Kako da rashladite dom tokom leta kada imate malu decu?

Toplo vreme nam je došlo ranije nego inače, temperature rastu iz godine u godinu i  velike vrućine je sve teže podneti. Svi se snalazimo i rashlađujemo u skladu sa mogućnostima i okolonostima u kojima stanujemo. Ipak, veći problem nastaje kada se porodici priključi i dete, prema kojem se sve mora prilagoditi. Ovde govorimo i o poboljšanju funkcionalnosti kuće ili stana u kojem živimo, ali i o načinima na koje možemo prebroditi duge letnje mesece zajedno sa njima.

Izvor: Pexels.com

Tek kada beba dođe u dom, počinju da se primećuju mnoge stvari koje bi trebalo da se promene ili prilagode. Nekada se ispostavi da položaj kolevke nije dobar, da je efikasnije mogao da se iskoristi prostor, da nam na putu do kupatila dok nosimo bebu smeta komoda za obuću, kada su velike vrućine nemoguće je rashladiti stan stvaranjem promaje. Doduše, promaja se smatra lošom za dete, pa se ostaje bez te opcije.

Upravo zbog navedenih problema u nastavku teksta predlažemo neke važne stavke koje mogu služiti kao spisak uz pomoć kog se možete dobro pripremiti za leto.

Klima uređaji kao imperativ u svakom domu

Naravno, pri vrhu spiska se nalaze klima uređaji. Upravo zbog sve većih vrućina postali su sastavni deo inventara svakog domaćinstva, sa dobrim razlogom i još korisnijom primenom. Ukoliko se i dalje mučite da dobijete dašak svežeg vazduha uz pomoć ventilatora, ovo je znak da je vreme da odustanete. Potrebno je prilagoditi se vremenu na najbolji način, a kako to uraditi nego uz pomoć savremene tehnologije?

Iako možda mislite da, iz nekog razloga kući nije neophodan klima uređaj, što zbog dobre izolacije, dela grada u kom živite ili nečeg trećeg, sigurni smo da se varate. Ako, pak, mislite da će skupo koštati, samo razmislite koliko će se isplatiti i koliko dugo će se koristiti. Zahvaljivaćete sebi, a i bebi koja će se mnogo lakše uspavati kada joj nije vruće.

Samo je važno gde ćete pozicionirati klima uređaj, tako da hladan vazduh ne ide direktno u mesto gde će se sedeti, a još važnije je da se vodi računa da temperatura ne bude preniska za dete. Takođe, trebalo bi je povremeno isključivati, kada se dovoljno rashladi prostorija, kako bi se održala zdrava temperatura.

Najbolje sredstvo za rashlađivanje i uživanje – bazeni

Ukoliko spadate u one srećnike koji imaju dvorište, postoji dodatan način da se rashladite, a to su upravo bazeni. Možete sebi ispuniti želju iz detinjstva tako što ćete kupiti montažni bazen, a uz to stvoriti nove uspomene sa detetom.

Izvor: Pexels.com

Montažne bazene čini praktičnim upravo to što se mogu postaviti bilo gde u dvorište, gde ima dovoljno mesta da bude komforno, a onda i to što se vrlo lako postavljaju.

Bazeni se mogu naći u različitim oblicima i veličini. Lako su prenosivi, pa ukoliko prvobitna lokacija ne odgovara iz nekog razloga, jednostavno ih možete pomeriti na drugo mesto.

Naravno, kao što je kod klima uređaja važno da se čiste filteri, tako je i u ovom slučaju jednako važno da se redovno proverava voda, njena pH vrednost, kao i da se koriste pravilna sredstva za čišćenje. Filtriranje je neophodno, kako bi se uklonile sve nečistoće.

Lako rasklopiva kolica za bebe za večernje šetnje

Kada na kraju dana poželite da bebu izvedete u šetnju, tik kada zađe sunce i malo se spusti temperatura, važno je da imate dobro odabrana kolica za bebe. Prvenstveno je bitno da su ona prilagođena detetu i da su bezbedna, ali mora se voditi računa i o par drugih komponenti koje su važne za same roditelje. Niko ne želi teška kolica za bebe koja bi bila veliko opterećenje za roditelje. Svi žele da ona budu laka, i kada govorimo o kilaži, ali i kada je u pitanju održavanje i korišćenje.

Izvor: Pexels.com

Dakle, birajte modele koja mogu lako da se sklapaju i rasklapaju i koja ne zauzimaju mnogo prostora – jer će on svakako biti prenatrpan drugim stvarima za mališana, pa je važno biti efikasan pri raspoređivanju.

Mali ručni ventilatori

Mala novina koja ima široku namenu – ručni ventilator. Naravno, u ovom slučaju može poslužiti i lepeza, ali se ruke često brzo umore, pa predstavlja inovativno rešenje.

Dodatni mini-uređaj koji značajno može olakšati funkcionisanje kada je velika vrućina. Može se puniti, pa ga tako možete nositi sa sobom gde god se nađete van kuće. Biće sjajan dodatak i kolicima za bebe, pa možete rashlađivati i sebe i bebu gde god da se nađete u šetnji.

Takođe, većina dolazi sa malim stalkom, pa su tako još praktičniji da olakšaju bilo koju aktivnost bez preteranog trošenja električne energije koju iziskuju standardni ventilatori. Dolaze u mnoštvu boja i vrlo su pristupačni, pa možete imati po jedan za svakog ukućana.

Sijalice koje emituju manje toplote i štede energiju

Naravno, trebalo bi razmišljati i o izvorima svetlosti i koliko oni doprinose preteranom utopljavanju prostora. Bilo bi dobro pozabaviti se svetiljkama koje imate u domu, kako biste mogli da razmislite o njihovoj potencijalnoj zameni.

Opšte je poznato da LED sijalice emituju drastično manje toplote nego obične sijalice, pa se tako sve češće ljudi opredelju za njih. Obične sijalice generišu više toplote nego svetlosti i zato predstavljaju jako loš izbor. LED diode pretvaraju struju u svetlost i višestruko su efikasnije u proizvodnji svetlosti.

One jesu skuplje kada se uporede cene, ali imaju znatno duži vek trajanja, gde računica govori da traju mnogo više radnih sati i da su potrebne desetine i desetine običnih sijalica da izjednačite vek trajanja samo jedne LED sijalice. Iz toga proističe i da su mnogo ekonomičnije i upotrebljavaju mnogo manje struje, samim tim su i mnogo više ekološka opcija.

Još jedan savet bi bio da izbegavate bespotrebno paljenje lampi i drugih pomoćnih svetala koji bi mogli dodatno da zagreju prostorije.

Biljke kao pomoćno sredstvo

Poznato je kako fotosinteza funkcioniše – biljke svetlosnu energiju pretvaraju u hemijsku i koristeći ugljen-dioksid, vodu i sunčevu energiju, pa oslobađaju kiseonik i vlagu. To je ono što je potrebno vazduhu oko nas, pogotovo kada smo u zatvorenom prostoru. Stoga, taj proces može biti vrlo koristan kada je potrebno da se snizi temperatura. Svakako, biljke je jako zdravo posedovati u sklopu kuće, jer mogu čak i apsorbovati toksične hemikalije iz vazduha.

Izvor: Shutterstock

Najkorisnije sobne biljke koje možete imati su bendžamin, spatifilijum, drecena, sobni bršljan, fikus, i mnoštvo drugih. Mogućnosti su beskonačne, a pored toga što su jako korisne, izgledaće i lepo i oplemeniti prostor, čineći ga toplijim.

Mrežice na prozorima kao zaštita od insekata

Još jedna stvar koja će, osim rashlađivanja, držati raspoloženje svih u domu tokom leta, jeste upravo odsustvo insekata. Kako ne bismo trčali kroz kuću ili stan sa muvalicom u ruci i imali miran san, potrebno je da insektima onemogućimo ulazak.

Ukoliko živite u kući, vrata se moraju zatvarati, pa iako je lepo osetiti dašak promaje, držite se drugih opcija i metoda ukoliko želite izbeći naše minijaturne (ne)prijatelje. Sledeći korak za sve jeste upravo mrežica za prozore. Možete je staviti na bilo koji prozor, jer postoji mnoštvo dostupnih mehanizama koji to omogućavaju, poput jednostavne trake sa čičkom.

Takođe, ukoliko imate terasu, postoje praktične opcije u vidu mrežastih zavesa sa magnetima, kroz koje lako možete prolaziti, jer se one same zatvaraju i time sprečavaju ulazak insekata. Dakle, kako se ne bi desilo da uspavate dete koje će ubrzo probuditi zujanje muve, bilo bi idealno da krenete u potragu za mrežicama.

Dodatni korisni saveti da održite dom prijatnim

Ukoliko živite na sunčanoj strani, gledajte da ujutru budu spuštene roletne ili da prozore pokrivaju zavese koje minimiziraju prodiranje svetlosti, kako bi se prostor što manje zagrevao.

Druga važna stavka kada je u pitanju što manje generisanje toplote – izbegavajte uključivanje rerne. Leti se trudite da pripremate obroke koji zahtevaju što manje toplote, kako ne biste bespotrebno zagrevali kuću ili stan.

Trudite se da ostale električne uređaje isključujete kada ih ne koristite, jer mogu značajno doprineti širenju toplote. To uključuje punjače za telefon i laptop, koje bi svakako trebalo držati van utičnice kada se ništa ne puni, iz bezbedonosnih razloga.

Podeli ovaj tekst: