Koji sve faktori utiču na cene stanova?

U poslednjih godinu dana, cene stanova porasle su za više od 20 posto. Za taj rast su odgovorni povoljni krediti, sa niskim kamatnim stopama, kao i tražnja koja premašuje ponudu. Uprkos višoj ceni kvadrata,  najtraženiji su manji stanovi, kao i novogradnja, koja predstavlja samo jedan od brojnih činioca koji utiču na rast cene kvadrata.

Ne postoji opšta saglasnost o tome da li je bolje birati starogradnju ili novogradnju. Cene stanova u novogradnji obično su za 20-30 odsto više cenu nego cene stanova u starogradnji.

Interesuje vas NOVOGRADNJA? Pogledajte projekte 4zida.rs

Pročitajte koji od faktora utiču na visinu cene kvadrata:

Lokacija

Utiče na bruto cenu od 20 do 30 posto. Grad Beograd je tako izdeljen na više zona i one se međusobno razlikuju za  25 posto višu ili nižu cenu. Što se tiče opština, po visini cena najviše prednjače Stari grad, Savski venac, Vračar i Novi Beograd.

Pogledajte ponudu – PRODAJA STANOVA BEOGRAD i NOVOGRADNJA BEOGRAD

Uknjiženost

Uknjiženi stanovi će na tržištu postići višu cenu, jer su sama kupoprodaja i prenos prava svojine nepokretnosti sigurniji. Kod neuknjiženih stanova se mora utvrditi da li su legalno izgrađeni.

Spratnost

Stanovi koji se nalaze između prvog i četvrtog sprata imaju veću cenu. Sa višim spratom cena opada, a tako je i sa nekretninama koje se nalaze u suterenu. Na cenu takođe utiče i visina zgrade – stanovi u niskim zgradama, sa manjim brojem stanova, traženiji su od visokih zgrada sa velikim brojem stanova.

(Ne)posedovanje lifta

Bitan kriterijum  mnogih prilikom odabira stana jeste postojanje lifta u zgradi, sa razlogom. Kod nas nije postojala praksa ugradnja liftova u stare zgrade, ali se i to menja, tako da se cena ugradnje lifta kreće oko 25 hiljada evra.

Položaj stana

Da li stan gleda na jug ili zapad, gde je povećan broj sunčanih sati, ili na istok odnosno sever, stavka je koja na konačnu cenu stana utiče za 3 posto. Još jedan bitan segment je okruženje na koje stan gleda – nije isto ako je u pitanju park ili bučna raskrsnica.

Doterivanje stana pre prodaje

Ulaganje do 2 000 evra u vidu krečenja, hoblovanja parketa,  sitnih popravki, može povećati celokupnu cenu od 5 do 10 hiljada evra.

Potražnja

Procenjuje se da se u Beograd svake godine doseli oko 20 hiljada ljudi, koji utiču na tražnju za stanovima. Povećanju cena doprinose i povoljni bankarski krediti, te se ljudi uglavnom odlučuju za novogradnju, pri čemu cena mesečne rate može biti manja od mesečne kirije prilikom iznajmljivanja.

Posedovanje terase, balkona, verande

U uslovima života koje diktira  gradska  vreva, terasa ma kolika njena veličina bila, predstavlja pravu oazu mira, tako da su stanovi bez iste osudjeni na nižu cenu.

Struktura stana

Dobro iskorišćen prostor je uvek na ceni, tako da će privlačniji biti bolje organizovan  i funkcionalan stan od drugog iste kvadrature gde su potrebne adaptacije. Manji stanovi imaju višu cenu po kvadratu od većih.

Stanje sanitarija

Promena pločica, kade, lavaboa, vodokotlića jeste velika investicija, koja se može višestruko isplatiti.

Šta još može da utiče na cene stanova?

Blizina prevoza, odnosno povezanost sa drugim delovima grada, zatim blizina bolnice, škole, parkova, posedovanje garaže ili parkinga, samo su neki od kriterijuma koji su beskompromisni i koji umnogome utiču na cenu nekretnine.

Pogledajte ponudu – STANOVI NOVOGRADNJA

Podeli ovaj tekst: