Sever i jug – Cene kvadrata u Subotici i Nišu

Subotica i Niš nisu udaljeni samo geografski, već se razlikuju i po cenama nekretnina. Dok se jedan grad ističe po cenama koje stagniraju ili beleže čak blagi pad, drugi beleži rast cena uz porast obima novogradnje i sve veće interesovanje investitora.

Cene kvadrata u Subotici miruju

Prema najnovijim podacima sa sajta 4zida.rs, prosečna cena stanova u Subotici, kako u starogradnji tako i u novogradnji, zadržava stabilnost. Kvadrat stana u starogradnji se kreće oko 1.200 evra, dok za novogradnju iznosi oko 1.507 evra. Ovi podaci reflektuju blagi pad cena u odnosu na prethodnu godinu. Sa više od 800 oglasa za stanove i 950 oglasa za kuće na istom sajtu, potencijalni kupci imaju širok spektar opcija.

Foto: Subotica, izvor Shutterstock

Prosečna cena kuća u Subotici je oko 630 evra po kvadratu, pri čemu se cene kreću u opsegu od 290 do 970 evra, u zavisnosti od lokacije i stanja objekta. Najtraženiji delovi grada su oni blizu centra: Novi grad, Kertvaroš, Teslino naselje i Željezničko naselje. Kuće u okolini Subotice se mogu ponekad naći i za 16.000 evra, koliko trenutno iznosi jedna kuća od 84 kvadrata u naselju Stari Žednik sa placem od 10 ari a najskuplje koštaju i više od 400.000 evra kao jedna 2-etažna kuća koja se prodaje u centru Subotice.

Interesantno je i prosečno vreme prodaje stanova u starogradnji koje iznosi 34 dana i duplo je kraće od onog u Novom Sadu ili Zrenjaninu. Ova brzina prodaje sugeriše na kontinuiranu aktivnost na tržištu, dok kupci brzo reaguju na dostupne ponude i pokazuje koliko je sama nekretnina atraktivna ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Na visoku tražnju na pojedinim lokacijama utiču i neki ekonomski faktori – otvaranje novih radnih mesta, fabrika ili predstavništva firmi.

U Zrenjaninu raste potražnja za kućama

U Zrenjaninu su najtraženiji delovi grada 4. juli, Lesnina i naselje Bagljaš. Cene kvadrata idu u rasponu od 800 do 1.300 evra po kvadratu. I na teritoriji Zrenjanina je interesovanje za kuće u selima poraslo u proteklih nekoliko godina. Trenutno se na 4zida nalazi više od 760 aktivnih oglasa za kuće. Najjeftinije kuće kreću se od 12.000 evra, a najskuplje su spratne i sređene kuće od čvrstog materijala, koje se prodaju u rasponu od 50.000 do 450.000 evra za koliko se trenutno prodaje kuća od 400 kvadrata u centru Zrenajnina.

Niš beleži rast novogradnje i cene kvadrata

Na jugu Srbije Niš se ističe svojim rastućim obimom novogradnje i povećanim interesovanjem investitora. Prosečna oglašena cena kvadrata u novogradnji iznosi oko 1.750 evra, dok je u starogradnji 1.570 evra. Ovi podaci pokazuju nastavak rasta cena, ali Niš i dalje nudi povoljnije cene u poređenju sa gradovima kao što je Novi Sad. Da podsetimo, na sajtu 4zida 2019. godine prosečna oglašena cena kvadrata u Nišu iznosila je 830 evra, maksimalan rast je postigla u drugoj polovini 2022. godine kada je iznosila 1.660 evra.

Foto: Niš, izvor: Shutterstock

U Leksovcu, Vranju i Pirotu cene kvadrata oko 1.000 evra

Nakon Niša, najveće cene u gradovima na jugu su u Leskovcu oko 1.100 evra po kvadratu u starogradnji i 1.315 evra u novogradnji, dok Vranje sa prosečnom cenom od oko 1.000 evra po kvadratu beleži blagi pad u odnosu na prethodnu godinu a potom sledi Pirot sa prosečnom  cenom oko 900 evra po kvadratu.

Pogledajte kako se kreću cene kvadrata po gradovima:

Stanovi u Subotici

Stanovi u Novom Sadu

Stanovi u Zrenjaninu

Stanovi u Nišu

Stanovi u Leskovcu

Stanovi u Vranju

Podeli ovaj tekst: