Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Kako zaštititi terasu od golubova?

Ako živite u gradu, velike su šanse da javni prostor delite i sa golubovima. Golubovi obitavaju u velikim grupama i u stanju su da se razmožavaju izuzetno brzo. Dok je njihovo okupljanje i hranjenje u parkovima uglavnom bezazleno, problem se javlja kad počnu da ugrožavaju kvalitet života ljudi.

Golubov izmet, pored toga što prlja i nagriza površine, može biti prenosilac brojnih bakterija i gljivica, koje predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi. U stambenim zgradama, najveću pretnju predstavljaju upravo na balkonima i terasama, gde se neretko odomaće, a vi posle morate da sanirate štetu i nered, naravno, do njihove sledeće posete. Evo nekoliko načina kako da sprečite da se vraćaju, a da budu bezbedni i za vas i za ptice.

Čistite redovno svoju terasu

Ovo zvuči očigledno, ali morate se postarati da na njoj ne držite smeće, ostatke hrane, stare novine. Ako držite cveće na terasi, ne zalivajte ga u tacnu oko koje se golubovi mogu okupiti, već direktno u zemlju. Ako imate kućne ljubimce, hranite ih unutra. Ove ptice su u osnovi štetočine i jako im malo treba da bi preživele, tako da će ih privući bilo šta što može poslužiti kao hrana ili kao sklonište.

Upotrebite predmete koji reflektuju svetlost

Okačite desetak cd-ova duž ivica balkona i namestite ih da vise sa tavanice. Odblesak bi trebalo da plaši i odvraća ptice od sletanja. Istu stvar možete probati i sa aluminijskom folijom.

Iskoristite ljute začine

Duž ograde balkona ili na mesta gde znate da vole da se skupljaju, sipajte mešavinu ljutih začina, na primer čili u prahu i crni biber. Oni obožavaju da kljucaju, tako da će ih zrnca sigurno privući, međutim ne podnose ljutinu. Budući da golubovi imaju dobro pamćenje, povezivaće vaš balkon sa neprijatnim osećajem ljutog, što bi trebalo da ih otera na duže vremenske staze.

Onemogućite im pristup golubovima

Blokirajte svaki kutak koji deluje pogodno za svijanje gnezda. U prodavnicama koje drže baštensku opremu, možete na meru kupiti žice ili bodlje koje se koriste za ograđivanje cveća, i postaviti ih u ćoškove primamljive za polaganje jaja. Ukoliko imate klimu, bilo bi poželjno i nju da ogradite. Ako ne razmatrate zastakljivanje cele terase, od pomoći vam mogu biti i komarice ili bilo kakva mreža, koju možete skidati po potrebi.

Kako da bezbedno očistite načinjenu štetu

Nije dovoljno da samo počistite ostatke; zbog opasnih materija koje oni sadrže, čišćenje mora biti temeljno. Obavezno navucite rukavice i stavite masku. Koristeći špaklu ili neko drugo oruđe, pažljivo sastružite, vodeći računa da ne izgrebete dodatno površinu. Nakon toga, upotrebite jako antibakterijsko sredstvo i dodatno izbeljivač ako je potrebno. Ponovite postupak nekoliko puta i isperite hladnom vodom.

Međutim, ukoliko ste u mogućnosti, prvashodno bismo savetovali kontaktiranje profesionalaca. Tako se možete obratiti Zoohigijeni, koja pruža usluge dezinsekcije i deratizacije.  Postoje i brojne privatne firme, koje pružaju celokupnu uslugu, u vidu regulisanja virusa i bakterija hemijskim tretmanom, zatim čišćenje površina i potom specijalističko postavljanje namenske žice na kritičnim mestima. Cene zavise od veličine objekta, a počinju od oko 10 hiljada dinara.

Treba imati na umu da golubovi spadaju u zaštićenu vrstu ptica, tako da se ni na koji način ne smeju ugroziti, mogu se samo odbijati.

Da li i vi imate problem sa ovim posetiocima i kako izlazite sa njima na kraj?

Podeli ovaj tekst: