Zašto i kako prijaviti podstanara?

Kako proveriti investitora?

Izdavanje stanova bez plaćanja poreza na prihod je odličan prihod za one koji izdaju nekretnine. Po statistikama, u Srbiji ima 122.530 stanova koji se izdaju. Ali tu je i 137.000 stanova u kojima žive ’’deca ili rođaci vlasnika’’. U drugim državama, u uređenijim sistemima, stanovi se izdaju preko agencija koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni. Stanodavci plaćaju porez, ali zato ne jure zakupce zbog neplaćenih računa. A ako u stanu koji je izdat dođe do neke štete, polise osiguranja to nadoknađuju.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, stanodavac je u obavezi da podnese poresku prijavu u mesno nadležnoj filijali Poreske uprave, čim izda stan u zakup. Inače pravi poreski prekršaj. Porez na prihod od zakupa stana iznosi 20% od visine zakupnine na godišnjem nivou i plaća se kvartalno, prema poreskom rešenju. Podstanar je sam u obavezi da u roku od 8 dana od zakupa stana prijavi svoje mesto boravka u obližnjoj stanici policije, a stanodavac mora to da mu omogući davanjem neophodne dokumentacije. U suprotnom, predviđene su novčane kazne i do 50.000 dinara. Prijavu može da izvrši i sam podstanar, ali samo ako kod sebe ima i ličnu kartu stanodavca i ugovor o zakupu.

Prijavom stanara štitite sebe i poštujete Zakon. U interesu je i zakupcu da bude prijavljen na adresi na kojoj živi i da iznajmi stan tako što će potpisati ugovor sa vlasnikom stana. U praksi, naravno, uprkos svemu dešavaju se situacije koje govore da plaćanje poreza i prijava stanara i potpisivanje ugovora ne garantuju da ćete imati uspešnu saradnju, ali svakako je ovako manja verovatnoća da će neko biti oštećen.

Tags

omentar

 • Podstanar /

  Teoretski je to dobro za zakupca. Stanodavac neće biti oštećen jer će za 20 posto povećati stanarinu. Suština dobro je samo za državu.

 • […] plaćao sam detetu ekskurziju“, nejavljanje na telefon, samo su neki od izgovora koje nesavesni podstanari koriste da  izbegnu plaćanje kirije. Povodom oglasa za stan javio se mlađi čovek, na […]

 • Nije problem prijava, nego kako ga odjaviti?

  • Vladimir /

   Odeš u SUP, poneseš dokaz o vlasništvu nekretnine, i tražiš da se sva druga lica odjave sa te adrese. Oni u SUP-u to urade, ti platiš taksu (2-3 hiljade) i to je to.

 • Milan
  To nije tačno. Samo onaj ko je prijavljen može sebe da odjavi i niko drugi to ne može da učini pa ni vlasnik. Ukoliko to zahtevate kao vlasnik i podnesete dokaze o vlasništvu SUP to neće učiniti dok ne ,,ulovi,, podstanara u toku neke druge njegove pravne radnje (a SUP ima i pametnija posla) i na taj način obezbedi prisustvo lica i prisili ga da se odjavi. Neverovatno ali istinito. Sam to proživljavam kao vlasnik jer želim da odjavim lice koje je na fantomski način prijavljeno na mojoj adresi a koje ja nikad nisam upoznao. To lice već nekoliko godina uredno dobija glasački listić što sam prijavio i SUP-u i Opštini – komisiji za glasače listiće, ali su mi odgovorili da su nemoćni da bilo šta učine dok postoji prijava lica na mojoj adresi. Iz svega i sami možete doneti neke zaključke. Pravu istinu da li je u pitanju manjkavost zakona ili nešto drugo ne možemo znati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top