Anamaria Babičković: Volim kad je prostor ušuškan

Svi su je upoznali i zavoleli kao finalistkinju prvog MasterChef Srbije, ne samo zbog njenih izuzetnih kulinarskih veština i kreativnosti već i zato što pleni ljupkošću, jednostavnošću i pozitivnom eneregijom a mi smo imali priliku da sa njom razgovaramo na jednu drugu temu. Temu porodičnog doma. Za blog 4zida Anamaria Babičković, po struci master ekonomista, otkriva šta sve za nju čini udobnost i toplinu doma, da li je baš kuhinja njen omiljeni deo stana i zašto voli svoj rodni grad.

Foto: Andrej Imrić

Rođena si i živiš u Subotici, kakve te emocije vežu za taj grad i koja su tvoja omiljena mesta gde posebno voliš da odeš?

Volim da putujem, istražujem i obilazim nove gradove i nova mesta, avanturista sam ali, Subotica je moj grad. Grad u kome su svi moji najbliži ljudi, mirna luka. Znam se našaliti kada sam negde van granica naše zemlje, samo da vidim Gradsku kuću i sve je kako treba. U Subotici volim mesta sa dobrom hranom, volim otići i uživati. Mnogo volim Palić pogotovo skrivena mesta koja on ima, popiti tamo kaficu u miru, ništa lepše.

Ukoliko bi trebalo da opišeš idealan dom jednom rečju, koja bi to reč bila i zašto?

Prostrano – ovo je u smislu samog doma i prostora. Maštam o velikoj kući, ogromnoj kuhinji, trpezariji i dnevnom boravku. Nadam se da će u skorije vreme i ovo doći u polje same realizacije. Moram još jednu reč da iskoristim, a to je porodičan dom – ovo je već nešto mnogo značajnije i nebitno kakav je prostor samo da je porodica na okupu, sve drugo nije ni važno. 

Kako bi opisala svoj stil uređenja doma i koje su ti boje ili elementi najvažniji za toplinu i udobnost?

Tema o uređenju doma – koliko volim o ovome da pričam, mislim, istražujem… Moderno i elegantno. Volim jednostavne komade ali efektne. Detalji su mi jako važni i smatram da su oni ti koji daju pečat svakom prostoru. Dobre zavese i draperije, jastučići, ćebe, tepih, slike, lampa, na sve to obraćam pažnju. Drvo je nešto što ispunjava prostor i daje mu toplinu, takođe i zeleni tonovi. Volim kada je prostor ušuškan. 

Verujemo da je kuhinja tvoje omiljeno mesto gde se osećaš kao pravi masteršef u spostvenom domu. Da li tu provodiš najviše vremena i šta je važno po tvom mišljenju prilikom organizacije prostora i uređenja kuhinje?

Foto: Andrej Imrić

Najiskreniji odgovor je da sam do MasterChefa najviše vremena provodila u kuhinji i kuvala i kuvala konstantno, ali po završetku emitovanja, stvari su se namestile drugačije. Sada nemam toliko vremena da kuvam onako opušteno i natenane. Kod organizacije prostora u kuhinji, mislim da je bitno da osobi koja najviše provodi vremena tu, sve bude lagodno i nadohvat ruke. Lično meni, mnogo fioka, rerna koja je u visini ispruženih ruku, gde nema dodatnog saginjanja, velika sudopera i dovoljno prostora za radni deo. Zahvalni materijali za održavanje su isto bitan deo.

Da li prednost daješ životu u stanu ili kući i zašto?

Uh, imam dva odgovora na ovo pitanje. Ceo život živim u kući, do pre nekoliko meseci, kada sam se sa suprugom preselila u stan. O kući konstanto razmišljam i već imamo zajedničku ideju kako želimo da ona izgleda. Dvorište, cveće, drveće pa ništa lepše. Međutim, u ovom momentu, dajem prednost životu u stanu. Velika količina posla, jako malo vremena provodim u svom domu, gotovo samo na spavanju i neki brzinski obrok da pripremim, a znam šta sve kuća donosi sa sobom, sada bi to bilo samo teret. Prelepo mi je u stanu, ali jedva čekam kuću.

Šta čini srećan dom?

Srećan dom čini zdrava porodica. Zajedničko provedeno vreme, gde se stvaraju prave uspomene.

 Podeli ovaj tekst: