Sve o depozitu za stan

Velika većina ljudi se u svom životu susrela sa iznajmljivanjem stanova, bilo da su menjali grad zbog posla ili studija, ili su u svom gradu iznajmljivali nekretninu radi osamostaljivanja ili osnivanja porodice. Kada iznajmljujete nekretninu prvi pojmovi sa kojima ćete se susreti jesu – mesečna kirija i depozit. U ovom tekstu vam donosimo odgovore na pitanja šta je depozit, koliko on treba da iznosi i šta uzimanje depozita u praksi podrazumeva.

Depozit kao vrsta garancije

Depozit je vrsta garancije i zaštite stanodavca. Uzima se kao vid novčane sigurnosti, odnosno obezbeđivanja ukoliko zakupac ošteti stan, ne plati odeđene troškove ili prekrši bilo koju stavku koja je naznačena u Ugovoru o zakupu. Zbog ovoga je važno da zakupodavac i zakupac naprave ugovor o najmu stana i u njemu unesu stavku o depozitu, bez obzira na to da li će taj ugovor zvanično overiti kod notara ili neće. Ukoliko na sačinite Ugovor o zakupu, od vlasnika nekretnine svakako tražite dokaz – priznanicu ili pisani trag o visini depozita koji ste dali. Možda će vam se u prvi mah činiti da ćete sigurno zapamtiti koliko ste novca dali za depozit, ali ako u nekom stanu živite duži vremenski period ovaj podatak vrlo lako možete i da zaboravite.

Pogledaj ponudu: IZDAVANJE STANOVA


Osim Ugovora o zakupu, korisno je da stanodavac i stanar saszave neku vrstu zapisnika – koji predmeti postoje u stanu (posebno popisati luksuzne predmete ako ih ima), kao i to u kakvom su stanju uređaji i bela tehnika. U zapisnik se mogu dodati i eventualna oštećenja na zidovima, vratima ili drvenariji. Na ovaj način zakupac štiti sebe kako se već postojeći kvar ili oštećenje ne bi pripasalo njemu i obezbeđuje dugoročno iskrene odnose sa zakupodavcem.

Koliko iznosi depozit?

U praksi, obično se uzima depozit u visini jedne mesečne kirije. Pojedini zakupodavci uzimaju i manje od toga, ali obično ne manje od iznosa koliko uzimaju svi mesečni računi u tom stanu (infostan, struja, kablovska televizija, eventualno telefon/internet). Kod nekretnina koje su luksuznije opremljene ili sadrže predmete od veće vrednosti može se uzimati i iznos veći od jedne mesečne kirije.

Pogledaj ponudu: IZDAVANJE KUĆA

Ako se nešto u stanu ošteti, ili nestane, a to se utvrdi na osnovu Ugovora o zakupu ili međusobnog dogovora stanara ili stanodavca, vlasnik nekretnine zadržava pravo da zadrži deo depozita. Takođe, ako se neka od odredbi Ugovora prekrši, npr. ukoliko je zakupac garantovao da će ostati duži vremenski period, a ostane kraće od toga, zakupodavac isto može da zadrži određeni deo depozita. Ipak, važno je da ovi slučajevi jasno budu definisani u Ugovoru, kako ne bi došlo do proizvoljnog tumačenja ni od strane stanara, ni od strane stanodavca.

Po pravilu, depozit se vraća zakupcu po isteku perioda iznajmljivanja stana, odnosno po isteku ugovornog odnosa.

Podeli ovaj tekst: