Kretanja cena nekretnina nakon vanrednog stanja

Od početka vanrednog stanja (16. mart) sajt 4zida.rs radio je analize na promenama cena nekretnina. Beležili smo kako je pojava korona virusa u Srbiji uticala na tržište nekretnina.
Zaključili smo da je vanredno stanje donelo manju promenu u cenama, te da su se cene nekretnina i nakon vanrednog stanja menjale, ali u manjoj meri. Iz tog razloga nije moguće govoriti o značajnom smanjenju ili rastu cena koje je korona virus mogao doneti.

Analizu smo nastavili da radimo mesečno na našoj bazi od preko 75 000 oglasa starogradnje za prodaju i izdavanje iz cene Srbije. U ovu analizu nije uključena novogradnja koju prodaju investitori.

Pred vama su podaci za jun, jul i avgust tekuće godine podeljeni po gradovima, po sektorima “prodaja i izdavanje” i po tipu nekretnine “kuća ili stan”.

Promene cena nekretnina za prodaju u prvom, drugom i trećem kvartalu 2020. godine

1. KVARTAL2. KVARTAL3. KVARTAL
BEOGRAD– 2%– 7%– 1,5%
NOVI SAD 0%– 7,5%+ 7%
NIŠ+ 1%– 5%+ 5%
KRAGUJEVAC– 1%– 4% 0%
SUBOTICA– 2%– 6%– 3%
CELA SRBIJA– 1%– 4% 0%

U avgustu mesecu je 7% oglasa promenilo cenu, tačnije njih 5 080 od ukupnog broja 75 998 oglasa starogradnje koliko ima na sajtu 4zida.rs. U julu i junu je takođe sličan broj oglasa promenio cenu – oko 7%.

Najveći broj promena u ceni zabeležili su oglasi u Beogradu, a zatim u Subotici i Nišu. U Beogradu je 9% od ukupnog broja oglasa starogradnje u Beogradu promenio cenu, a Subotici 8%, a u Nišu 6% uzimajući u obzir sve oglase iz Niša.

Promene cena nekretnina za izdavanje u prvom, drugom i trećem kvartalu 2020. godine

1. KVARTAL2. KVARTAL3. KVARTAL
BEOGRAD– 2%– 7%– 1,5%
NOVI SAD 0%– 7,5%+ 7%
NIŠ+ 1%– 5%+ 5%
KRAGUJEVAC– 1%– 4% 0%
SUBOTICA– 2%– 6%– 3%
CELA SRBIJA– 1%– 4% 0%

Jedanput mesečno (sa presekom na kraju svakog meseca) na ovoj stranici ćemo vam predstavljati aktuelne podatke o promenama cena nekretnina.

Pogledaj na 4zida.rs:

Saznaj kako se kreću PROSEČNE CENE NEKRETNINA u tvom kraju

top