Kako odrediti prodajnu cenu svoje nekretnine?

Često je pitanje naših korisnika kako pouzdano odrediti koja je prodajna cena nekretnine koju želimo da prodamo. Uvideli smo potrebu da vam pomognemo i napravili vodič od 6 koraka koji će vam pomoći da formirate prodajnu cenu koja je realna i u skladu sa trendovima na tržištu i time vam olakšati put prodaje.

Ponuda nekretnina na vašoj lokaciji

Prvi korak neka bude mini istraživanje. Dostupnost na internetu za ovaj vid pretrage je ogromna. Posvetite se proučavanju nekretina koje se prodaju na lokaciji gde se i vaša nalazi. Lokacija je bitna, ali ne i jedina ključna. Obratite pažnju na kvadraturu, stanje i opremljenost. Sumirajući ponudu, možete doneti odluku da li je cena koji ste odredili u rangu sa aktuelnim nekretninama.

Foto: 4zida.rs

*Primer pretrage nekretnina na portalu 4zida.rs je veoma jednostavan: ukoliko prodajete stan na Dorćolu od 80 kvadrata, unesite iste kriterijume. Klikom na dugme TRAŽI, dobijate uvid u sve oglašene iste ili slične stanove (za još užu pretragu odaberite NAPREDNU PRETRAGU).

Prodajna cena stanova na rubrici Kretanje cena

Portal za oglašavanje nekretnina 4zida.rs ima sjaju funkcionalnost koja vam može pomoći i zato je sa ponosom predstavljamo:

Nakon što ste uneli željene kriterijume, a oglasi su se izlistali, u pretrazi će se naći i polje POGLEDAJ PROSEČNU CENU KVADRATA NA OVOJ LOKACIJI gde dobijate detalje sa kretanjem cene kvadrata za novogradnju i starogradnju, kvartalni rast/pad cena, kao i broj oglasa u određenom cenovnom rangu.

Foto: 4zida.rs

Drugi način da dođete do istih informacija krije se u sekciji  VIŠE.  Odaberete KRETANJE CENA gde samostalno unosite lokaciju, tip nekretnine i transakcije.

Zavirite i analizirajte naše istraživanje, verujemo da će vam značiti.

Pričajte sa agentom

Bilo da ste se odlučili da vas zastupa agencija ili želite samostalno da prodajete svoju nekretninu, razgovor sa agentom vam može biti od velike koristi. Susretljivi su i otvoreni za pitanja, a iskustvo u branši može doneti samo kvalitetne savete. Često zlata vredan može da bude direktan uvid sa terena koji oni imaju. Mogu vam predložiti šta u oglasu treba da istaknete i svoju nekretninu učinite još primamljivijom za potencijalne kupce.

Raspitajte se po komšiluku

Skuvajte kafu i pozovite komšiju koji je nedavno prodao svoju nekretninu. Uz šoljicu razgovora možete doći do novih saznanja i ideja. Možda komšija neće želeti da vam otkrije koja je bila prodajna cena njegovog stana, ali neka vam ispriča kako je tekao put prodaje nekretnine, koje je problema imao. Sigurno ćete na osnovu njegovog iskustva dobiti neki dobar savet na šta da posebno obratite pažnju.

Republički geodetski zavod

Bitan korak je i provera uknjiženosti nekretnine. Kako biste izbegli potencijalna iznenađenja, savetujemo Vam da posetite sajt Republički geodetski zavod  koji vam pruža javni pristup podacima u katastru nepokretnosti. Na ovaj način možete da pre samog oglašavanja proverite da li je sve papirološki sa vašom nekretninom zavedeno i da li je potrebno da u tom pravcu preduzimate neke dodatne korake. Osim toga, za očekivati je da će budući kupac prvo otići na ovu istu adresu da proveri podatke o vašoj nekretnini. Dovoljno je da odaberete grad, upišete tačnu adresu i prikazaće se uknjižena kvadratura objekta, broj parcele, vrsta zemljišta, vlasništvo.

Procenitelj na lični zahtev

Mnogi od nas smatraju da procenitelj dolazi isključivo po proceduri banke kada kupac uzima sambeni kredit kako bi uradio detaljnu procenu stana prodavca. Međutim, vi imate mogućnost da na lični zahtev pozovete procenitelja kako biste tražili dodatno mišljenje i odredili koja je najbolja prodajna cena vaše nekretnine. Ovaj vid procene ne isključuje procenitelja koji dolazi po dužnosti ukoliko je uključen stambeni kredit, ali imate sigurnost ukoliko prodajete nekretninu keš kupcu.  

Procenitelj, uzimajući u obzir apsolutno sve faktore, može najrealnije da odredi cenu, da savet ukoliko se nalazite u specifičnoj situaciji i reši vaše dileme. 

Iz našeg iskustva, ovo je 6 ključnih koraka pri određivanju cene nekretnine – nadamo se da smo pomogli sa smernicama i savetima. Ukoliko imate neku novu ideju ili iskustvo, pišite nam ili ih u komentarima podelite sa nama.  Biće nam drago da čujemo i vaša iskustva. 

Autorka teksta: Ivana Horvat


Podeli ovaj tekst: