Na šta morate da obratite pažnju kada kupujete stan

Posedovanje nekretnine je jedan od najradosnijih događaja u životu, ali svi koji su bili u situaciji da kupuju stan, znaju da nije ni najmanje jednostavno naći stan koji vam se dopada, na lokaciji koju tražite, uz novac koji imate.

Ukoliko niste građevinski inženjer ili arhitekta, teško možete da procenite i da li je i koliko kvalitetno izgrađen stan koji želite da kupite, a to je ipak najbitnije.

Milica Knežević, diplomirani inženjer arhitekture, nas savetuje na šta moramo da obratimo pažnju prilikom kupovine stana:

Suština je da stan koji kupujete bude komforan i funkcionalan. Postoje različite vrste komfora u stanovanju, ali presudni su toplotni komfor (leti da ne bude vrućina u prostoru, a zimi da ne bude hladno, da ne duva promaja), osvetljenost prostorija (da li ima dovoljno sunca, da li ima dovoljno površina u staklu) i ventilacija (da li kuhinja, kupatilo, ostava imaju prirodnu ventilaciju preko prozora ili ako nemaju, da li imaju dobre ventilacione kanale).

Saveti za kupovinu stana

Kada bi vi kao stručno lice birali stan, na šta bi prvo obratili pažnju?

Prvo bih gledala funkcionalnu organizaciju samih prostorija u stanu (raspored prostorija jednih u odnosu na druge, mogućnost da se pregrade, odnosno reorganizuju, ako bude kasnije potrebe i slično). Kod stare gradnje je npr. lošija funkcionalna organizacija. Deblji zidovi, mnoštvo hodnika i nelogičnosti u organizovanju prostora, sobe previše uske a dugačke, a samo kraćom stranom izlaze na fasadu, i onda se dobija prostor u dubini unutar koji nije prirodno osvetljen uopšte. U novoj gradnji je cilj da iskorišćenost prostora bude što veća, pa se prave po mom mišljenju bolja rešenja- pa imamo stan npr. od 45 m2 koji ima dnevnu i dve spavaće sobe (u staroj gradnji ima stanova koji imaju preko 55 m2, a imaju veliku dnevnu sobu koja ne može da se pregradi jer je uska a dugačka i samo jednu spavaću sobu).

POGLEDAJTE PONUDU STANOVA ZA PRODAJU

Drugo što je bitno je orijentacija i to orijentacija stana u odnosu na strane sveta, i orijentacija zgrade u odnosu na ulicu ili druge zgrade. Orijentacija u odnosu na strane sveta, iako deluje naivno, je jako bitna. Naročito kod malih stanova. Kad imate jednosoban stan ili garsonjeru, na prvom spratu recimo, velika je verovatnoća da zbog susednog objekta sunce dolazi samo ujutru dva sata i posle ga nema ceo dan, i onda ako je stan severno orijentisan – stanari su osuđeni da ne vide sunca nikada (a sunce osim što utiče psihološki na raspoloženje, utiče i biološki- ubija bakterije, prirodno osvetljava stan). Sa druge strane, ima stanova koji su samo zapadno orijentisani pa su korisnici u problemu leti – sunce je prejako i pretoplo je celo poslepodne i nema prirodne ventilacije, spuštaju se roletne, klima mora stalno da radi.. Tu je zgodno imati prozor na severu ili istoku – da ulazi svežiji vazduh.

Jugoistok npr. isto ne valja ako je jedino tako orijentisan stan jer u Beogradu konkretno kad zaduva košava, nema te energetske efikasnosti zgrade koja može da spase stan.

Tako da bih ja uvek gledala da stan bude orijentisan minimum na dve strane sveta, i to kad bih mogla da biram- na jugozapad ili na jugoistok.

Treća bitna stvar je fasadna stolarija – zgrada može da bude super orijentisana, ušuškana, da nije na vetrometini, da ne izlazi na bučnu ulicu, ali ako fasadna stolarija nije kvalitetna ili kvalitetno izvedena – može da produvava, da ne zaptiva dovoljno – da jednostavno stan ima mnogo manji toplotni i zvučni komfor.

Najskuplja je drvena stolarija. Drvo je prirodan materijal, koji najmanje propada vremenom, i ako se dobro održava, kada ostari može da se sanira (da se šmirgla, premaže, dodatno zaštiti i slično) i da bude kao novo, bukvalno. Kod drvene fasadne stolarije je nezgodno što treba da se štiti od propadanja, naročito spolja na fasadi.

PVC stolarija je najjeftinija varijanta stolarije, i u okviru nje ima nekoliko cenovnih rangova (proporcionalno kvalitetu naravno), pa postoje petokomorni i šestokomorni profili, nemačkih,grčkih, turskih, kineskih proizvođača, od primarne ili reciklirane plastike.Tu teško može vizuelno da se prepozna šta je ugrađeno- naročito ako ste kupac koji nema uvid u atestnu dokumentaciju ( ateste za sve imaju investitor i izvođač radova- idealno bi bilo kad bi kupac od investitora dobijao na uvid kompletnu atesnu dokumentaciju ugrađenih materijala). PVC generalno nisu loši prozori, ali ipak je to plastika i vremenom kako stari- kad krenu da ne dihtuju prozori, kad ulegnu šarke, ne funkcioniše okov- ne može lako da se otvori/ zatvori prozor/ vrata, kad krene da se gubi boja profila- to ne može da se sanira lako, ili čak uopšte, i nikada neće biti dobro kao novo.

Aluminijumska stolarija je srednja varijanta, i cenovno i po kvalititetu. Imamo i tu veliki opseg, ali recimo da je alu stolarija sa termo prekidom i kvalitetnim staklom sasvim solidno rešenje. Ona je dugovečnija od PVC stolarije, ali je u enterijeru hladna, neprirodna, pa može da se plastificira ili boji po želji..

Postoji i drvo-aluminijum, odnosno aluminijum-drvo stolarija. To je skuplja varijanta i ugrađuje se u luksuznije stanove. Drvo-alu je komplet drveni prozor koji sa spoljne strane fasade ima aluminijumski profil kao opšivku, a alu-drvo je komplet alu prozor koji sa unutrašnje strane ima drvenu opšivku. Ovo je optimalna kombinacija, jer se u enterijeru dobija prirodni izgled i kvalitet drveta, a na fasadi imamo aluminijum koji je otporniji prema spoljnim uticajima.

U svemu gore navedenom najkvalitetnija varijanta, po mom mišljenju je drvo-aluminijum, drveni prozor sa spoljnim alu opšivenim delom, ali je ova varijanta nažalost i najskuplja.

Naravno sve je bitno u stanu koji kupujete, i instalacije struje i vode, i keramika, i parket (parket u odnosu na laminat vremenom kad ostari može da se izbrusi, prelakira i ko nov je bukvalno i to može nekoliko puta, zavisno od habanja, a laminat kad se pohaba nema popravke- ili se menja ili ništa), i moleraj i unutrašnja stolarija, ali sve to može da se menja vremenom kad ostari, parcijalno da se renovira i slično.

Pogledaj ponudu: PRODAJA STANOVA 

Ovo sve možete sami da procenite, pitajte prethodnog vlasnika, agenta ili investitora asolutno sve što vas zanima. Ukoliko kupujete novogradnju, tražite da pogledate ateste. Što je kvalitetnije odrađen stan, imaćete manje muka i finansijskih izdataka u budućnosti.

 

Podeli ovaj tekst: