Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Uređenje doma – Mali balkoni i terase

Uređenje doma, mali balkoni i terase, je nešto što vas je pre desetak dana kada smo objavili prvi tekst na tu temu, ove sezone, prilično zainteresovalo. Tada smo malo više pominjali bašte, zelenilo, velike saksije, i kako da taj „spoljašnji prostor“ uredite tako da postane sastavni deo vašeg doma. Ovog puta ćemo se malo više posvetiti manjem otvorenom prostoru pošto ima dosta onih koji žive u stanu, u stambenoj zgradi, a znamo da je neretko da balkoni i terase budu manje kvadrature.

Dolazak lepog vremena i prvi sunčani i topli dani zasigurno mnoge od nas inspirišu da što više vremena provode napolju. Kako nismo uvek u prilici da izađemo iz stana, na primer moramo da radimo od kuće ili nam druge obaveze jednostavno ne dozvoljavaju da sedimo u nekoj od prelepih bašta i pijemo kafu sa prijateljima na otvorenom potrudićemo se da istu atmosferu napravimo kod naše kuće.

Vreme je za novi početak

Kod nas je praksa da tokom godine sve što nam nije potrebno u stanu, smeta nam, odlažemo na terasu, tako da taj prostor kod većine dobija izgled ostave, šupe. Svaki komad nameštaja koji nam zasmeta ili bismo ga promenili mi stavimo na balkon, jer „možda će jednom da zatreba“. Tu držimo i zimnicu, rezervne gume od automobila, staru garderobu koju ćemo nekome pokloniti… i desi se da više nemamo to parče „spoljašnjeg prostora“ koje zaista može biti prava oaza.

Ovo proleće i ova godina su pravo vreme da nešto promenite a  kada već imate prostor, bio on baš mali ili nešto veće kvadrature, dozvolite nam da vam kroz naše predloge pomognemo da ga dovedete u red i da to postane mesto za koje će se svi ukućani boriti da ga osvoje.

Čišćenje

Za početak izbacite sve sa terase. Bukvalno sve. Neka ostane prostor skroz prazan. Iznenadićete se koliko je veći nego što mislite. Nakon toga ga očistite onako kako biste očistili svoju spavaću sobu, jer složićete se, i ovo će biti soba na otvorenom gde ćete provoditi sve više vremena. 🙂 Kada je sve čisto, razmislite o boji zidova, bela je svakako najhigijenskija i uklapa se u sve. Ne bi valjalo da mnogo štrčite bojom od boje fasade zgrade, pa ako bela i nije najbolji izbor izaberite neki svetliji ton. težite ka prirodnim nijansama. U farbari tražite boju za fasade koja može da se pere, i u toku proleća i leta kiša zna da iznenadi.

Pod

Nakon toga na red dolazi pod. Većina na podu ima pločice ali one znaju da potamne od spoljašnjih uslova, isprljaju se tako da ih prosto ne možete više ni oprati, tako da treba smisliti nešto novo. Postoje specijalni podovi koji izgledaju kao laminat ili parket, samo što su gumirani ali je njihova cena prilično visoka. Ono što mi predlažemo i što je lako zamenljivo je itison koji izgleda kao veštačka trava. Uvek će vašem oku prijati još malo zelenila. Ono što je sve modernije je da na pod od terase stavite ćilim, neku prostirku koja liči na tepih i na taj način napravite efekat prave sobe.

Nameštaj

Kako ćete napraviti nameštaj ili izabrati da kupite zavisi od kvadrature, potreba i želja. Kako biste ostavili što više prostora za prolaz, možda ipak nekad neki veš mora da se „okači“, predlažemo da sav nameštaj stavite u jedan ćošak. Gledajte da izaberete što laganiji nameštaj, opet svetlih ili neutralnih boja kako ne bi opterećivao prostor. Jedan stočić, dve stolice a taburee, jastučiće na kojima može da se sedi uvek možete da poslažete okolo. Ako ste ipak zamislili svoj balkon kao prostor za čitanje, možete staviti neki lagani dvosed uz zid i nizak stočić a sa druge strane dva taburea, ili od paleta napraviti sami površinu za sedenje koja vam odgovara a odozgo naređati sašivene udobne jastuke i dobiti efekat kreveta. 

Dekoracija

Prva i najvažnija stvar jesu biljke. Svi volimo da vidimo terasu punu cveća i svaki put se oduševimo kada dođemo kod nekoga sa rečenicom „Wow kako ti to uspeva?!“. Ne kažemo da je lako ali uz malo truda i vi ćete i te kako uspeti. Predlog je da odete u neki od rasadnika i detaljno se raspitate o svemu. Možete poneti i nacrt svoje terase, izmerite pregradu koje je deblijne kako bi vam našli adekvatne držače za saksije i kako bi vam stručni ljudi objasnili koje biljke je nabolje izabrati kako bi zaista „uspele“. Ako pak ne želite da opterećujete svoj prostor, saksije uvek možete okačiti na zidove, izgleda fenomenalno, kao i neku sliku pored, zašto da ne. Paprat koja visi iz pletene saksije uvek budi osećaj da ste na drugom kontinentu a ne na svojoj terasi. 🙂

Ono što nikako ne bi trebalo da preskočimo je osvetljenje. Pozovite majstora da vam „izvuče struju“ i na balkonu. Simpatičan fenjer, lampioni, lampa u ćošku, lampa ispod paleta koja daje prigušeno svetlo pored sveća u večernjoj varijanti će i te kako dobro doći. A i divno izgleda. 

Iskoristite svaki centimetar svoje male oaze i napravite sebi mesto za odmor i uživanje, a mi ćemo vam kroz dalje tekstove iz nedelje u nedelju pomagati malim trikovima.

Podeli ovaj tekst: