Terasa, balkon ili lodja? U čemu je razlika?

Terasa, balkon ili lodja koja je tačno razlika između ovih prostora? Oni su slični u određenoj meri, a ipak postoje razlike koje su jasno definisane i lako se mogu prepoznati.

Terasa, balkon ili lodja? Sličnost ovih prostora se ogleda u tome što su to sve otvoreni prostori koji pripadaju stanu kao delu višespratne stambene zgrade, i preko njih stambena jedinica ostvaruje vezu sa prirodom i okruženjem. Razlike se ogledaju u formi, poziciji u odnosu na objekat i fasadu, i broju otvorenih strana prostora.

Terasa

Terasa je otvoreni prostor na terenu ili na krovu zgrade- ravna natkrivena ili nenatkrivena površina uz neku zgradu ili na njoj. (Terase se dakle ne nalaze na fasadi zgrade, iznad nivoa trotoara.)

Balkon

Balkon je nadzemna “platforma” (konzolno izvedena ploča) koja izlazi iz ravni fasade objekta i oivičena je ogradom ili parapetnim zidom sa tri strane.

terasa balkon lodja

Lođa

Lođa je otvoreni prostor, spoljni deo višespratne zgrade koji gabaritom ne izlazi iz ravni fasade. Lođa je sa tri strane oivičena sa tri fasadna zida, a svojom jednom stranom je otvorena i oivičena parapetnim zidom ili ogradom.

Kako ništa nije ‘’crno na belo’’ , postoje i varijacije na temu:
Balkon lođa – Prostor koji je zatvoren sa dve vertikalne strane (na uglu objekta ili slično);

terasa balkon lodja

Francuski balkon

Francuski balkon – Zastakljeni otvori na fasadi čija veličina odgovara fasadnim balkonskim vratima, bez pripadajuće konzolne prohodne ploče. Iz bezbednosnih razloga imaju odgovarajuću ogradu;

terasa balkon lodja

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

top