Andrej Barna: Arhitektura Subotice je mnogo lepša od američke

Andrej Barna, plivač Spartaka iz Subotice i reprezentativac Srbije, nedavno je u finalnoj trci na 100 metara slobodnim stilom na Svetskom prvenstvu  u Dohi zauzeo 6. mesto. Andrej će nastupiti uskoro i u dve discipline na Olimpijskim igrama u Parizu. Rođeni Subotičanin a trenutno stanovnik Sjedinjenih Američkih Država u kojima se nalazi na postdiplomskim studijama na Univerzitetu Lujvil u Kentakiju, za blog 4zida otkriva razlike u načinu života i arhitekturi između Subotice i Lujvila kao i svoju želju kakav dom želi da ima jednog dana.

Andrej-Barna-plivač-rodni-grad-Subotica
Izvor: Andrej Barna

Rođen si i odrastao u Subotici, kakve te emocije vežu za taj grad?

Odrastao sam i veći deo svog života sam proveo u Subotici, tako da sam prilično vezan za svoj grad. Svaku priliku koju dobijem iskoristim da dođem kući.

Iako i  u Amerci imam dosta prijatelja, u Subotici su moji drugovi sa kojima sam odrastao, sa kojima sam prošao kroz školovanje, tamo su moja porodica, roditelji i brat i uvek mi je drago kada mogu da posetim rodni grad. Volim da prošetam Korzom sa drugarima i Radijalcem, nekada i Palićem, da sednem u kafić i uživam.

Koja je razlika u arhitekturi između Subotice i Lujvila?

Postoji dosta razlike između Lujvila, grada u kojem trenutno živim u Americi i Subotice. Lujvil je veliki grad, šesnaesti je po veličini u SAD-u, sa skoro milion stanovnika i brojnim neboderima i poslovnim zgradama. Sam centar grada je dosta prazan jer većina živi u predgrađima. Kad je reč o arhitekturi, dosta je hladna, naše zgrade su lepše, imaju svoju prošlost, dušu i toplinu, određeni kolorit i dekoraciju na fasadama kao i simbole koji ukazaju na njihov istorijski značaj. Tu mislim i na Palatu subotičke trgovačke banke, Gradsku kuću, Gradski muzej. U samom centru Subotice je i divna nova fontana. U Americi se više grade blokovi i poslovne zgrade. Ljudi rade u tim delovima grada ali uglavnom žive u kućama u predgrađima. Naša arihtektura je dosta lepša od američke. Naši gradovi su mnogo topliji. Znam da su u Subotici mnoge zgrade zaštićene ili su proglašene spomenikom kulture.

Kada budeš imao svoj dom kako ćeš ga urediti?

Kada budem imao svoj dom planiram da ga uredim modernim stilom, sa dosta svetlosti i prirodnih biljaka. Obavezno ću imati jednu prostoriju koja će biti izdvojena i služiće samo za rad, to će biti moja  kancelarija i zona za opuštanje a to za mene znači igranje igrica.

Koliko ti je važno da imaš dvorište ili neki prostor na otvorenom, s obzirom na tvoju plivačku karijeru?

Odrastao sam u stanu u Subotici i sada živim u stanu u Americi tako da nisam mnogo navikao da imam dvorište. Volelo bih, gde god da budem živeo, da imam lepu okolinu, park u blizini gde može da se prošeta, ili sportske terene jer osim plivanja, volim da se rekreativno bavim i  drugim sportovima – tenisom i košarkom.

Da li ćeš imati jednog dana svoj bazen?

Bazena i vode mi je dosta, pretpostavljam da kada završim karijeru neću tako često plivati nego ću više uživati u nekim drugim stavrima, tako da ne planiram da imam svoj bazen a i održavanja bazena je veliki trošak.

Šta ti posebno nedostaje iz rodnog grada Subotice dok si u Americi?

Osim prijatelja i porodice, mnogo mi nedostaje naša hrana. Namirnice koje su kupuju u Americi i hrana po restoranima nemaju taj ukus. I nedostaje mi socijalizacija i druženje. Kod nas se može otići svaki dan sa društvom na piće, da se prošeta gradom. Ovde jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje izlaze i viđaju se.

Podeli ovaj tekst: