacije

Da bi se prodaja nekretnine realizovala, potrebno je da svi papiri budu uredni. Kao vlasnik nekretnine, spremi na vreme:

  • Vlasnički list
  • Rešenje o nasleđivanju (ako je nekretnina nasleđena)
  • Ugovor o poklonu (ako je nekretnine dobijena kao poklon)
  • Ugovor o doživotnom izdržavanju (ako je nekretnina dobijena putem ovog Ugovora)

Ukoliko nekretnina nije uknjižena, bilo bi dobro da obezbediš potvrdu o ozakonjenju. Velika većina kupaca traži isključivo uknjižene nekretnine, a pogotovo oni koji uzimaju stambeni kredit, jer je njega moguće dobiti samo za uknjižene nekretnine. Budući vlasnik će sigurno proveriti da li je nekretnine upisana u katastar nepokretnosti i ko je upisan kao vlasnik. Ako nekretnine ima više vlasnika, za njenu prodaju je potrebno da postoji saglasnost svih vlasnika nekretnine.

Ne prodaješ nekretninu lično? Saznaj sve o punomoćju za promet nepokretnosti.

Odvajanje novca za dodatne troškove

Iako je prodaja nekretnina proces od kog ćeš prihodovati, postoje troškovi ovog procesa koje je potrebno da izmiriš. Ako se odlučiš da angažuješ agenciju, računaj na posredničku proviziju koja obično iznosi 2% ili 3% od ukupne vrednosti nekretnine.
Proveri sa agentom, notarom ili svojim advokatom da li treba da platiš porez na kapitalnu dobit. On iznosi 15% od razlike prodajne i nabavne cene. Ukoliko ova razlika ne postoji, odnosno ukoliko nije ostvarena nikakva kapitalna dobit, ovaj porez se ne plaća.
Takođe, ako prodaješ svoju nekretninu i planiraš da kupiš neku novu, imaš 90 dana od dana zaključenja Ugovora o prodaji da stečeni novac uložiš u novu nepokretnost i time budeš oslobođen ovog poreza.
Kod kupoprodaje nekretnine imamo i porez na prenos apsolutnih prava, ali njega u praksi obično plaća kupac.

Saznajte koje su obavezne poreske prijave nakon kuporpdaje nekretnine.

Realizacija prodaje

Ukoliko si se sa kupcem dogovorio o prodaji nekretnine, potpisivanje predugovora je važan korak. To je dokument koji štiti i prodavca i kupca ukoliko jedna strana odustane od procesa.

Ako kupac kupuje stan na kredit, potrebno je da banci predoči i predugovor o kupoprodaji nekretnine. Proverite sa agentom ili banom da li je neophodno da ovaj ugovor bude overen kod notara. Kod predugovora je potrebmo definisati visinu prodajne cene, način isplate, krajnji rok isplate, visinu kapare, datum promopredaje nekretnine, odnosno datum iseljenja i dr. 

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora je veoma složen proces i zato je dobro da u ovom koraku imate pomoć – agenta i/ili advokata. Takođe, kako bi kupoprodaja bila validba, ovaj ugovor mora biti zvanično overen. Kupoprodajni ugovor treba da sadrži sve stavke kao i predugovor, a koje se tiču cene, načina isplate, kao i rokova za promopredaju nekretnine, odnosno iseljenje

Iako je kupoprodajni ugovor ima puno pravne terminologije, važno je da i prodavac i kupac razumeju sve njegove stavke i budu saglasni sa svima njima.

Pročitaj savete našeg pravnika šta sve treba da sadrži Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti.