Vodič za kupovinu nekretnine

Definiši želje, ciljeve i mogućnosti

Pre izbora idealne nekretnine važno je da realno sagledaš koje su tvoje želje, dugoročni ciljevi i mogućnosti. Pre nego što kreneš u razgledanje nekretnina predlažemo ti da na papir napišeš sta nekretnina mora da ima, šta bi trebalo, a šta bi bilo lepo da sadrži. Na osnovu MO-TRE-BI tehnike, lako ćeš rangirati nekretnine koje pogledaš. 

Pogledaj na koja pitanja treba da imaš odgovore pre nego što kupiš nekretninu.

Odaberi idealnu nekretninu

Ako imaš kreiran nalog, na sajtu 4zida.rs možeš u “Sačuvanoj pretrazi” da izdvojiš oglase koji su ti zanimljivi. Zakaži obilazak tih nekretnina. Nakon što pogledaš nekretnine koje su ti interesantne, izdvoj one koje mogu da pređu u sledeći krug. Koristi MO-TRE-BI tehniku iz prethodnog koraka.
Predlažemo ti da u finalnom krugu zadržiš najviše tri nekretnine. Na listu papira popiši sve njihove prednosti i mane. Nakon ovog koraka, verovatno će se izdvojiti jedna ili dve koje su tvoj favorit. 

Odluči da li ti više odgovara kuća ili stan.

Ako se odlučiš za stan, razmisli da li želiš starogradnju ili novogradnju.

Odabrao si stan? Proveri da li si na sve ove detalje obratio pažnju.

Proveri nekretninu

Pre nego što se upustiš u pregovore, važno je da pregledaš da li nekretnina ima uredno vlasništvo i da li je legalizovana. Treba proveriti i da li nad nekretninom postoji teret nepokretnosti ili da li je ona predmet nekog sudskog spora. 

Pre pregovora o ceni, prođi kroz sve ove korake.

Saznaj kako da proveriš vlasništvo nad nekretninom.

Proveri i da li je nekretnina uknjižena.

Izberi način finansiranja

Od ključne je važnosti da u proceni svojih finansija budeš realan. Ako želiš nekretninu da kupiš u gotovini, proceni da li imaš dovoljno novca i za druge eventualne troškove (renoviranje nekretnine, opremanje, poreze, provizije, prateće troškove kupoprodaje). Ako se odlučiš za kupovinu nekretnine putem stambenog kredita, moraš imati obezbeđen novac za učešće.  Pojedini kupci se odlučuju i za uzimanje keš kredita – da bi isplatili nekretninu u celosti, ili obezbedili novac za učešće.

Odaberi najbolju ponudu uz kalkulator stambenih kredita i osiguranja.

Pogledaj kojih 6 koraka je potrebno za uzimanje za stambenog kredita.

Pročitaj savete našeg pravnika o uzimanju stambenog kredita.

Izračunaj najnižu mesečnu ratu keš kredita.

Proveri svoju kreditnu sposobnost

Kreditna sposobnost je procena mogućnosti da dobiješ kredit i da ga uz plaćanje kamate otplatiš u datom roku.
Proveri svoju kreditnu sposobnost pre nego što se upustiš u avanturu traženja nekretnine.

Da li sam kreditno sposoban?

Pregovaraj oko cene

Da bi uspešnije pregovarao oko cene, korisno je da znaš i kako se kreću prosečne cene nekretnina u tvom kraju. Ove informacije možeš naći na 4zida.rs ispod svakog oglasa ili na stranici Kretanje cena. Za procenu konkretne nekretnine, možeš angažovati i profesionalnog procenitelja.
Po pravilu, kupoprodajna cena je obično niža od cene koja je navedena u oglasu. Oglašavanjem više cene, prodavci sebi daju prostora da pregovaraju sa kupcem, a da obe strane budu zadovoljene. 

Istraži kako se kreću prosečne cene stanova i kuća za prodaju.

Pročitaj naše analize o prosečnim cenama po gradovima.

Pogledaj koje to sitnice mogu dodatno da utiču na cenu nekretnine.

Kapara i ugovor o kupoprodaji

Nakon konačnog dogovora sa prodavcem oko cene, potrebno je sačiniti predugovor i dati kaparu. Ako uzimaš stambeni kredit, iznos kapare može ujedno biti i učešće za banku. Neke banke ne insisitiraju da predugovor bude overen kod notara, odnosno javnog beležnika. Za razliku od predugovora, kupoprodajni ugovor mora biti zvanično overen.

Pročitajte šta sve treba da sadrži ugovor o kupoprodaji nepokretnosti.

Pogledaj detaljnije o punomoćjima za promet nepokretnosti.

Obavezne poreske prijave, oslobađanje od poreza

Nakon overe kupoprodajnog ugovora kod javnog beležnika, čeka vas još par koraka kako biste celokupni postupak okončali u skladu sa zakonom. Zakonska regulativa je jasna, te je obavezno da poreske obaveze nakon kupoprodaje nekretnine budu izmirene.

Koje su to obavezne poreske prijave nakon kupoprodaje nekretnine.

Finalni koraci - prebacivanje računa, useljavanje

Nakon obavljene kupovine nekretnine, nephodno je da sve račune u novom stanu prebaciš na svoje ime. Ovaj postupak ne zahteva mogo birokratije i moguće ga je uraditi samostalno, bez prethodnog vlasnika nekretnine.
Ovim je papirologija konačno gotova i sada predstoje poslovi kojima se svi kupci raduju – uređenje doma i konačno – seldba. Inspiraciju za uređenje možeš potražiti čitajući stručne tekstove ili angažovanjem arhitekte ili dizajnera enterijera. Takođe, savetujemo ti da razmisliš o osiguranju svoje nekretnine – kako bi što duže uživao u bezbrižnosti svog novog doma.

Kako da prebaciš račune na svoje ime.

Pročitaj kako najlakše organizovati selidbu u novi stan.

Kako do osiguranja domaćinstva?

Treba ti inspiracije za uređenje doma? Pronađi je u našoj rubrici o enterijeru.