Kako da smanjite račune za struju?

Počela je grejna sezona a samim tim potrošnja struje raste, posebno u domovima koji se greju na električnu energiju. Kako biste smanjili račune za struju, važno je razumeti kako i gde se najviše troši električna energija. Pročitajte naše savete jer smanjenje računa za struju ne samo da štedi novac već i doprinosi održivijem korišćenju energije.

saveti-za-smanjenje-računa-za-struju
Izvor: Shutterstock

Izolacija i termička efikasnost

Ukoliko ste se odlučite za kupovinu stana u novogradnji u startu ste u prednosti  jer ne morate da brinete o prozorima koji ne dihtuju dobro. Vaši prozori su izrađeni od kvalitetnih materijala što će osim optimalne temperature, značajno umanjiti troškove struje i samim tim dugoročno uštedeti vaš novac. Takođe, novogradnju karakteriše kvalitetna termoizolacija zidova, što takođe pomaže regulaciji temperature tokom zime.

U novogradnji postoji i mogućnost ugrađivanja smart home sistema pa razmotrite integraciju pametnih uređaja kako biste efikasnije kontrolisali potrošnju energije. Ovi inovativni sistemi vam pružaju brojne mogućnosti a neke od njih su podešavanje temperature i kontrolisanje grejanje na način koji vama odgovara.

Međutim, ukoliko vaša nekretnina pripada starogradnji a niste skoro investirali u stolariju, jedan od načina da smanjite račune za struju i poboljšate energetsku efikasnost u domu jeste da promenite stolariju na energetski efikasnije prozore i vrata kako biste sprečili gubitak toplote. Ukoliko niste treuntno u mogućnosti za tu vrstu investicije, možete i da popravite prozore i vrata kako biste smanjili propuštanje vazduha. Dodatno, toplotu unutar prostorije možete da zadržite i upotrebom roletni.

Optimizujte potrošnju grejanja

Postavite termostat kako biste automatski smanjili temperaturu kada niste kod kuće ili kada spavate. Ako je moguće, razmislite o zoniranju grejanja kako biste fokusirali toplotu samo na potrebne prostorije.

Kada provetravate stan isključite radijatore. Tada termostat neće početi da koristi više energije za regulisanje sobne temperature.

Pokušajte da izbegnetu jednu naviku kojoj svi tokom zime pribegavamo a ima više štete nego koristi. Ne sušite veš na radijatoru ili peći jer to osim zdravlja ukućana, ometa i protok toplote domom, odnosno smanjuje efikasnost grejnih tela. To za posledicu ima pojačavanje grejanja, a samim tim i veće račune. Takođe, i sama vlaga koja se isparava vazduh čini hladnijim, pa, iako je termostat na istoj temperaturi, u domu će biti hladnije nego inače.

Kupujte energetski efikasne aparate i LED sijalice

energetski-razredi-uređaja
Izvor: Shutterstock

Prilikom kupovine novih aparata, obratite pažnju na energetski sertifikat i odaberite uređaje sa što višim energetskim razredom.

Umesto starih, koristite LED sijalice jer troše manje energije i imaju duži vek trajanja. LED paneli igraju ključnu ulogu u postizanju energetske efikanosti.

Takođe, isključujte aparate i punjače kada nisu u upotrebi, jer i u stanju mirovanja troše određenu količinu električne energije.

Redovno održavajte kućne aparate

Redovno održavajte svoje kućne aparate. Čišćenje filtera klima uređaja, redovno čišćenje frižidera i zamrzivača, kao i čišćenje peći, mogu da smanje potrošnju energije u vašem domu i doprinesu da vaši uređaji rade efikasnije.

Investirajte u solarnu energiju

Razmislite o energetskim unapređenjima, kao što su solarni paneli ili toplotne pumpe, kako biste smanjili zavisnost o električnom grejanju. Instalacija solarnih panela može biti skupa, ali dugoročno može dovesti do značajnih ušteda na računima za struju.

Podeli ovaj tekst: