Zašto i kako prijaviti podstanara?

Kako proveriti investitora?

Izdavanje stanova bez plaćanja poreza na prihod je odličan prihod za one koji izdaju nekretnine. Po statistikama, u Srbiji ima 122.530 stanova koji se izdaju. Ali tu je i 137.000 stanova u kojima žive ’’deca ili rođaci vlasnika’’. U drugim državama, u uređenijim sistemima, stanovi se izdaju preko agencija koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni. Stanodavci plaćaju porez, ali zato ne jure zakupce zbog neplaćenih računa. A ako u stanu koji je izdat dođe do neke štete, polise osiguranja to nadoknađuju.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, stanodavac je u obavezi da podnese poresku prijavu u mesno nadležnoj filijali Poreske uprave, čim izda stan u zakup. Inače pravi poreski prekršaj. Porez na prihod od zakupa stana iznosi 20% od visine zakupnine na godišnjem nivou i plaća se kvartalno, prema poreskom rešenju. Podstanar je sam u obavezi da u roku od 8 dana od zakupa stana prijavi svoje mesto boravka u obližnjoj stanici policije, a stanodavac mora to da mu omogući davanjem neophodne dokumentacije. U suprotnom, predviđene su novčane kazne i do 50.000 dinara. Prijavu može da izvrši i sam podstanar, ali samo ako kod sebe ima i ličnu kartu stanodavca i ugovor o zakupu.

POSTAVI OGLAS

Prijavom stanara štitite sebe i poštujete Zakon. U interesu je i zakupcu da bude prijavljen na adresi na kojoj živi i da iznajmi stan tako što će potpisati ugovor sa vlasnikom stana. U praksi, naravno, uprkos svemu dešavaju se situacije koje govore da plaćanje poreza i prijava stanara i potpisivanje ugovora ne garantuju da ćete imati uspešnu saradnju, ali svakako je ovako manja verovatnoća da će neko biti oštećen.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

 • […] je dokument koji štiti i vas kao zakupodavca, i zakupca, a poslužiće u slučajevima većeg spora ili ukoliko se odstupi od prvobitnog dogovora. Ugovor sadrži podatke obe strane, kao i njihova […]

 • Odlicni su saveti ali se sa nasom”drzavom” ne valja igrati i nepotrebno u kolo ulaziti. Moj drug godinama trpi podstanarku koju sudski pokusava da izbaci ali ona ne placa stanarinu ni dazbine. Uspeo je tek posle par godina, dugovi su ostali njemu jer ona zvanicno nije zaposlena, nema primanja i nema imovinu na svoje ime.

 • Poštovani Milane,
  sa dokumentacijom koju već imate i koju ćete priložiti u SUP-u prilikom odjave (nepoželjnog) podstanara, moguće rešenje je:

  “Pasiviziranje prebivališta i boravišta

  Član 18

  Na zahtev suda, organa državne uprave, drugog organa ili organizacije, kao i drugog pravnog ili fizičkog lica, koje ima opravdan pravni interes, nadležni organ vrši proveru činjenice stalnog stanovanja, odnosno privremenog boravka na adresi na kojoj je građanin prijavio prebivalište, odnosno boravište.

  Ako utvrdi da građanin ne stanuje na adresi na kojoj ima prijavljeno prebivalište, odnosno boravište ili ako utvrdi da je prilikom prijave prebivališta, odnosno boravišta dao neistinite podatke, nadležni organ donosi rešenje kojim pasivizira adresu prebivališta, odnosno boravišta.”

  Na ovaj način ćete rešiti problem (ukoliko u međuvremenu niste). Imate puno pravo na to, SUP- je dužan da postupi po Vašoj prijavi i da Vam odradi proceduru. Meni je uspelo.

  Sretno!

  • Bravo Biljana,

   Hvala Vam na jako korisnom komentaru, koji će biti od koristi vlasnicima stanova koji imaju oisane probleme.

 • ,, U drugim državama, u uređenijim sistemima,, je nemoguće da stanodavacu bude oduzeta imovina od strane izvršitelja jer je dužnik bio prijavljen na njegovoj adresi.
  U Srbiji je to moguće. Prijavite podstanara, on ode i ako ima neizmiren dug u banci, ceh plaća onaj na čijoj je adresi bio prijavljen. NIKAKO NE PRIJAVLJUJTE PODSTANARE jer možete da pretrpite ogromnu materijalnu štetu!!! NE NASEDAJTE NI NA KAKVE IZGOVORE!!!
  Nek se prijavi tamo odakle je došao!

 • Milan
  To nije tačno. Samo onaj ko je prijavljen može sebe da odjavi i niko drugi to ne može da učini pa ni vlasnik. Ukoliko to zahtevate kao vlasnik i podnesete dokaze o vlasništvu SUP to neće učiniti dok ne ,,ulovi,, podstanara u toku neke druge njegove pravne radnje (a SUP ima i pametnija posla) i na taj način obezbedi prisustvo lica i prisili ga da se odjavi. Neverovatno ali istinito. Sam to proživljavam kao vlasnik jer želim da odjavim lice koje je na fantomski način prijavljeno na mojoj adresi a koje ja nikad nisam upoznao. To lice već nekoliko godina uredno dobija glasački listić što sam prijavio i SUP-u i Opštini – komisiji za glasače listiće, ali su mi odgovorili da su nemoćni da bilo šta učine dok postoji prijava lica na mojoj adresi. Iz svega i sami možete doneti neke zaključke. Pravu istinu da li je u pitanju manjkavost zakona ili nešto drugo ne možemo znati.

 • Nije problem prijava, nego kako ga odjaviti?

  • Vladimir /

   Odeš u SUP, poneseš dokaz o vlasništvu nekretnine, i tražiš da se sva druga lica odjave sa te adrese. Oni u SUP-u to urade, ti platiš taksu (2-3 hiljade) i to je to.

 • […] plaćao sam detetu ekskurziju“, nejavljanje na telefon, samo su neki od izgovora koje nesavesni podstanari koriste da  izbegnu plaćanje kirije. Povodom oglasa za stan javio se mlađi čovek, na […]

 • Teoretski je to dobro za zakupca. Stanodavac neće biti oštećen jer će za 20 posto povećati stanarinu. Suština dobro je samo za državu.

top