Izdavanje stana – koje greške ne smete da pravite?

Izdavanje stana ili druge nekretnine odlična je prilika da dopunite svoj kućni budžet. Ipak, mnogi stanodavci veruju da, nakon što nađu idealnog podstanara, njihove obaveze i zaduženja prestaju. Pojedini stanodavci čak ni ne insistiraju da se sklopi Ugovor o zakupu. 

Ovakvo razmišljanje može vama, kao vlasniku nekretnine, doneti više štete nego koristi. U nastavku su stavke koje nikako ne smete prevideti kada je u pitanju izdavanje stana.

Izdavanje stana bez depozita

Depozit predstavlja vrstu novčanog osiguranja zakupodavca u slučaju da se u stanu nešto ošteti. Njime se, takođe, mogu pokriti i računi koji će doći u mesecu nakon što se stanar odselio. Depozit se obično uzima u visini jedne mesečne zakupnine. On predstavlja garanciju da ćete stan zateći u istom stanju u kakvom ste ga i ostavili. Imajte na umu da je to novac podstanara, i da ga morate vratiti ako ste sve zatekli u najboljem redu.

Pogledaj ponudu: IZDAVANJE STANOVA

Nemate evidenciju o broju, vrednosti i stanju stvari u stanu

Pre nego što se novi zakupac useli, bilo bi idealno ako biste napravili popis svih stvari unutar stana. Ako ste u mogućnosti, iznesite one najvrednije. Ako je neki aparat neispravan, jasno navedite problem. Takođe, budite kategorični u vezi sa izmenama koje zakupac može da pravi tokom svog boravka (raspored nameštaja ili neke manje adaptacije). Jasno je da će on koristiti sve što mu je na raspolaganju, ali u Ugovoru o zakupu morate jasno definisati koja su mu ovlašćenja dok je u vašem prostoru.

Nemate uvid u stanje računa

Ovu stavku nije potrebno dodatno obrazlagati: na kraju svakog meseca insistirajte da vam da pokaže plaćene račune. Od svih problema sa podstanarima na koje se zakupodavci žale, najčešći su upravo neplaćeni računi. Budući da se sva dugovanja vode na zakupodavca kao vlasnika nekretnine, jasno je kolika je potencijalna opasnost ukoliko niste ažurni u proverama.

Ne obilazite svoju nekretninu

Ovim ne želimo da savetujemo da stanaru „upadate“ nenajavljeni u bilo koje doba dana ili noći, ali morate biti u toku sa onim što se dešava u prostoru kojeg izdajete. Dogovorite jedan dan mesečno kada ćete dolaziti u obilazak i obavezno imajte jedan primerak ključa kod sebe.

Izdavanje stana bez Ugovora o zakupu?

To je dokument koji štiti i vas kao zakupodavca, i zakupca, a poslužiće u slučajevima većeg spora ili ukoliko se odstupi od prvobitnog dogovora. Ugovor sadrži podatke obe strane, kao i njihova prava i obaveze: trajanje zakupa, visina zakupnine, otkazni rok. On štiti stanodavca od nesavesnih podstanara, ali i podstanare u ostvarivanju svojih prava, gde Ugovor služi kao dokaz da je poslovni odnos između vlasnika nekretnine i njega postojao.

Pogledajte ponudu – IZDAVANJE STANOVA NOVI BEOGRAD

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

 • Primer iz prakse: Vlasnici stana u Novom Sadu su izdali stan podstanarima bez ugovora, uzeli kiriju za prvi mesec. Kako vlasnici nisu bili iz Novog Sada već iz mesta udaljenog 50-ak km, nisu mesec dana dolazili do stana. Kako se podstanari nisu javljali na telefon, drugog meseca su došli do stana i ustanovili da su podstanari otišli iz stana i tom prilikom izneli sve stvari iz stana, uključujući i elemente iz kuhinje i kupatila, bojlere, sanitarije iz zidova isl.. sve počupano i odneto…..pa sad vi izdajte stan nekome bez ugovora i zapisnika, i uzimanja svih podataka od podstanara.
  Mada i to nije neki garant, s obzirom da sve mora ići privatnom tužbom na sud, a ukoliko neko nema ništa na svom imenu, i nije zaposlen ili penzioner, vi nemate odakle da naplatite štetu

 • Draga Dragana. Kao što podstanar ima svoja prava ima i svoje obaveze Isto tako ima i stanodavac. Kako u današnje vreme ima svega, a poučeni iskustvom, stanodavci moraju da se zaštite od bahatih zakupaca (u praksi je dokazano da je mnogo veći broj bahatih, bezobraznih, i bezobzirnih zakupaca stana nego što je to slučaj sa stanodavcima). U prevodu vi kao korisnik stana ste dužni da se ponašate odgovorno i savesno, a zakupodavac kao vlasnik nekretnine ima pravo da se jedan dan u mesecu u najavljenom vremenu i dogovoru sa vama (a to je pola sata vašeg vremena) uveri u stanje stana, odnosno da se eventualni nedostaci, kvarovi i sl. otklone na vreme kako bi i vi kao korisnik stana imali funkcionalan, i ispravan stan. Samoživost nikome nije donela ništa dobro

 • Pa nije bas tako kao u tekstu. Tri godine stanuje kod iste gazdarice,Jos je ona u Danskoj dodje jednom godišnje ili dva puta. Ugovor o stanu na neodredjeno,placanje 0 din (zbog poreza na dobit) a inace placam 50 e ceo sprat + ogromno dvoriste. Dam kiriju kad dodje za 5-6 meseci koliko sam u mogućnosti ako imam par meseci unazad zato sto nije bila tu izmirim to + par meseci unapred jeftinija opcija nego slanje novca Vestern Union-om svakog meseca. I kad dodje svrati kod mene na 10tak min i toliko ima svoj sprat. Sve sto uradimo na našem delu+dvoristu odbijamo preko kirije. Ni jedan jedini problem nismo imali,a nadam se i da necemo. Tako da ima i dalje i postenih i zakupodavca i zakupca.

 • Lično nisam stanodavac ali ni podstanar imam veliku sreću pa živim u svom stanu. Ovako su to uredili na zapadu mesečni računi, kirija i osiguranje stana skidaju se sa računa podstanara i idu na račun vlasniku stana, prosto, podstanar nema ništa sa računima pa ako računi nisu plaćeni to je gazdina odgovornost a ne briga podstanara, sve to stavis u podstanarski ugovor i nema brige, vlasnik stana plaća tekuće račune, porez državi obavezno a podstanar ima ugovor da resi neke svoje tekuce probleme kao sto je prijava ili dokaz o podstanarstvu i to je to. Za taj novac stanodavac je u obavezi da stan održava u ispravnom stanju, rešava probleme na el. aparatima i slično, izuzev vandalizma. A da, privatnost se podrazumeva ne možes u tuđ životni prostor kao kabadahija za taj stan uzimas debelu kiriju, tako. Depozit je u proseku tri mesečne kirija + osiguranje pa razbijaj i lomi do mile volje…toliko.

 • Kao dugogodisnji stanodavac,imao sam veoma neprijatnih iskustava,medjutim sve je to indivudalna stvar.Stanari imaju jedan problem da se placanjem zakupa poistovecuju sa vlasnistvom istog.Draga gospodo ako vam se ne dopadaju uslovi izdavanja koji su jasno definisani standardnim ugovorom ili odredjenim klauzulama,tada odvojite par desetih hiljada eura i kupite svoju nekretninu u kojoj mozete da radte sta zelite.Sve dok se nalazite u tudjoj nekretnini duzni ste da se ponasate u skladu sa potpisanim ugovorom.To su veoma jasne i prcizrane stvari.Sasvim je normalno da stanari zele svoju intimu,ali je ugovorom jasno definisano da stanodavac ima pravo jednom u mesec dana dodje u stan i proveri stanje nekretnine ,kao i drugi put kada uzima rentu za isti.Tovarenje kamete vam sigurno nece tolerisati niko,ali svakako ako niste zadovoljni uvek postoji opcija hotela,hostela i slicno.Izdavanje stana nije socijalna kategorija ,vec profitabilna investicija.Ne znam sta tu nije jasno.

 • Stanodavci prave gresku sto ne biraju stanare vec ko prvi dodje i prihvati cenu koju on trazi odmah mu izdaju stan. Mora dobro da se proveri ko je taj kome izdajete stan, sta radi, cime se bavi, ako je u pitanju student da vam pokaze indeks….Kada izdajete stan preko agencije odmah cete da primetite da agencije maksimalno zele da zastite zakupca a da ih zastita zakupodavaca ne interesuje mnogo. To je ono sto nam je ostalo od komunizma da onaj koji ima vise od jednog stana taj je bogatas a ovaj sto mora da place stanarinu to je sirotan. U drzavama EU stanodavci se maksimalno stite jer stanodavac u taj odnos ulaze vrednost svoje nekretnine a zakupac moze da izgubi samo jednu zakupninu a i to je tesko da izgubi jer uglavnom svi ostaju duzni (kod nas, a na zapadu ne mogu ostati duzni ni jedan evro). Mene interesuje vase iskustvo sa izdavanjem stana crnogorcima. Oni su sad druga drzava, tesko je proveriti ko su oni i cime se bave pa me interesuje kako se oni ponasaju u stanu koji zakupe, da li redovno placaju racune, da li redovno placaju kiriju,kako se ponasaju prema zakupodavacu.

 • Kakav to savet dajete I pravite od stanodavaca derikoze . Mnogo ste pametni on da osigura sebe da mi dolazi u proveru a ja za to da placam. On zivi od mojih para a ne ja od njegovih. Nijedan nije prijavljen da placa porez a da glumi gazdu moze jel. Pa nisam ja rob . Za svoje pare hocu intimu a oni koji hoce da izdavaju Stan nek rizikuju I trpe isto kao mi. Ti stanari koji unistavaju stvari I nisu normalni drugo danas stanodavci ni ne biraju stanare, vec ko prvi dodje I da pare negov je Stan ,e pa zato vam je kako vam je. Necuven texst I sadrzaj kao da mi podstanari ne mamo nikakvo pravo,da moze da nas jasi ko hoce ,e pa nece ,sramota. Svi bi I jare I pare pa po goavi jadnih ljudi koji su primorani da zive ko podstanari. Koliko lazljivih stanodavaca samo ima, nit imas mir u stanu nit sve radi kako treba od spoteta do instalacija . Sve super I divno ,extra dok ne udjete u Stan I provedite neko vreme I vidite sta sve nevalja I jos oni treba da mi dolaze na proveru. Svasta gde je tu intima I postovanje. Da ja njemu upadam svaki mesec kako bi se oaecao. Licno nikakvu prisnost ne perferiram nego odstojenje I dovidjenja od 1 -5u mesecu.

  • Ma hajde? Ti bi htela ni da ne ulazi u svoj stan. Imao sam ja jednog takvog, sumnjam da je dilovao narkotike.

  • Zakupac /

   A jesi li imao ugovor o zakupu? Jesi malo sutra, svi vi hocete samo kapare i depozite i kirije svakog prvog, bez ikakve obaveze. Sta ja placam tom kirijom, vazduh koji disem? NE! Sramota za tekst, proverite malo kako je to uredjeno u normalnim zemljama i koje su OBAVEZE zakupodavca, pocev od popravki pa do prijave stanara. Jos da mi se neko setka svaki mesec po stanu koji placam, pa ni rodbina mi ne dolazi toliko!

  • Legendo, lepo si rekao sve . Isto sam imao i ja . Bio je njen stan kad je htela da menja nešto, da busi zidove . Al kad je trebala da se popravi nova ves masina koju je ona pokvarila onda sam ja vlasnik i ja treba da plaćam. Nije platila 3 meseca računa, izbacio sam je momentalno.

  • Postanar /

   A kad iznajmis stan gde nista nije ispravno, na sve strane curi voda iz sudopere, bojlera, naravno sve postanar treba da plati, a vlasnici samo uzimaju pare za kiriju.

  • Dragana kuco… I sam sam mnogo dugo bio podstanar i donekle te razumem, medjutim..
   To na sta vlasnik trosi pare, da li zivi od njih ili ne, to je savrseno njegova stvar. Svaki vlasnik ce te prijaviti kao podstanara, ali ce ti povecati kiriju za vrednost poreza, jednostavno postoji novac koji on zeli da dobije i to je to. Ta izjava da bi svi da jasu jadne podstanare ne stoji, jer ti si pogledala taj stan, ako ti se svideo stan i cena, usla si u njega, niko te na to nije terao. Ako ne radi sve kako treba, uvek mozes da izmiris dugovanja i kazes pozdrav, nasla sam drugi stan. Provera stana ne narusava tvoju intimu, nece vlasnik da ti zagleda u ormar i korpu sa prljavim vesom, vec ce pogledati da li si razbila prozor televizor izbusila zidove i sl.
   No, imas pravo na svoje misljenje svakako, a takodje mozes i da podignes kredit i kupis svoj stan

  • Milan Pantelić /

   Dragana, Ova klauzula, da vlasnik stana zadržava jedan primerak ključeva i pravo da najmanje jednom mesećno može da obilazi svoj stan i proveri da li je sve u skladu sa dogovorom i Ugovorom, predstavlja dokaz o “državini” vlasnika na toj nekretnini. Da toga nema, ti bi mogla da promeniš bravu i da kažeš: Ne mogu da platim i ako hoćeš da me izbaciš, tuži me!”, a ti procesi traju godinama. Ja sam imao takav slučaj, da je sve u početku bilo fino i slatko u fazoni “pa ljudi smo”, da bi ta fina dama posle kraćeg vremena promenila bravu i onemogućila mi pristup stanu, Ja sam izvršio nasilnu provalu u svoj stan, ali je ona podnela zahtev za hitnu sudsku privremenu meru, na osnovu koje su je vratili u stan, jer u takvom slučaju, onaj ko je fizički u posedu nekretnine, pa, makar i bespravno, ima pravo pomenute “državine” i samo u redovnom sudskom postupku se to može zakonski regulisati, a, to u našem pravosuđu traje godinama. Ja sam uz debelu vezu i velike troškove uspeo da okončam ovaj spor tek nakon 5 godina. Toliko o tome kako smo mi stanodavci derikože, dušmani i jajare a, siroti zakupci jadni robovi.

  • E pa Dragana ti lepo kupi svoj stan ili kuci pa odredjuj pravila. Dok si u tudjoj kuci moraš da postujes to . A i ako nešto ne valja u stanu pa ti sredi . Ti živiš tu . Ne nego ti gledaš ti placas stan oćeš da sve gazda popravlja . Ali to ne ide tako . Ti ga koristiš a u stanu može sve da se pokvari jednog trenutka . To je sve normalno . Da imaš stan znala bi da uvek ima neočekivanih troškova. Tvoje je da ih izmiris. Nećeš valjda da voziš auto sa busnim gumama .

  • Beogradjanka /

   Pa Vas gospodjo niko ne tuce da iznajmljujete stan. Vi plaćate to sto Vam je neko ustupio svoj prostor, uložio svoj novac. Vi kupite sebi stan, pa nemojte iznajmljivati ili sedite gde ste rodjeni. Nekoga je muka naterala da izda stan, a dođje neko sa strane i sve mu urniše. Pa, najbolje još i da Vam plati sto sedite u tom stanu. Kako da ne!

  • Posto svi insistiraju na tome kako stanodavac ne placa porwz, no problem. Kupac placa porez. Dodaj na kiriju dvadeset posti. Kao u trgovini. Hoces hleb i mleko, plati na kasi. Hoces grejanje, struju i internet, plati na vreme. Polomio si nesto u radnji, nadoknadi stetu. Odes unhotel, sve moras da ostavis kao sto si masao indanizadjes undogovoreno vreme. Hocws konfor i privatnost, idi kod mame i tate ili podigni kredit.
   Stan u kome boravis tudje je vlasnistvo a ne socijalna ustanova.

  • Svaka vam cast, vala sve ste u pravu doslovce.Pozdrav !

 • DA U OVO VREME JE TESKO NACI DOBRE I POSTENE I GAZDE I PODSTANARE. TREBA NACI DOBRE LJUDE I BITI COVEK.

  • Djetic /

   Od nedavno sam zakupodavac i vec mi je naporno. Zakupac (zenska osoba) je bila slatka,fina,uljudna,kooperativna da bi se za dve nedelje pretvorila u ne prepoznatljivu bahatu,zlobnu,drsku i ne vaspitanu spodobu.
   Sad moram sa njom da se natezem da je isteram iz svog poseda.

 • Zakupac sam lokala u Novom Sadu vec cetiri godine, imam ugovor sa vlasnikom lokala na neodredjeno vreme . Zelim samo da kazem da nije trazio depozit samo sam platila prvu kiriju mislila sam da se sali ali zaista je tako . iz zahvalnosti takav gest istog meseca sam osigurala lokal i sve u njemu na znacajn iznos, za sada je sve u redu hvala bogu vlasnik je korektan ne smeta, dolazi samo po kiriju kad se seti.

 • Ja sam podstanar vise od deset godina i sa ugovorom i bez njega i malo preterujete…..u sadasnjem stanu sam tri godine sa besprekornim racunima i odrzavanjem i sad sam u situaciji da me vlasnik posle dogovora da do proleca tj maja 2019. mogu da koristim tera iz istog do prvog ovog meseca. Malo je mesto u kom zivim i sve se zna tako da sam kao podstanar a i kao covek na glasu posten i korektan .
  Svi smo mi ljudi samo malo ko je covek

  • Jelena /

   Ne verujem da vas vlasnik “tera” iz cistog hira. Nesto je ne planirano iskrslo i nema drugog izbora.
   Ako ste poznati kao posten i korektan covek u vasoj maloj sredini,sigurna sam da cete bez problema naci drugi smestaj.

  • Tako je, nije bitno ko je ko treba biti covek.Treba biti covek i realan a danas toga veoma retko gde ima .

 • Lepi saveti.Samo jos da nam pronadju i te prave i postene stanare.Ma gde ima postenih stanara.Pisi propalo.Papir sve trpi pa onda stetu placa,vlasnik tako je to u praksi.Nema vece glupsti nego izdavati stan,jer stanar misli sto da ga ja ispostujem nije to moj stan.Jeste stan je vlasnikov ali taj vlasnik nije korisnik vec Je dao drugom da koristi a taj drugi misli da je vlasnik duzan da sve sto se osteti sam nadoknadi jer je njegov stan.Izdavanje stana je nista drugo nego beskamatno,kreditiranje,stanara.Reci ce stanari da ali mi placamo.Pa i vlasnik je dosao do te nekretnine plativsi odjednom.

top