Izdavanje stana – koje greške ne smete da pravite?

Izdavanje stana ili druge nekretnine odlična je prilika da dopunite svoj kućni budžet. Ipak, mnogi stanodavci veruju da, nakon što nađu idealnog podstanara, njihove obaveze i zaduženja prestaju. Pojedini stanodavci čak ni ne insistiraju da se sklopi Ugovor o zakupu. 

Ovakvo razmišljanje može vama, kao vlasniku nekretnine, doneti više štete nego koristi. U nastavku su stavke koje nikako ne smete prevideti kada je u pitanju izdavanje stana.

Izdavanje stana bez depozita

Depozit predstavlja vrstu novčanog osiguranja zakupodavca u slučaju da se u stanu nešto ošteti. Njime se, takođe, mogu pokriti i računi koji će doći u mesecu nakon što se stanar odselio. Depozit se obično uzima u visini jedne mesečne zakupnine. On predstavlja garanciju da ćete stan zateći u istom stanju u kakvom ste ga i ostavili. Imajte na umu da je to novac podstanara, i da ga morate vratiti ako ste sve zatekli u najboljem redu.

Pogledaj ponudu: IZDAVANJE STANOVA

Nemate evidenciju o broju, vrednosti i stanju stvari u stanu

Pre nego što se novi zakupac useli, bilo bi idealno ako biste napravili popis svih stvari unutar stana. Ako ste u mogućnosti, iznesite one najvrednije. Ako je neki aparat neispravan, jasno navedite problem. Takođe, budite kategorični u vezi sa izmenama koje zakupac može da pravi tokom svog boravka (raspored nameštaja ili neke manje adaptacije). Jasno je da će on koristiti sve što mu je na raspolaganju, ali u Ugovoru o zakupu morate jasno definisati koja su mu ovlašćenja dok je u vašem prostoru.

Nemate uvid u stanje računa

Ovu stavku nije potrebno dodatno obrazlagati: na kraju svakog meseca insistirajte da vam da pokaže plaćene račune. Od svih problema sa podstanarima na koje se zakupodavci žale, najčešći su upravo neplaćeni računi. Budući da se sva dugovanja vode na zakupodavca kao vlasnika nekretnine, jasno je kolika je potencijalna opasnost ukoliko niste ažurni u proverama.

Ne obilazite svoju nekretninu

Ovim ne želimo da savetujemo da stanaru „upadate“ nenajavljeni u bilo koje doba dana ili noći, ali morate biti u toku sa onim što se dešava u prostoru kojeg izdajete. Dogovorite jedan dan mesečno kada ćete dolaziti u obilazak i obavezno imajte jedan primerak ključa kod sebe.

Izdavanje stana bez Ugovora o zakupu?

To je dokument koji štiti i vas kao zakupodavca, i zakupca, a poslužiće u slučajevima većeg spora ili ukoliko se odstupi od prvobitnog dogovora. Ugovor sadrži podatke obe strane, kao i njihova prava i obaveze: trajanje zakupa, visina zakupnine, otkazni rok. On štiti stanodavca od nesavesnih podstanara, ali i podstanare u ostvarivanju svojih prava, gde Ugovor služi kao dokaz da je poslovni odnos između vlasnika nekretnine i njega postojao.

Pogledajte ponudu – IZDAVANJE STANOVA NOVI BEOGRAD

Podeli ovaj tekst: