Kako san o svom stanu sprovesti u delo?

Imati svoj stan je mnogima san, naročito kad nema dovoljno finasijskih sredstava za kupovinu. Mogućnost stambenog kredita daje nadu i san može da postane bliži realnosti. Međutim, potreban je oprez i dobro promišljanje jer je to krupna i važna odluka.  

U situaciji kad imate sredstava za kupovinu stana tada sanjate kako da ga uredite. Moderno ili tradicionalno, kojim bojama i svetlima, kakvo da bude kupatilo, dnevni boravak, kuhinja?

Potom sanjate kako da opremite vaš novi dom: bela tehnika u kuhinji, veliki televizor u dnevnom boravku, smart tehnologija za kontrolu uređaja i prostora, kupatilo kao vaš “spa-centar” za buđenje i opuštanje, za novu energiju i za novi dan.

Stan je san o ličnoj slobodi – da budete svoj u svome, kreator svog vremena, promena.

Stan kao stvarnost

Kad imate svoj stan prvi osećaj je nezavisnost. Nema više gazde, cimera, usklađivanja navika. U svom stanu ste ili sami, sa partnerom, ili okruženi svojom porodicom – ali u atmosferi koju sami stvarate po svojoj želji i potrebi. Konačno sami donosite odluke o uređenju svog prostora, rasporedu stvari, bušenju zidova za slike – ne treba vam ničije odobrenje.

Ako ste stan kupili na kredit, plaćanje mesečnih rata doživljavate kao obavezu jer će to sutra biti vaša nekretnina. I plaćanje kirije kada ste podstanar je obaveza ali je ipak osećaj drugačiji, to sutra neće biti vaše.

Kako do svog stana – stambeni krediti

Ima raznih načina kako doći do svog stana – poklonom, nasledstvom, kupovinom za govotovinu, ali su stambeni krediti najčešći način za kupovinu stana. 

Donošenje takve odluke nije jednostavno, ali ako je to jedini način da sebi obezbedite životni prostor, onda tome treba pristupiti pažljivo i odgovorno.

Pažljivo u smislu odgovora na pitanja koliki stan vam je zaista potreban, koja vam lokacija najviše odgovara, da li da kupite stan u starogradnji ili novogradnji?

Odgovorno u smislu dobre procene finansijskih mogućnosti da uđete u jednu tako veliku i dugoročnu investiciju, koju možete redovno da otplaćujete.

Manji stan se lakše otplaćuje, ali ne kupujete stan svaki dan, pa onda razmislite koliki stan bi zadovoljio vaše realne potrebe. Birajte lokaciju koja ima dobru infrastrukturu u smislu javnog prevoza, blizine vrtića, škole, udaljenosti do posla i slično.

Starogradnja može imati nekih prednosti, kao što su debljina zidova i bolja izolacija, viši plafoni. Ali isto tako treba imati u vidu da stambena gradnja u vreme njene ekspanzije sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka nije pridavala previše značaja energetskoj efikasnosti. Zidovi jesu deblji, ali je pitanje kvaliteta završne fasade i uopšte efikasne toplotne i zvučne izolacije. Visoki plafoni otvaraju prostor ali prostoriju treba i grejati.

Kupovina stana u starogradnji podrazumeva adaptaciju i renoviranje što u startu povećava troškove. A kad se u taj proces uđe tek onda se vidi šta sve treba uraditi i to je obično više od planiranog.

Novogradnja opet ima svojih prednosti, ali najpre treba proveriti, iz više razloga, ko je investitor, odnosno od koga kupujete stan. Da li su pri gradnji poštovani savremeni standardi u pogledu novih materijala, da li je moderna oprema i kvalitetna, a novi funkcionalni raspored prostorija praktičan za vaše potrebe.

Vodite računa da stan ima dovoljno svetlosti, topline. Nije svejedno da li je na severnoj ili južnoj strani zgrade. Ako je stan u potkrovlju postoji rizik slabe izolacije i prokišnjavanja.

Odgovorno pristupanje kupovini stana na kredit pre svega podrazumeva vašu dobru procenu mogućnosti da i danas, ali i sutra, možete redovno da plaćate mesečne rate. Ne treba da budete rob kredita i da zanemarite druge važne stvari u životu.

Za odlučivanje je dobro da imate orijentaciju o ceni nekretnine koju biste kupili. Proverite prosečne cene kvadrata nekretnina na lokaciji gde biste vi želeli da kupite stan, radi vaše bolje orijentacije koliki vam je iznos kredita potreban a cene možete saznati i iz Registra cena nepokretnosti koji je dostupan kao javna elektronska evidencija o tržištu nepokretnosti za sve opštine u Srbiji. Nalazi se na zvaničnoj internet prezentaciji Republičkog geodetskog zavoda.

Ako procenjujete da imate dovoljno finansijskih mogućnosti da uđete u takvu investiciju, ne zanemarujući da je ona i ozbiljna dugoročna obaveza, onda sve to još jednom proverite pri prvom odlasku u banku.

U razgovoru sa savetnikom razjasnite sve nedoumice, najpre uslove koje treba da ispunite da bi vam stambeni kredit bio odobren, a onda i najbolji model stambenog kredita za vas, rok otplate i iznose rata.

Ograničenje kamata na stambene kredite

Stambeni krediti koje banke nude zavise od poslovne politike banke u pogledu uslova, učešća, rokova otplate. Uslovi se razlikuju, a banke nastoje da ponude posebne pogodnosti, pa se treba dobro informisati pre odluke kod koje banke uzeti stambeni kredit. Stambeni kredit koji banke nude namenjeni su za kupovinu nekretnine, za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju stambenog objekta.

Varira i učešće koje banke traže i ono je obično od 10 do 30 odsto za kupovinu uknjiženih objekata ili objekata koji su u izgradnji. Krediti mogu imati fiksnu, varijabilnu ili kombinovanu kamatnu stopu.

Olakšavajuća okolnost za sadašnje i buduće korisnike stambenog kredita je odluka Narodne banke Srbije o privremenim merama za banke, a koje se odnose na stambene kredite koje one odobravaju fizičkim licima. S obzirom na to da su zbog opšte nestabilnosti u svetu i posebno nesigurnosti finansijskog tržišta kamate značajno porasle, od 13. septembra 2023. godine primenjuju se pravila o ograničenju kamatnih stopa kod stambenih kredita koje banka odobrava u periodu primene ove odluke, a to je do kraja 2024. godine. 

Pojašnjeno je da se mere Narodne banke primenjuju na korisnike prvog stambenog kredita, bez obzira na to da li su prethodno imali stambene kredite. Ukoliko korisnik ima samo jedan stambeni kredit u ovom trenutku, taj kredit se smatra prvim kreditom.

Ukoliko korisnik trenutno otplaćuje kredit po fiksnoj kamatnoj stopi, odlukom NBS nije predviđen uticaj na takvu kamatnu stopu. Ukoliko klijent trenutno otplaćuje stambeni kredit po promenljivoj kamatnoj stopi, ta kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto i to važi do 31. decembra 2024. godine. Primenom ove mere, rate na stambene kredite su smanjene i do 25 odsto.

Dokumentacija za odobrenje stambenog kredita

Banka na osnovu vašeg zahteva za odobrenje stambenog kredita najpre razmatra da li su ispunjeni svi uslovi za dodelu kredita i ako jesu nastavlja postupak njegovog odobrenja. Uslovi za stambeni kredit uglavnom se tiču vaše starosne dobi, mesečnih primanja, zaposlenja i radnog odnosa u kojem se nalazite poslednjih meseci. Banke najčešće traže i vašu prethodnu kreditnu istoriju koja mora biti uredna.

Među uslovima koje treba da ispunite za odobrenje kredita je radni odnos na neodređeno vreme, šest meseci kod sadašnjeg poslodavca, radni staž od najmanje jedne godine i odgovarajuća kreditna sposobnost.

Banci dostavljate kompletnu dokumentaciju koju ona traži kako bi započela razmatranje o odobrenju stambenog kredita za koji podnosite zahtev i važno je da podnesete sve tražene papire kako biste ubrzali odluku o odobrenju stambenog kredita.

Banke uglavnom traže da podnesete obrazac za administrativnu zabranu koji se dobija u banci i overava u računovodstvenoj službi poslodavca, zatim potvrdu o zaposlenju koju izdaje poslodavac, isplatnu dokumentacija za poslednjih šest meseci, promet sa tekućeg računa iz banke gde primate zaradu.

Za nekretninu koju nameravate da kupite dostavljate predugovor ili ugovor o kupoprodaji nepokretnosti između vas i prodavca, list nepokretnosti ne stariji od 15 dana koji se može preuzeti kod notara, procenu vrednosti nekretnine koju vrši ovlašćeni procenitelj, a ako je predmet kupovine stan u izgradnji, banke traže i građevinsku dokumentaciju.

Za dobijanje pojedinih papira morate da platite određene takse, kao što je izveštaj kreditnog biroa, list nepokretnosti, izrada procene nepokretnosti, overa kupoprodajnog ugovora kod notara, trošak upisa hipoteke, polise osiguranja nekretnine i slično.

Kada prikupite potrebnu dokumentaciju onda predajete zahtev banci i ako ispunjavate uslove za odobrenje stambenog kredita onda sa bankom potpisujete ugovor i time ste učinili jedan veliki korak ka skorom useljenju u vaš novi dom.

Sledeći korak – uređenje stana

uređenje-stana-
Izvor: Pexels.com

Konačno imate svoj stan, srećni ste i zadovoljni, ali je pred vama sledeći izazov, motivišući i inpirativan – kako urediti stan.

Ako ste kupili stan u novogradnji onda je posla manje posebno ako ste imali i priliku da se sa investitorom na vreme dogovorite o prilagođavanjima vašim potrebama tokom završne gradnje.

Međutim, ukoliko ste kupili stan u starogradnji sigurno će biti posla oko adaptacije, transformacije i optimizacije prostora, unapređenja funkcionalnosti. Izaberite dizajnerske elemente koji su u skladu sa vašim poimanjem dopadljivosti i estetike. Pomirite želje i vašeg partnera ili porodice, a razmislite i o jednom kutak samo za vas. Dobro će doći za vaš mir, opuštanje, ali je poželjno da ima i tehničke karakteristike kako bi mogao da služi i kao radni prostor. Kažu da je budućnost novih zanimanja uveliko u radu od kuće.

iskoristite adaptaciju istovremeno i za poboljšanje energetske efikasnosti stana, utoplite zidove i podove, izaberite nove uređaje bele tehnike koji racionalno troše energiju i kojima se može upravljati na daljinu korišćenjem novih smart tehnologija preko interneta.

Svet ideja i odličnih rešenja – adresa nanteskupatila.rs

U stanu kupljenom u staroj gradnji najčešće se renovira kupatilo. Instalacije su dotrajale, zidana kada zauzima previše prostora, pločice nisu u vašim omiljenim bojama, zidovi su prazni i nema dovoljno prostora za odlaganje potrebnih stvari. Više nego dovoljni razlozi da sve uradite iznova.

Mogu vam u tome pomoći stručnjaci virtuelnim prikazom brojnih ideja, predloga i proizvoda na ovoj internet adresi, a onda i savetima u prodajnim salonima u kojima imate baš sve za vaše novo kupatilo.

Konsultovali smo profesionalce iz salona nanteskupatila.rs i prenosimo vam njihove savete za renoviranje kupatila.

Pri izboru pločica za kupatilo napravite dobar spoj između njihovih mehaničkih svojstava i estetike. Imajte u vidu njihovu klizavost, čvrstoću i izdržljivost. Važno je i da se dobro i lako održavaju i koliko su vidljive mrlje na njima. Estetiku će odrediti boje, dizajn, formati i vizuelni utisak koji pločice stvaraju u prostoru.

Birajte pločice većih dimenzija, neobičnih oblika i neutralnih boja. Četiri ugla su klasika, šest i osam uglova su u trendu. Najbolje pločice biće one koje se vama najviše dopadaju. Samo neka budu dobrog kvaliteta.

Savet je da prilikom postavljanja podnih pločica ugradite kanalice za vodu tako da možete da postavite paravan ili kabinu direktno na pločice. Mnogi se opredeljuju za tuš kabine kao kombinaciju tuš paravana i tuš kadica.

Izaberite glave na tušu koje mogu da menjaju mlaz ili posebne mlaznice za masažu, pustite vodu i prepustite ste utisku da ste u spa-centru.

Ako želite kadu onda neka bude od novih materijala, poput ojačanog akrila. Postavite je na pločice, bez ugradnje i oblaganja pločicama.

Da biste dobili više prostora u kupatilu vodokotlić i wc šolju ugradite u zid. I slavine se sve češće postavljaju na zid, a novi modeli lavaboa obično nemaju otvore za slavinu pa ih možete postaviti onako kako vama odgovara. Širok je izbor lavaboa, različitih dimenzija, oblika i boja, sa ili bez stuba, mogu biti nadgradni, ugradni ili u kompletu sa ormarićem.

Kako biste se bolje snašli u novim materijalima, rešenjima, dizajnu i estetici, dobro je da se posavetujete sa onima koji to odlično poznaju, a oni su u salonima i na adresi kupatilanantes.rs.

Za nabavku uređaja, nameštaja i televizora akcija je najbolja prilika

kupovina-uređaja-nameštaja-tehnike-za-nov-stan
Izvor: Pexels.com

U starom stanu koji ste kupili obično ćete zateći starije uređaje. Oni rade i prethodni vlasnici ih nisu menjali, ali vi imate dva razloga da to učinite. Prvi je jer hoćete nešto novije, modernije, što priliči renovinarom prostoru. A drugi je ispunjenje potrebe i zahteva za energetski efikasnijim domom, koji racionalno troši energiju i tako štedite na računima za struju.

Vaš novi stan opremite uređajima bele tehnike novije generacije i veće energetske efikasnosti. Raspored u kuhinji je takođe važan, da vam sve bude pri ruci i da brzo obavite neophodne poslove, 0kako biste imali vremena i za druge aktivnosti. Da se na primer opustite u dnevnom boravku, uz omiljenu seriju na vašem novom velikom televizoru.

Za nabavku uređaja bele tehnike, većih komada nameštaja i novog televizora akcija je pogodnost koju vredi sačekati i iskoristiti, s obzirom da to nisu mali izdaci. Pratite akcijske prodaje i možete uštedeti. 

Da li se akcije isplate?

Uvek se postavlja pitanje da li se ove akcije isplate. Na primer, za kupovinu novog smart televizora akcija je prava prilika.

Digitalna tehnologija unosi inovacije u izgled i funkcije ekrana, uključujući plazma ekrane, LCD, LED, OLED i novije QLED ekrane. Sa novim tehnologijama, kao što su UHD televizori sa ultra visokom definicijom i 4K televizori, imaćete izuzetno visok kvalitet slike, a HDR tehnologija poboljšava kontrast i paletu boja.

Smart funkcionalnosti novih televizora, sa ugrađenim aplikacijama za pristup internetu, streaming servisima, društvenim mrežama i drugim online sadržajima, mogu da podržavaju glasovne komande i budu integrisani sa pametnim kućnim sistemima. Imaju integrisane bežične mogućnosti poput Wi-Fi, Bluetooth-a i NFC-a za povezivanje sa drugim uređajima bez upotrebe kablova.

I tako, malo po malo, novi stan pretvarate u prostor slobode i nezavisnosti, modernog izgleda i funkcionalne opremljenosti. Izabrali smo za vas okosnicu priče koja pokazuje kako san o novom stanu može da postane realnost uz stambeni kredit, savete stručnjaka iz nanteskupatila.rs i predlog za veliki televizor na akcijskoj prodaji.  Uz dobru procenu realnih mogućnosti postoje i drugi brojni primeri poput ovog.

Podeli ovaj tekst: