Dolazi leto: saveti za rashlađivanje i aktivnosti oko kuće

Kad dolaze topli dani budi se nova energija i bolje raspoloženje, uz planove za duži boravak na otvorenom i brojne fizičke aktivnosti.

Međutim, takve vremenske prilike ne prijaju svakome posebno u periodu dana kad su rekordno visoke temperature. Pročitajte naše savete za rashlađivanje kao i predloge za aktivnosti oko kuće tokom leta.

Izvor: pexels.com

Bez klima uređaja se više ne može zamisliti leto

Ono bez čega se u stanovima i kućama očigledno više ne može jesu klima uređaji. Njihova osnovna funkcija je rashlađivanje, a zahvaljujući inverter tehnologiji klima uređaji mogu i da greju prostor. Zato su inverter klime sve popularnije jer se njima može rešiti hlađenje prostorija leti i grejanje zimi.

Koliko su klima uređaji postali popularni najbolje potvrđuje činjenica da su takoreći svuda oko nas. Prošle godine su stupile na snagu nove odredbe Zakona o planiranju i izgradnji koji kažu da će spoljne jedinice klima uređaja morati uskoro da budu nevidljive. Na taj način se unapređuje estetika objekata i zaštita neposredne okoline.

Osim regulisanja temperature vazduha u prostoriji, klima uređaji ujedno omogućavaju i održavanje vlažnosti i čistoće vazduha. Osim u stambenim objektima koriste se i u poslovnim prostorima i industrijskim objektima. U upotrebi su i za neke specifične namene, kao što je održavanje određene temperature u prostorima gde se skladišti hrana ili lekovi, za medicinske svrhe u laboratorijama, operacionim salama, za zaštitu elektronske opreme od pregrevanja.

Klima uređaji su postali standardna oprema u vozilima, omogućavajući vozaču i putnicima prijatnu temperaturu tokom vožnje.

Zašto su inverter klime sve poželjnije i kako one rade?

Osim osnovne funkcije hlađenja inverter klime imaju i mogućnost grejanja, tako da se mogu koristiti tokom cele godine. To je osnovni razlog što su sve poželjnije i prisutnije u stanovima i kućama i objektima raznih namena.

Osnovni princip rada inverter klime je reverzibilno termo-hlađenja, što podrazumeva da mogu preokrenuti proces hlađenja kako bi grejali prostor. To omogućava kompresor inverter klime koji može promeniti smer cirkulacije rashladnog fluida. Kompresor komprimuje gas (obično freon) i pomaže u procesu hlađenja ili grejanja. Ventilator vrši ravnomerno izduvavanje ohlađenog ili zagrejanog vazduha u prostoriji. Na daljinskom upravljaču podešava se željena temperatura i nivo vlažnosti.

Kompresor inverter klime može prilagoditi svoju brzinu u zavisnosti od trenutnih potreba za hlađenjem ili zagrevanjem prostorije. Zbog sposobnosti kompresora da radi sa promenljivom brzinom, inverter klime su energetski efikasnije od tradicionalnih klima uređaja. Kompresor može raditi sa nižim kapacitetom kada je potrebno održavanje temperature, što rezultira manjom potrošnjom energije.

Inverter tehnologija doprinosi stabilnijoj temperaturi u prostoriji. Kompresor može lagano prilagođavati svoju brzinu rada kako bi održao konstantnu temperaturu, sprečavajući nagla kolebanja temperature. Zbog efikasnijeg rada kompresora, inverter klime obično brže postižu željenu temperaturu u prostoriji u poređenju sa tradicionalnim klima uređajima. Efekti ovakvog rada inverter klime su manja buka i duži radni vek uređaja.

Izvor: pexels.com

Izaberite odgovarajuću snagu klima uređaja

Pravilna procena potrebne snage klima uređaja za određenu prostoriju doprinosi njegovoj efikasnosti  i racionalnijem korišćenju električne energije. Ako je uređaj prejak za prostoriju, može doći do prekomernog hlađenja ili zagrevanja, što dovodi do veće potrošnje električne energije. Ako snaga klime nije dovoljna onda ne može efikasno ispuniti svoju osnovnu funkciju da ohladi ili zagreje prostoriju. Pravilno dimenzionisanje klima uređaja odražava se na smanjenje računa za struju, a samom uređaju produžava radni vek, smanjuje troškove održavanja i učestalost servisiranja.

Značaj redovnog servisiranja

Redovno održavanje klima uređaja pomaže u očuvanju njegovih performansi. Tokom vremena, filteri, kondenzatori, ventilatori i drugi delovi mogu se zaprljati ili oštetiti, što može dovesti do smanjenja efikasnosti uređaja. Servisiranje klima uređaja produžava njegov radni vek jer pomaže u sprečavanju oštećenja i habanja delova i održava uređaj u optimalnom stanju. Redovno servisiranje pomaže i u očuvanju energetske efikasnosti uređaja.

Poseban efekat redovnog servisiranja je poboljšanje kvaliteta vazduha u prostoriji. Čišćenje ili zamena filtera pomaže u uklanjanju čestica prašine, polena, alergena i drugih zagađivača iz vazduha, što je posebno korisno za osobe sa alergijama ili problemima sa disajnim putevima.

Ako redovno servisirate klimu onda ćete na vreme uočiti potencijalne probleme ili kvarove pre nego što postanu ozbiljni, kao što je curenje gasa ili električni kvarovi.

Ne zaboravte servisiranje klime i u vašim kolima

Ove napomene o neophodnosti redovnog servisiranja klime odnose se i na automobil, u kome servis klime nije obavezan. Ali je potreban jer ispravne funkcije hlađenja i grejanja su poželjne za udobnu vožnju i dobre uslove u vozilu, naročito za duga putovanja. To doprinosi većoj pažnji i boljoj koncentraciji vozača.

Najvažnije je da proverite da li u vozilu ima dovoljno rashladnog sredstva (freona) koji je neophodan da bi klima ispunila svoju funkciju. Važno je i redovno čišćenje filtera klime, za zdrav i prijatan miris u vozilu. A sigurno će se blagovremene popravke bolje isplatiti nego zamena čitavnog uređaja kada dotraje.

Leto je idelano vreme za uređivanje dvorišta i gajenje cveća

Pošto ste rešili problem rashlađivanja i održavanja vaših klima uređaja, jedna od poželjnih zanimacija tokom leta, kada imate uslove za to, jeste uređenje dvorišta i travnjaka oko kuće i gajenje cveća i ukrasnog drveća.

Nisu vam potrebni ni poseban alat ni mašine, dovoljna je jedna kosilica za travu i par makaza, većih i manjih, za orezivanje ukrasnog drveća i imaćete sređeno dvorište za letnje uživanje uz malo posla i rekreacije.

Ideje za uređenje dvorišta

Prednost dvorišta je što u toplom periodu godine to postaje vaš novi životni prostor. Uredite ga tako da bude vaša oaza mira za opuštanja uz jutarnju kafu, prijatan porodični ručak, večernje druženje sa prijateljima.  Dvorište treba da bude uredno i čisto, travnjaci pokošeni, cveće i ukrasno drveće održavano. Odvojite prostor za igru dece, ona će radovati svom kutku, sa ljuljaškom ili trambolinom za skakanje i po mogućstvu neki bazenčić.

Baštenska garnitura je obavezni deo u dvorištu jer se u njoj provodi najviše vremena. Takođe, osvetlite dvorište, jer zalazak sunca nije kraj dana već početak novog dela, onih toplih večeri kada se prosto ne ide na spavanje. Dekorativna funkcija rasvete preuzela je primat u maštovitosti spoljašnjeg osvetljenja vašeg doma i okruženja. Koristite električnu i solarnu energiju. Naglasite staze malim svetiljkama, usmerite svetlo na ukrasno drveće da proširite prostor oko vas.

Kosilice za travu za besprekorno uređeno dvorište

Pre nego što stigne leto, sa prvim lepim prolećnim danima treba najpre očistiti dvorište od viška svega što se nakupilo tokom zime. Onda videti u kakvom je stanju travnjak i možda dodati novo seme, a zatim i đubrivo za jačanje trave i bolji rast.

Kada trava krene da buja, redovnim košenjem učinićete da travnjak bude i zdrav i uredan i da sprečite razvoj korova. Za to služe kosilice za travu, koje vam olakšavaju posao, naročito ako imate veliko dvorište.

Koja vrsta kosilice vam je potrebna?

Veličina dvorišta najviše određuje vrstu kosilice koja vam je potrebna. Za veliko dvorište dobro je da imate motornu kosilicu na benzin, a za manja dvorišta dovoljna je i električna ili akumulatorska kosilica. Za neravne terene takođe je bolja benzinska kosilica, a ako je dvorište manje i sa dosta detalja koje treba izbeći, kao što je ukrasno drveće, cvetne oaze, žardinjere i slično, onda je bolja manja kosilica na struju ili sa akumulatorom jer se njome lakše manevriše.

Osim motornih, električnih i kosilica na akumulator postoje i traktor i robot kosilice. Traktorske kosilice podsećaju na dečije automobile ali su to velike, jake i moćne mašine pogodne za košenje velikih i zahtevnih dvorišta i okućnica.

Robot kosilice za travu se kreću samostalno, a radni prostor se određuje graničnim kablovima ili ultrazvukom. Granični kablovi se postavljaju na zemlju pre početka košenja, a modeli kosilice za travu ultrazvukom analiziraju zemljište i kose sve dok se nalaze na travnatoj površini. A kada se baterija skoro isprazni robot kosilica sama odlazi do punjača i opet se vraća tamo gde se stala da završi započeti posao.

Podešavanje i održavanje kosilice

Važno je pravilno podesiti visinu noža na kosilici da biste imali željeni izgled travnjaka. Ako je trava previše porasla podignite visinu noža. Prilikom upotrebe pripazite na sitno kamenje i druge prepreke koje mogu oštetiti nož. Da bi radila pouzdano kosilicu treba i održavati. Sve vrste kosilice zahtevaju održavanje, a najvažnije je čišćenje posle korišćenja. Potrebno je povremeno i naoštiriti noževe.

Za kosilice sa motorom, kao što su benzinske i traktorske, podrazumeva se redovno održavanje motora, zamena ulja, filtera, svećica i drugih delova. Ovo su jednostavne stvari koje možete uraditi sami. Dovoljno je pratiti uputstvo za upotrebu. Jedino je majstorska usluga potrebna kod kvara motora.

Kako da izaberete ukrasno drveće za dvorište?

Izbor ukrasnog drveća za dvorište zavisi od više faktora i poželjno je konsultovati stručnjake ili arhitekte pejzaža kako biste napravili pravi izbor.

Najpre procenite uslove u vašem dvorištu, uključujući sunčevu svetlost, tip zemljišta i raspoloživ prostor. Od ovoga zavisi koje će ukrasno drveće najbolje uspeti u vašem okruženju. Prostor u dvorištu je ograničavajuća činjenica koju morate imati u vidu da biste procenili koje ukrasno drveće odgovara prema visini rasta koju dostiže, obimu krošnje, zahtevima za orezivanjem i negom i slično.

Razmislite i o tome šta želite da postignete sadnjom ukrasnog drveća. Izbor će biti različit ako želite dobru hladovinu u dvorištu ili da obezbedite privatnost zaštitom od pogleda sa strane. Takođe i da li ste radije za listopadno ili četinarsko ukrasno drveće. Ova odluka može značajno suziti izbor.

Važno je da se informišete o različitim vrstama ukrasnog drveća da znate njihovu veličinu, oblik krošnje, boju lišća, vreme cvetanje, potrebe za održavanjem. Uporedite te karaktersitike sa uslovima u vašem dvorištu i vašim ciljem kako biste napravili najoptimalniji izbor.

Koje vrste ukrasnog drveća su najpopularnije?

Od četinarskih vrsta čest izbor su jele i tuje. Jele traže osunčano i svetlo mesto za brži rast i lepši oblik krošnje. Ne odgovaraju joj industrijska i druga zagađenja vazduha. Tuja je zimzeleno četinarsko drvo iz porodice čempresa. Ima brojne varijete i uglavnom je uskog stubastog oblika i ne previše visokog rasta, tako da je pogodna i za manja dvorišta. Listopadne vrste drveća imaju prednost u tome što prave dobar hlad. Javor, breza, lipa, hrast mogu biti dobar izbor, ali dvorište treba da je ipak malo veće.

Za manja dvorišta dobar izbor je neko cvetno drvo ili grm. Preporučuju se ruže grmuše koje rastu visoko, imaju priličnu širinu i veliki broj izrazito velikih svetova. Dobrim održavanjem i orezivanjem mogu cvetati više puta od maja do oktobra.

Japanska trešnja je poznata po prelepim cvetovima koji cvetaju u proleće. Magnolija je omiljena zbog svojih velikih, mirisnih cvetova i sjajnog zelenog lišća. Jorgovan je vrlo čest u dvorištima zbog svojih mirisnih cvetova u obliku grozdova.

Uzgajanjem ukrasnog drveća ispunjavate vaše dvorište, ali ispunjavate i vaše vreme koje posvećujete njihovom održavanju i oblikovanju.

Izvor: pexels.com

Orezivanje ukrasnog drveća

Orezivanje ukrasnog drveća važno je za oblikovanje i kontrolu rasta i očuvanje zdavlja biljke.

Za orezivanje vam je potreban i odgovarajući alat, koji će vam pomoći da obavite posao na pravilan i efikasan način. Uglavnom su to veće ili manje makaze za orezivanje i testera za sečenje debljih grana (električna ili akumulatorska). Orezivač sa teleskopskim držačem i sečivom na vrhu pogodan je da dohvatite visoke grane bez penjanja na drvo ili korišćenja merdevina, a time ste i vi bezbedniji jer ostajete sve vreme na tlu.

Za veću bezbednost pri radu preporučuje se oprez kako ne bi došlo do povređivanja, pre svega nošenjem zaštitnih rukavica i naočara.

Cveće za pun kolorit

U kombinaciji sa ukrasnim drvećem ili samostalno cveće može samo ulepšati vaše dvorište. Zato skoro da nema dvorišta bez cveća. Ruže su verovatno najpopularnije među ukrasnim cvećem i mogu biti raznih boja, oblika i veličina. Lavanda je poželjna zbog svojih mirisnih cvetova i aromatičnog lišća, a hortenzija zbog velikih, bujnih cvetova koji dolaze u različitim bojama, uključujući belu, plavu, roze i ljubičastu. Petunije imaju raznobojne cvetove i cvetaju tokom cele sezone.

Nema kraja pri nabrajanju vrsta cveća i ukrasnog drveća, zato birajte ono koje vam se najviše sviđa i uživajte od proleća do jeseni u miru i lepoti vašeg dvorišta.

Podeli ovaj tekst: