Kako urediti stan za jednu prosečnu platu?

Uređenje stana je u osnovi kreativna obaveza, koja može biti izazovna ukoliko raspolažete ograničenim budžetom. Ipak, nije vam potrebno bogatstvo kako biste prostor uredili po svom ukusu i učinili ga prijatnim za život – potrebno je samo da imate viziju šta želite i malo domišljatosti.

Odakle početi, ako počinjete od nule?

Najsigurnija opcija je da najpre obezbedite suštinske komade – najprostije sročeno, potrebno vam je nešto na čemu ćete spavati i na čemu ćete sedeti. Ako niste sigurni u kom pravcu želite da uredite enterijer,  osnovne komade nameštaja birajte u neutralnim bojama (bela, siva, bež, crna). Lako ćete kasnije oplemeniti prostor različitim teksturama i detaljima u boji. Kad počinjete sa potpuno nenameštenim ambijentom, važno je na umu imati funkcionalnost na uštrb forme: izaberite komade koji vam mogu poslužiti kao dva u jedan, kao što je na primer sofa na razvlačenje – lepo izgleda u dnevnoj sobi, a po potrebi se lako pretvara u udoban krevet.

Na čemu potrošiti dinar više?

Uvek  uložite više sredstava u ono što vam je bitnije i u ono što ćete najviše koristiti – ako volite da provodite dosta vremena pred TV-om uz omiljenu seriju, opredelite se za kvalitetan kauč; ako provodite dosta vremena za računarom, neka to bude na kvalitetnoj radnoj stolici; ako uživate u spremanju večera za prijatelje, onda se odlučite za lep trpezarijski sto i udobne stolice.

A gde uštedeti?

Kod uređivanja stana postoje stavke kojima možete pristupiti manje ozbiljno: ukrasi, detalji, manji komadi nameštaja spadaju u lako zamenjivu robu, oni prostoru daju lični pečat i nije potrebno više ulaganja jer vam se tokom vremena ukus ili potrebe mogu promeniti. S njima možete improvizovati, nalaziti im drugačiju namenu od prvobitne, ili premeštati dok se savršeno ne uklope u ostatak enterijera. Da ne spominjemo kreativna rešenja za čiju realizaciju vam nije potreban novac, kao što je recimo improvizovani stočić od naslaganih knjiga.

Šta sa zidovima?

Krečenje je dobar trik za osvežavanje prostora bez mnogo ulaganja. Ne mora to biti ceo stan; to može biti samo jedan zid koji će biti akcentni. Razmislite koja boja bi razbila monotoniju, a istovremeno se uklopila sa ostatkom nameštaja. Na Internetu možete naći bezbroj tutorijala o značenju boja i raspoloženja na koje asociraju, tako da izaberite onu koja najbolje prenosi vašu poruku: umirujuća, radna ili možda društvena atmosfera. Takođe, ne potcenjujte značaj fotografija, postera, grafika. To ne moraju biti vrhunske umetnine, već bilo šta što ima značenje za vas i priča određenu priču.

Iskoristite stvari koje već imate

Reciklaža – dobar metod za štednju novca i prostora. Stari nameštaj možete restaurirati, prelakirati ili odraditi dekupaž kako biste mu udahnuli savremeniji duh. Stari ram od slike ili ogledala možete unaprediti u stalak za nakit, a u istu svrhu vam može poslužiti tabla od plute koju nikad niste koristili za kačenje razglednica ili podsetnika. Knjige koje godinama niste otvorili, mogu naći novu namenu u vidu malih stalaža. Ne bacajte stare tegle, u njima možete držati kafu i šećer, dok vam u kupatilu mogu poslužiti za so za kupanje ili prosto kao ukras.  Opcija je bezbroj, treba vam samo malo inspiracije.

Nekoliko ideja za kupovinu

Dnevna soba

Sofa:  Ikea,  Angsta  (sofa, ležaj za dvoje i lenjivac u jednom)  27 999;  Garniture za sedenje:  Forma Ideale,  lazy bag, 5992; Klub stočić : Ikea, Lack 2499; TV stalaža : Ikea, Besta 6500

Spavaća soba

Dušek: Forma ideale, Memory lux 21 240; Ormari: Jysk, Vinderup 20 000; Forma Ideale, Brooklyn 19 408; Noćni stočić: Ikea, Malm 4 999

Trpezarija

Sto i 4 stolice: Ikea, Lerhamn 25 795;

Kupatilo

Postolje za lavabo:Ikea, Silveran 7 999; Polica za odlaganje: Ikea, Ragrund, 3499

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Jedan komentar

top