Različiti stilovi enterijera – vodič za odabir

Oplemenjivanje novog doma je nesumnjivo jedan od najinteresantnijih, ali i najtežih zadataka koji se nameće. Biranje stila koji najviše odgovara Vašem senzibilitetu i potrebama može biti zbunjujuće, jer je opcija bezbroj, pa ne čudi što je opremanje enterijera toliko unosan posao. Bilo da se sami upustite u ovaj poduhvat ili da angažujete agenciju, predstavljamo vam najpopularnije stilove dizajna kako bismo vam olakšali posao – iza svakog stoji osobena logika i duh koji ga prati.

1. Industrijski stil

Za njega bi se moglo reći da iziskuje najviše hrabrosti. Ono što ostali stilovi pokušavaju da kamufliraju, industrijski glasno ističe. Oštrina i sirovost su mu najupadljivije odlike. Ostavlja utisak nedovršenosti, ali svaki element ima svoju ulogu i predstavlja gotovo eksponat. Pruža priliku za kreativnost, jer je nastao od ideje pretvaranja napuštenih skladišta, potkrovlja i fabrika u urbana mesta za život. Iako je industrijski stil minimalistički, forma i funkcija su podjednako važne, pa je stoga poželjno kombinovanje suprotstavljenih materijala. Primetićete da ga karakteriše ekscesivna upotreba čelika, ruku pod ruku sa drvenim detaljima, obavezno propraćena upadljivim zidom od cigala. Najbitnija komponenta ovog stila je tavanica, gde se dešava najveća dinamika. Isprepletane  grede, cevi, kanali privlače pažnju  i vraćaju dimenziju prostoru. Namerno ostavljanje vidljivog građevinskog materijala, koji bi se u drugim stilovima prekrio, definitvno je njegova najodvažnija odlika. Boje takođe igraju veliku ulogu – bitno je da su neutralne ali tople, u suprotnom bi prostor delovao još više otuđeno. Ukoliko vam se dopada zamisao industrijala, ali vam deluje previše hladno za životni prostor, znajte da su detalji ti koji mu vraćaju život. Plišane sofe, jastuci, tepisi  će ga učiniti pitomim, kao i biljke dovoljno velike da ih prostor ne proguta. Industrijski stil odiše rustičnošću i zrelošću;  to je stil sa stavom, koji govori u njegovo ime.

2. Skandinavski stil


Lepota ovog enterijera prepoznata je tek 50ih godina prošlog veka. Nordijska estetika je predstavila “manje je više” pristup, fokusirajući se na izgled koji zrači dobrodošlicom  i toplinom.  Uvela je popularan minimalistički izgled koji je danas prisutan više nego ikad, sa ciljem da ponudi funkcionalnost, prefinjenost i smirenost. Karakterističnost skandinavskog podneblja, sa dugim zimama i kratkim danima, iznedrilo je potrebu za svetlim tonovima kako bi se postigla iluzija prisustva svetlosti. Zato je najzastupljenija bela boja, a ostale koje se koriste su svedene i prigušene, sa ponekim upadljivim akcentom. U skandinavskom stilu nema mnogo eksperimentisanja sa oblicima i ukrasima –  prisutne  su nežne konture i čiste, geometrijske linije. Skandinavski domovi su tradicionalno bili veoma skučeni, tako da nisu dozvoljavali prenatrpanost prostora. Ova filozofija se zadržala i danas, tako da se i dalje ulaže u neopterećenost i čistinu okruženja. Drveni podovi bez tepiha, prazni zidovi, minimum  detalja su uobičajena i poželjna slika. Ono na šta Skandinavci  mnogo polažu pažnju je udobnost i komfor. Svaki komad nameštaja je pametno osmišljen – pored svoje osnovne funkcije često ima još neku dodatnu, treba da ima dug životni vek i da je izgrađen od najboljih materijala. Posebnu draž daje njihova pro ekološka politika. Uz  pomoć “zelenih” pokreta i  velike želje za očuvanjem prirode, postali su vodeći eco-friendly  dizajnerski pokret. Tako je skandinavski stil objedinio jednostavnost, savremenost, funkcionalnost i održivost.

3. Moderni stil


Modernizam je trebalo da bude antiteza pređašnjim popularnim stilovima, poput renesansnog ili viktorijanskog, koji su se odlikovali kitnjastim teksturama, rezbarijama i drvenastim tonovima. Zato  njegove komponente teže svemu suprotnom –  čiste, geometrijske, jasne linije, bez suvišnih detalja. On se može opisati u jednoj reči – praktičnost. Tretira  prostor na pojednostavljen način, akcentujući funkcionalnost nasuprot nepotrebnom skladištenju.  Moderan stil je inspirisan elegancijom i visokim staležom. Osnova ovog dizajna je adekvatno korišćenje boja –dominiraju  bela i  njena alternativa crna, uz restriktvino korišćenje primarnih boja samo kao akcentne. Beli zidovi su imperativ, i dozvoljeno je okrečiti samo jedan u drugu boju, kako bi se razbila jednoličnost. Omiljeni materijali su oni prirodni – koža, pamuk ili drvo, a nameštaj koji se bira je najčešće blago odignut od zemlje, kako bi dao utisak lakoće i lebdenja. Velika pažnja se pridaje osvetljenju – visoki prozori su poželjni. Ovaj dizajn je idealan za skučeno okruženje jer odaje iluziju prostora bez natrpavanja aksesoara.

4. Boho

Jedan od onih stilova koji se uklapa u različite kulture i vremenske epohe. Oduvek je povezivan sa ljudima koji su živeli nekonvencionalne živote, umetnike i nomade. Njegov moto je – izložite sve što ste sakupili tokom života!  Popunite prostor materijalima, knjigama, starim umetninama, ogledalima i uspomenama sa putovanja. Nema veze ako se ne slaže jedno sa drugim – ni ne treba. Iako prostori uređeni u boho stilu međusobno liče, ne postoje dva ista. Nećete pogrešiti sa toplim, zemljanim tonovima. Za razliku od minimalizma, boho stil zagovara moto “više je više” i pozdravlja mešanje najrazličitijih uticaja. Nameštaj u ovom stilu nećete naći u velikim lancima; više sreće ćete imati u prodavnicama polovnih stvari, na nekoj pijaci, sajmu  ili u nekom zaboravljenom kutku u kući vaše bake. Odlikuje ga bezbrižan duh i atmosfera dobrodošlice, tako da okruženje treba da bude uređeno tako da poziva na ostanak.  Svaki ukras i komad treba da priča priču za sebe, tako da birajte one koji za vas nose  posebno značenje. Miks  bogatih, pomalo kitnjastih detalja i vibrantnih boja daju ovom enterijeru na šarmu. Cilj je da se na nenametljiv način postigne “neuredan” izgled. Spajanje različitih tekstila – jastuka, tepiha, tapiserije je ovde više nego poželjno. Etno i folklorni momenti daće umetničku crtu, a drveni toplinu okruženju.

5.Tradicionalan

Udoban i klasičan. Iako vuče korene iz daleke prošlosti (antičke Grčke i Rima), prihvata uticaje sadašnjosti sa stilom i komforom, što čini da je uvek u modi.  Ako bismo morali da ga opišemo u jednoj reči, onda je to – predvidivost. U tradicionalno opremljenoj sobi nema ničeg divljeg ili haotičnog, jasno je utvrđen raspored i red. Detalji i komadi se savršeno slažu jedni uz druge, nameštaj je centralno smešten i može delovati staromodno. Aksesoari su uređeni tako da dolaze u paru i postavljeni su simetrično. Ovaj stil je pogodan za bilo koju starosnu dob, ostavlja vanvremenski utisak i veoma je zahvalan za kombinovanje sa drugim stilovima. Zidovi su okrečeni u nenametljive boje, a monotoniju razbija dizajn štofa za nameštaj, koji može biti floralan, jednobojan ili geometrijskih šara.  Često je obogaćen antičkim komadima, koji imaju za cilj da probude sofisticiranost i otmenost. Kada uređujete dom u ovom stilu, tražite preplitanje različitih materijala, tekstura i šara koje će doprineti dimenzionalnosti i dubini prostora. Ako cenite luksuz i prefinjenost prošlih vremena prilagođene duhu današnjice, onda je ovaj stil stvoren za vas!

Podeli ovaj tekst: