Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Uređenje doma – Boje za veći prostor

Jedan od najvećih izazova kada je uređenje doma u pitanju svakako je kako da se sredi mali stan, garsonjera. Prilike u kojima živimo i visina svakonevnih troškova sve češće nas dovode do toga da biramo manju kvadraturu stana u koliko želimo da stanujemo na nekoj boljoj lokaciji u gradu. Kako spakovati sve u jednu prosoriju a da to izgleda prostrano? Kako urediti život i učiniti ga funkcionalnim u samo tridesetak kvadrata? Dnevna soba, spavaća soba, kuhinja, trpezarija, radni deo… sve to treba namestiti i učiniti da prostor bude komforan i da izgleda veći nego što jeste.

Tačno ili netačno

Ako sve obojite u belo stan će izgledati veće. Netačno! Ovo je uobičajna pogrešna predpostavka o dizajnu malog prostora, zajedno s idejom da manje nameštaja čini da stan izgleda veći. Kada je upitanju uređenje doma, pažljivo postavljeni nameštaj i pažljivo odabrana boja mogu stvoriti da prostor izgleda daleko veće.

Pravilo broj jedan za mali prostor? Nema pravila – stvarno. Ako želite da vaš stan izgleda kao vaš omiljeni prostor u kojem provodite vreme, napravite svoju stvar. Uređenje doma je nešto krajnje lično. Cilj bi uvek trebalo da bude to da vam život bude što lakši i da vam bude što udobnije. Mi ćemo vam samo otkriti male trikove a vi ćete ih primeniti onako kako vama to odgovara.

Odaberite oštre boje

Jedan od najboljih načina proširenja prostora je da ga obojite vrlo jasnim bojama. Izaberite paletu oštrijih boja, budite smeli i jako brzo ćete uvideti da presek tih boja poboljšava jasnoću prostora. Budite slobodni sa crvenom, plavom, ljubičastom, žutom i zelenom bojom. Iznenadićete se koliko će odvojiti vizuelno delove prostora. Naravno, nemojte mešati sve ove boje. Opredelite se za jednu i prilagodite je toniranjem.

Boja – neočekivano naglašavanje

Dozvolite da se boja „prospe“ na radijator, unutrašnjost police za knjige ili prozorska stakla kako biste donijeli uzbuđenje i dubinu u prostoriju. Ako ste dovoljno srećni da imate predsoblje u svom malom stanu, obojite ga tamnom bojom, a oplemenite prigušenim svetlom lampe ili sveće. Daće mu toplinu i mističnost a stan će, odnosno dnevna soba, dobiti potpuno drugačiji izgled.

Stvorite „žarišni zid“

Dok bi se neki dizajneri namrštili na ideju o slikanju jednog zida drugačijim ili dubljim bojama od ostalih, neverovatno je kakve efekte možemo dobiti u malom prostoru. Nemojte se bojati grubih boja. Ponekad tamnija boja na jednom zidu može ga potisnuti, što će učiniti da prostor izgleda veći.

Povežite prostore sa nijansama boje

Baš kao što različite zidne boje mogu podeliti vaš stan u različite radne prostore, različite nijanse iste boje mogu ujediniti sve sobe, kao i ponovljeni obrazac. U malom prostoru, pošto nemamo više prostorija koje bismo mogli ujediniti, koristićemo jednu boju kao obrazac a onda delovima nameštaja, policama, detaljima prilagođavati u nijansama. Na primer, tamno sivi skoro crni zid, nešo svetlije siva garnitura, još svetlije sivi stočić, lampa neke puderaste boje i beličast tepih, učiniće da vaš prostor izgleda kohezivno.

Naglasi kupatilo
Svakako, nešto pastelno u kajsija ružičastoj paleti izgleda sjajno u kupatilu – pogotovo kada se pogledate u ogledalo i vidite svoj ružičasti ten. Ali za veći utisak i za momenat da je kupatilo ipak izdvojena prostorija u odnosu na onu drugu jednu prostoriju koju imate opredelite se za nešto smelije. Slobodno izaberite čokoladnu nijansu, tamno ljubičastu ili petrolej plavu.

Dodajte „Color That Travels“

Divna stvar u boji je činjenica da je to zaista jeftin način za dekoraciju, a možete je dobiti na bezbroj načina. Boju na svojim zidovima možete dobii i slikanjem velikih platna ili oslikavanjem visećih tkanina, ukoliko niste vlasnici stana. I kada ste spremni za veći prostor? Možete da odnesete boju sa vama i odete.

Ne zaboravite crnu boju

Bez obzira na boju koju izaberete za svoj mali prostor, dodajte jedan objekat koji je crn. Crni element – recimo, postolje lampe ili ram za slike – pomoći će da se podigne prostor i razjasne druge boje. Probajte, to funkcioniše!

Podeli ovaj tekst: