Ovo su najhladniji krajevi Srbije – kako zaštititi domaćinstvo?

Dok neki gradovi čekaju na prvi dodir snega gotovo kao na retku pojavu, drugi su okovani ledom, mrazom i suočavaju se sa ekstremno niskim temperaturama, često i ispod minus 20 stepeni. U Beogradu prosečne zimske temperature variraju od 0°C do -5°C, a visina snežnog pokrivača ostaje umerena. U Nišu, Vranju i Leskovcu ima još manje snega i temperature su blaže što ove gradove čini povoljnijim ambijentom za život tokom zime. Sjenica, Kopaonik, Zlatibor i Užice imaju veoma niske temperature koje ih karakterišu tokom zime i smatraju se najhladnijm krajevima u našoj zemlji. Kako se nositi se sa hladnoćom i snegom ukoliko imate ili planirate da kupite nekretninu u ovim krajevima i kako prilagoditi životni prostor tim izazovima?

Dobra infrastruktura

Snežne oluje i obimne padavine često dovode do zatvorenih puteva, nestanka struje i odsečenosti od civilizacije zato je u regionima sa jakim zimama, važno imati dobru infrastrukturu koja može podneti takve klimatske uslove i omogućiti funkcionisanje redovnih životnih aktivnosti. Na primer regioni kao što su Golija ili Kopaonik često zahtevaju dobru povezanost i otpornost na snežne nepogode kako bi se očuvala sigurnost i normalan život tokom zime. Sjenica je poznata po izuzetno niskim temperaturama tokom zime koje se  kreću od -10°C do -20°C. Najniža temperatura je izmerena 2005. godine i iznosila je čak -42 stepena.

Obratite pažnju na krov

Za vlasnike kuća zimski period je jedan od najizazovnijih doba godine. U tom periodu posebno treba obratiti pažnju na krov zbog snežnih padavina. Jedna od mogućnosti koji vam može olakšati svakodnevnicu tokom hladnih dana jeste grejanje oluka, odnosno mogućnost da se ručno ili automatski aktivira sistem za otapanje snega i leda čime bi se izbeglo zamrzavanje olučnih kanala.

čišćenje-krova-od-snega
Izvor: Shutterstock

Sprečite smrzavanje cevi

Vodovodne cevi upravo zimi najčešće pucaju. Ovo se dešava uglavnom u prostorijama koje se ne greju ili u vikendicama u kojima se dugo ne boravi. Kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja cevi možete sami da preduzmite određene mere zaštite.

Potrudite se da kontinuirano grejete prostorije u svom domu tokom hladnijih dana, čak i kada putujete termostat bi trebao da bude na minimumu da bi se sprečilo smrzavanje cevi.

U farbari možete da kupite opremu za zaštitu cevi ili stiropor koji predstavlja odličan termoizolacioni materijal. Obložite cevi i oblepite trakom. Tokom noći ostavite otvorena vrata od elemenata ispod sudopere ili lavaboa kako bi toplota ušla unutra i sprečila zamrzavanje a možete ostavite i da voda malo teče kroz cevi tokom noći. Preporučuje se da ulijete tečnost protiv smrzavanja u WC šolju i podne sifone. Postoje i grejni kablovi koji su jednostavno i efikasno rešenje  za sprečavanje smrzavanja tečnosti unutra cevi.

Ako vam i pored svih mera opreza cevi popucaju, zatvorite sve ventile kako biste sprečili poplavu i pokupite višak vode. U ovom slučaju najbolje je da pozovete vodoinstalatera.

Za slučaj da nestane struja

Zbog izuzetno niskih temperatura, eleketroenergetski sistem može biti pod ogromnim opterećenjem i  dešava se da dođe do nestanka i restrikcija struje. Kupite zalihe sveća, upaljača i baterijskih lampi koje ćete vam uvek biti pri ruci.

Zaštitite biljke od vetra, mraza i snega

zaštita-biljaka-u-dvorištu-od-zime
Izvor: Shutterstock

Ukoliko je moguće biljke unesite u svoj dom tokom mrazeva. One koje ne možete da pomerite ogradite kako biste ih zaštitili od vetra. Postavite saksiju u kartonsku kutiju tako da može da se otvori tokom dana kako bi biljka dobijala dnevnu svetlost.  Grane velikog drveća protresite tako da stresete sneg, da biste izbegli da se deformišu od težine. Ne zalivajte biljke dok su temperature izuzetno niske, jer će to dovesti do smrzavanja zemljišta i na kraju oštetiti koren. Zalijte ih dan-dva pre nego što je najavljen mraz.

Pripremite so ili pesak za posipanje

čišćenje-leda-ispred-zgrade-
Izvor: Shutterstock

Za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara, koji se nalaze ispred zgrade, poslovnog objekta, neizgrađenog građevinskog zemljišta, prilazne staze, odgovorna su lica koja koriste nepokretnosti. Ukoliko stanari ne mogu ili ne žele to da urade može se anagažovati agencija koja će očistiti sneg ispred zgrade. Na ledenice na zgradi takođe treba obratiti pažnju. Ako su usmerene ka javnoj površini, trebalo bi ih očistiti da ne padnu i ne oštete automobile ili prolaznike.

Osim lopate i metle, u zimskom periodu neophodna vam je i industrijska so. Birajte so biserno bele boje, jer to znači da je dovoljno dobro pročićena. Stručnjaci se slažu da je za ove namene najbolje rešenje morska industrijska so. Nekvalitetna so oštećuje beton, granit ili mermer. So je najbolje nasuti neposredno pre samih padavina.

Sistem grejanja

Kvalitetan sistem grejanja je ključan faktor u hladnijim regionima gde temperature padaju ispod nule. Postoje različiti tipovi grejanja, poput centralnog grejanja, individualnih grejnih tela, kamina, peći i drugih. Važno je odabrati način grejanja koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Razmislite o upotrebi solarnih panela za proizvodnju toplote ili električne energije. Ovo može biti skuplja investicija, ali dugoročno se može uštedeti novac.

Pravilno izolujte svoj dom

Dobra izolacija može značajno da smanji potrošnju energije za grejanje. Proverite da li su vrata i prozori dobro zatvoreni i izolovani, kao i da li postoji propuštanje vazduha kroz pukotine i otvore.

Održavajte i servisirajte grejne sisteme

Redovno čistite i održavajte grejne sisteme kako bi se povećala efikasnost i produžio životni vek. Servisiranje može sprečiti kvarove i smanjiti troškove popravki. Obratite pažnju na čišćenje filtera i proveru ispravnosti termostata.

Smanjite potrošnju energije

Razmislite o korišćenju LED sijalica umesto tradicionalnih sijalica, zatvarajte vrata i prozore kada se greje prostorija, koristite prirodno svetlo umesto veštačkog i smanjite upotrebu drugih električnih aparata tokom hladnijih meseci.

Podeli ovaj tekst: