Porez na izdavanje nekretnina: koliko smo blizu?

Koliko poznanika, prijatelja imate koji izdaju ili iznajmljuju neku nekretninu? A za koliko njih znate da plaćaju porez na ovaj prihod?

U Srbiji se izdaje preko pola miliona nekretnina, svakodnevno. Prema okvirnoj računici, tek oko 1% od ove brojke plaća porez na prihod od izdavanja. Prema Zakonu o porezu građana, nakon zaključenja ugovora o zakupu, lice koje iznajmljuje određenu nekretninu je dužno da Poreskoj upravi prijavi početak ostvarivanja prihoda od izdavanja nepokretnosti.

Istina je međutim, da se to retko kada dešava.

Toliko retko da Poreska uprava ima otvorenu akciju kojom poziva sugrađane da prijave svoj novi prihod, a ukoliko sumnjaju da neko prihoduje od izdavanja nekretnine, bez da je slučaj prijavio PU, isto lice mogu prijaviti putem usluge Poreski alarm.

Poreska prijava podnosi se nadležnom poreskom organu prema mestu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, tj. podzakupu. Uz prijavu se prilaže i ugovor o zakupu. Prijave se mogu podneti i elektronski, posredstvom elektronskih servisa Poreske uprave: e-porezi.

Na ovom polju deluje i Zakon o stanovanju, prema kom je svaki vlasnik nekretnine dužan da prijavi lice koje u njegovoj nekretnini prebiva.

Zakon o porezu građana

Država je rešena da ne odustane od ovog prihoda, što je jasno i stavila do znanja stupanjem na snagu novog Zakona o porezu građana, donesenog prošle godine. Prema ovom zakonu svaka zgrada sada ima svog upravnika, čija je upravo jedna od dužnosti da reguliše problem “nelegalnih” stanara.

Prema njemu, kazne u visni od 5.000 do 150.000 RSD čekaju stanodavce koji nisu prijavili da ostvaruju prihod od izdavanja nekretnine. Ukoliko visina neplaćenog poreza premašuje cifru od 150.000 RSD moguća je i kazna zatvora, a ukoliko se utvrdi da je stanodavac zaista utajio porez, moraće da, pored kazne, plati i pun iznos poreza.

Kazne za podstanare su nešto niže i kreću se od 20.000 do 50.000 RSD.

Koliki je porez?

Porez na prihod od zakupa stana iznosi 20% od godišnje visine zakupnine. Ovaj porez se plaća kvartalno, prema poreskom rešenju. Stanodavac je dalje dužan da podstanaru dostavi neophodnu dokumentaciju, sa kojom se podstanar prijavljuje promenu mesta boravka u najbližoj stanici policije, u roku od 8 dana.

Prednosti?

U zemljama u kojima je ovaj segment uređen i kontrolisan od strane države, iznajmljivanje stanova se uglavnom vrši preko agencija. Dužnost agencije je da vodi računa o tome da su režije i porez plaćene, a stanodavci nemaju problema sa podstanarima koji neplaćanjem režija ostave velike dugove. U ugovore su uključene i polise osiguranja, koje pokrivaju eventualne štete na nekretnini.

Postoji i opcija u kojoj vlasnik nekretnine Poreskoj upravi prijavljuje da ne prihoduje od nekretnine, već ju je ustupio na korišćenje trećem licu, bez naknade, te se čini da se na ovaj način zakon na neki način ipak “zaobilazi”.

Pogledajte – Stanovi za iznajmljivanje na sajtu 4zida.rs.

Mane?

Neminovno je da će ovi potezi, ukoliko budu revnosno sprovođeni, podići cenu zakupnina. Očekivano, upravo ovo je i glavni problem jer je to situacija koja ne odgovara ni stanodavcima, a ni podstanarima, koje u beogradu čine mahom studenti.

Već postojeće uređenje funkcioniše tako da i stanodavci koji su prijavili podstanare, neretko kasnije imaju probleme jer ne mogu da dokažu da je podstanar na baš određeni datum napustio nekretninu, dok se dešavalo da prijava o poreskom rešenju stigne i nakon što je stanodavac prijavio da je podstanar napustio nekretninu i da ona više ne prihoduje porez od izdavanja.

Kako postoje mane, tako postoje i prednosti uređenja ovog segmenta. Građanska dužnost plaćanja poreza nije ništa novo i neočekivano, ali sa druge strane, prosek životnog standarda ipak diktira većinu stvari u svakodnevnom životu građana, pa se tako čini da će nastaviti da diktira i ovu.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

 • Jednostavno previše i nerealno

 • Da li neto (ili mozda i bruto) prihod od izdavanja nekretnine, utice na ukupnu visinu prihoda gradjana cijim se sabiranjem sa platom moze doci do potrebe placanja poreza na ekstra prihod? Da li to znaci da bi onda placali i dodatnih 10% na iznos koji prevazilazi zakonom odredjen iznos za ekstra prihod? Ukoliko je sama plata na granici ekstra prihoda, da li to znaci da bi se nakon poreza od 20% na izdavanje nekretnina, placalo i 10% na ono sto nam ostaje, jer je taj iznos iznad iznosa koji predstavlja granicu za ektra prihod?

 • 20% je jako mnogo. jednostavno 20% kao PDV. Kod mađara je to ovako rešeno:
  – Zakupnina ( zbog lakšeg računanja 100 evra) – 10 % to su troškovi koje može imati zakupac primera radi zamene slavine, pukla cev itd… znači 100- 10= 90 evra to je osnovica za plaćanje poreza. Porez na dobitak od izdavanja je 15% to jest u našem slučaju na godišnjem nivou (90×12=1080 eura se smatra osnovicom, 1080×15%=162 eura je porez)
  -Da napomenem u mađarskoj je PDV 27%.
  Po ovoj računici kod nas bi bilo prihljatljivo zakup ( ( zbog lakšeg računanja 100 evra) – 10 % to su troškovi koje može imati zakupac primra radi zamena slavine, pukla cev itd… znači 100- 10= 90 evra to je osnovica za plaćanje poreza, a porez na dobitak se skine na 10% ako mađari umesto 27% PDV-a računaju 15% onda ovde realno 10% ako je kod nas PDV 20%, što znači 90×12=1080 eura,1080×10% poreza, to jest 108 eura na godišnjem nivou. Uz to bi trebalo da to i utiče na kreditno rejting zakupca koa redovan priliv.
  Smatram da ovim računicom bi se svi složili i počeli da plaćaju porez.
  Trebalo bi ponekad i dobre stvari preuzeti od drugih država ne samo što nije dobro za građane.

 • U svim normalnim zemljama placa se porez, 20%
  Stanar prijavljen i osigurani mu uslovi za normalno biva je.
  Inače, sramota šta sve izdaju i debelo naplaćuju
  Na primer :dvosoban stan u širem centru Novog Sada – Detelinara, košta 300e,bez troškova
  Sa troškovima to bi iznosilo 400-430
  Plaćanje grejanja celu godinu
  U Španiji na obali, daleko luksuznije i sa bazenom košta isto toliko, malo dalje od mora dosta povoljnije
  Sami možete proveriti na:kommk. com

 • Verovatno bi više njih prijavljivalo podstanare, kada bi taj porez bio manji, odnosno razumniji. Ovako, svi su na gubitku.

 • […] je dužno da Poreskoj upravi prijavi početak ostvarivanja prihoda od izdavanja nepokretnosti, o čemu smo već pisali. Porez na prihod iznosi 20% od ukupne godišnje zarade, a plaća se […]

 • I gde je sad tu pravda? Kad izdajete stan na dan placate ukupno po krevetuy 3300 RSD zanci za garsonjeru 6600 rsd godisnje
  Ko izdaje istu tu garsonjeru za 100 euro placa godinje 28500 rsd
  ovaj za garsoneru uzme 100 euro samo 4 dana ako je izdata????

 • Kome se ne izdaje ne mora ni da izda ,svi bi voleli da pruze uslugu izdavanja po mogucstvu da maximalno naplate izdati prostor a da pritom u njemu niko ne zivi ,ne radi,ne boravi … samo da vam se uplati novac ako moze na racun za nista e pa ne moze… Mnogi od tih stanodavaca ne sklapaju ugovore , ne prijavljuju podstanare na adresu,krše time zakon i zreli su za krivične prijave .Mnogi kada stanara nema upadaju u stanove,kontrolisu,tumaraju po stvarima i znaju bolje od njih samih sta imaju i sta nemaju … Vecina stanodavaca nije korektna i zakon treba da zastiti podstanare a i stanodavce ako imaju problem s naplatom ili neodgovornim ponašanjem!!!!

 • Moze,moze sve.Kada uprava prihoda plati dnevnice i bolovanja stanodavcima za izgubljeno zdravlje i vreme.Sve sto im ostane od toga neka zadrze za sebe.A ako i oni hoce da bace neku dnevnicu za nadvlacenje sa stanarima i ispune im sve zelje a i neki samar i cusku ako su sptekni da dobiju mozda i malo vise zarade.Za samar i cusku im garantujem a za vecu zaradu ne garantujem neka se sami potrude sto vise truda vise i novca.A neka samo vlasniku daju tri posto godisnje od ulozenog kapitala svaki ama bas svaki ce biti zadovoljan.Uprava prihoda tvrdi da zakupci placaju a nijedan stanodavac ne tvrdi da zakupci redovno i pristojnu cenu hoce da ispostuju.Lako je pametovati i lupetati na to se ne placa porez.I lako je postavljti uslove na racun tudjeg krvoprolica.Ko ima koristi od izdavanja stana,niko niko ej ljudi ulozite vi vas novac pa da vam neko hoce nece dati neki procenat godisnje.Ja kada bi vama rekla dajte meni 400 evra godisnje a dobijate 420 xa godinu dana vi bi ste rekli da niste budala a jos da vam i ne spominjem da od toga jos sami odnesete porez.Ko je ovde lud,svi ili niko.Laici ne kapiraju koje nebuloze vi pisete.Koji porez.Ko placa dnevnice stanodavcima i stetu ko,niko osim njih samih.Vi bi da se udaljite sto dalje kada neko ulaze i crnci a kada se pojavi i ako se pojavi neki prihod da se primaknete pa kada je steta da se opet izmaknete i sve tako dok se nekom ne smrkne dok vas neko je prebije.

 • Serite gladni.Kako ste doslii do tih 20%.Prema cemu se vi upravljate,majke vam.Nebulozno vam je to racunanje.Ko odredjuje cenu zakupnine,vi ili izdavalac.Koja je visina te cene.Koja,nemate pojma.Samo reci 20% je lupetanje,od koje cifre da se uzdvoje ti procenti.A valjda kada vec vi nemate blage veze da vam kazem,da bi trebalo onom ko izdaje da ostaje godisnje bar tri procenta dobiti od vrednosti stana u koji je ulozio svoj novac.A kome to ostaje,nikom bas nikom.A vi se uhvatili kao pijan plota,porez 20% .Ej osvstite se prvo mora vlasniku da ostaje tih par procenata a kako da mu ostane kada necete vi da se ukljucite u otimanje stanarine kao poravku stete sto stanari naprave.

top