Šta sve treba da pitaš vlasnika pre nego što iznajmiš stan

Većina nas se makar jednom u životu našla u situaciji da želi da iznajmi stan. Bez obzira na to da li je razlog studiranje u drugom gradu, započinjanje zajedničkog života sa nekim pre kupovine zajedničke nekretnine ili želja da se odvojimo od roditelja iako ne menjamo grad, ovakvu odluku ponekad prati nedoumica da li ćemo napraviti pravi potez izborom baš određene nekretnine. Ne bismo voleli da shvatimo da smo pogrešili u izboru stana, pa da za dva, tri meseca poželimo da se selimo i tražimo stan ponovo…

Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom iznajmljivanja stana, pa smo pripremili nekoliko korisnih saveta za vas u vezi sa ovom temom:

 1. Najveći broj ljudi prilikom pregledanja oglasa obraća pažnju najpre na cenu. Ovo jeste možda i najbitnija stavka, ali treba imati u vidu još neke stvari koje prate cenu… Obratite pažnju na visinu računa na mesečnom nivou. Računi najviše zavise od vrste grejanja u stanu. Verovatno će osobama koje još nemaju decu (pri čemu dosta vremena provode na poslu) ili će u stanu boraviti samo povremeno odgovarati da nemaju centralno grejanje, već grejanje na struju (inverter klime, na primer). Takođe, nemojte da vas zavara što znate, na primer, koja je cena centralnog grejenja za stan od 60 kvadrata u Čačku. Pojedine zgrade troše više energenta u odnosu na ostale, što zavisi od kvaliteta i starosti gradnje, pa je najbolje da vam vlasnik pokaže sve račune koji se odnose na stan u proteklih nekoliko meseci, pogotovo za vreme grejne sezone. Što se tiče plaćanja računa za porez na imovinu, trebalo bi da je to obaveza vlasnika, a ne zakupca, ali proverite i taj detalj.
 2. Proverite da li uz prvu kiriju ostavljate i depozit koji najčešće iznosi koliko i kirija. Takođe, definišite do kojeg datuma u mesecu se plaća kirija za taj mesec.
 3. Dogovorite se sa vlasnikom da li mu uz kiriju dostavljate i plaćene račune koji su pristigli prethodnog meseca.
 4. Nemojte da se ustručavate da se raspitate kod vlasnika nekretnine ko plaća popravku bele tehnike u stanu u slučaju kvara. Nekada ovi troškovi nisu zanemarljivi, a mogu da budu značajni ukoliko je bela tehnika u stanu stara. 
 5. Ukoliko imate mogućnosti da platite za nekoliko meseci unapred, možete da proverite da li bi u tom slučaju cena zakupa bila niža. 
 6. Ukoliko iznajmljujete prazan ili polunamešten stan, precizno se dogovorite sa vlasnikom šta ćete doneti vi, a šta će da nabavi vlasnik. Sve može da bude stvar dogovora, a u obostranom interesu je da se svi detalji u vezi sa iznajmljivanjem i stanovanjem precizno definišu. 
 7. Kada već pričamo o definisanju svih pojedinosti, preporučujemo vam da sa vlasnikom potpišete ugovor o izdavanju. Na taj način ćete se i vi i vlasnik osećati sigurnije. 
 8. Proverite sa potencijalnim stanodavcem da li je dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca u stanu ukoliko ih imate ili planirate da nabavite mezimca.
 9. Ukoliko vam je stan potreban na duže vreme, proverite sa vlasnikom stana da li će i nekretnina biti raspoloživa za izdavanje u dužem vremenskom periodu ili ima u planu prodaju stana…
 10. Definišite sa zakupodavcem ko će da stanuje u stanu, da li samo vi ili stan iznajmljujete sa još nekim i da li cena zavisi od broja osoba koje iznajmljuju stan…

Ukoliko planirate da iznajmite nekretninu ili da promenite onu koju trenutno iznajmljujete, predlažemo vam nekoliko sledećih koraka:

 1. Iz ponude stanova za izdavanje na 4zida.rs izdvojte one koji vam najviše odgovaraju, pri čemu nemojte da vodite računa samo o ceni, već i o lokaciji, kvadraturi, iskorišćenosti prostora, načinu grejanja…
 2. Počnite komunikaciju sa zakupodavcima najpre telefonom, a onda i pogledajte stan. Često su fotografije sa oglasa nerealno dobre ili su iz nekog prethodnog perioda, a umeju da budu i loše, tj.da stan bokje izgleda uživo nego na oglasu…
 3. Prilikom razgovora sa vlasnikom, bilo telefonom ili uživo, definišite i pitajte sve navedeno u prethodnih 10 koraka.

Nadamo se da su vam naši saveti pomogli u traženju idealnog stana za vas. Srećno!

Podeli ovaj tekst: