Iznajmiti i izdati stan u isto vreme, koliko teško može da bude?

Izdavanje stanova, od toga ćemo početi ili bolje reći, tu ćemo nastaviti. Dok se moj stan sređuje, deo po deo, rešila sam da ne gubim vreme i da krenem u potragu za „mojim novim stanom“! Prvo ću se useliti u novi stan a onda se brinuti o tome kako ću moj da izdam.

Potražnja

U potragu sam krenula tako što sam prvo svima iz moje okoline rekla da tražim novi stan za iznajmljivanje i da se konačno selim. Presudna je dakle lokacija. Odlučila sam se za centar grada, ali sam neke delove centra odmah otpisala jer bez obzira što bi mi bilo „zgodno“ da tu stanujem, nisu mi baš svi delovi lepi.
Stan bi trebalo da ima oko 70 m2, jednu dnevnu sobu, dve spavaće sobe, kuhinju, kupatilo i terasu. Bilo kakvu terasu, jer jednom sam stanovala u stanu bez terase, verujte mi, nije zgodno uopšte.

Takođe, bilo bi odlično da ima i garažu. Ko nije tražio parking (kao ja svakog dana) u centru, čak i širem, ne zna koliki je to problem. Postoji opcija sa zonama ali onda bih morala da se opredelim striktno za deo grada koji je u trećoj zoni, a kao što sam već rekla, i to izgleda kao skoro pa nemoguća misija.

I realnost

Jedna od prvih stvari za koju su mi rekli da će biti veliki problem je to što imam psa. Odmah su me upozorili da naći nekoga ko hoće da mi izda stan i da pristane na to da u stanu boravi životinja će biti veoma teško. Da je mačka pa i hajde, ali pas… Moj odgovor je naravno bio da bih ja prihvatila da svaku štetu koju pas nanese platim, opravim, regulišem, da što se tiče higijene, naravno da će biti sve uredno i da nema razloga za negodovanje. Njihov odgovor je da nikome ne govorim da imam psa sve dok se ne uselim. Čekaj, a kada se uselim i stanodavac dođe da obiđe stan i vidi psa?! Ili komšije jave ili se sretnemo u šetnji po Tašmajdanu?! Reci da si ga usvojila i da ti je bilo žao i da ćeš ga dati brzo… Taj deo mi se već nije dopao, ali mislila sam da oni preteruju.

Dok su se oni raspitivali i predlagali razne opcije i kreirali šta bih i kako mogla, da ne bih gubila vreme krenula sam da sama tražim po oglasima i portalima stan.

STANOVI ZA IZDAVANJE – pogledajte ponudu

Nadala sam se takođe da ću „izbeći“ momenat agencije i da ću tek tako naleteti na fenomenalan stan i na fenomenalnog stanodavca koji samo mene čeka da se javim. Naravno, mislila sam i da izbegnem trošak agencijske provizije. Kako sam samo pametna, ja sam se toga sigurno prva i jedina setila! Izdvojila sam desetak stanova na jednoj lokaciji za koju sam zacrtala da baš mora da bude ta i krenula da zovem.

„Dobar dan, dobar dan. Da li se stan izdaje? Izdaje se. Koja je cena i koji su uslovi? Cena je… plus agencijski deo 50% od prve kirije. Treba da ostavite avans u iznosu jedne kirije i minimum je zakup na 6 meseci i taj novac bi trebalo da date odmah (za svih 6 meseci?!). Mhm, ok. Ja imam dete i psa (jer, čemu lagati). Životinje nisu dozvoljene, doviđenja.” OK. Prodaću moj stan da bih u nečijem mogla da živim godinu dana.

Stanovi za iznajmljivanje na sajtu 4zida.rs.

Tako sam pozvala i ostalih devet brojeva i dobila manje više iste odgovore. Negde nisu bila dozvoljena ni deca, verovali ili ne. Videla sam da od tih mojih pokušaja nema vajde i već bila na pola puta da kažem, ma nije ovo za mene kada sam upoznala devojku koja radi u jednoj od prestoničkih agencija za nekretnine. Ispričala sam joj svoje želje. Kaže, za čas ćemo to ti i ja!

Prvo smo morali da proširomo vidike sa jednog dela centra grada na više delova, pet – šest. Ok. Može. Onda smo se dogovorile da i kvadratura može da varira, kao i cena i da ćemo naravno pokušati da spustimo cenu stana sa one koja je napisana i to skoro za petinu! Opaaa, i to može, opet ja iznenađena. Vodiće me samo u stanove koji se plaćaju mesec za mesec i da to u principu sa svima skoro može da se dogovori. I da, ipak nikome nećemo reći da imam psa. Ostaće to naša mala tajna, pa kad se uselim, pa polako… Odobroviljićemo stanodavce.

Prvo gledanje stana zakazano je za ponedeljak. Idemo nas dve zajedno. Ako budemo imale sreće videćemo još dva stana. Izgleda da ćemo proleće dočekati na drugoj adresi sa pogledom na…

LepoSam

Jedan komentar

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top