Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Kako da najbolje fotografišete svoju nekretninu

Nije nikakva mudrost, da što atraktivnije predstavite svoju nepokretnost, šanse za njenu prodaju ili izdavanje se povećavaju. Davati savete koji uključuju kreativni momenat može biti nezahvalno, budući da svako ima drugačije viđenje o tome šta čini dobru fotografiju. Međutim, postoji nekoliko „caka“ koje mogu učiniti da sveukupan kvalitet bude podignut na viši nivo. U nastavku čitajte o kojima je reč, a trebaće vam tri stvari: foto-aparat, stativ i bazični program za obradu fotografija.

Prirodno svetlo je najbolje

Bez ulaženja u specifikacije različitih modela objektiva i sočiva, male su šanse da ćete aparatom za komercijalnu upotrebu verno uspeti da prenesete prostor, boje i osvetljenje, ali fotografisanje pri prirodnom svetlu vam dosta može pomoći u tome. Iako je to imperativ pri fotografisanju enterijera, nije svako prirodno svetlo podjednako dobro. Izbegavajte delove dana kada sunce bije direktno kroz prozore, jer rizikujete da fotografija ispadne isprana. Obratite pažnju na predmete u prostoriji (ogledala, metalne ukrase) koji bi mogli da stvaraju odblesak. Ukoliko je položaj nekretnine takav da prosto ne dopire mnogo prirodne svetlosti, možete namestiti veći otvor blende kako bi više svetlosti prodrlo u aparat. Takođe, u podešavanjima možete odrediti brzinu zatvarača – što je ona manja, sočivo će duže ostati izloženo, pa će samim tim primiti i više svetlosti. I obavezno vodite računa da vam je blic isključen!

 

Fotografišite pravolinijski

Iako postavljanje aparata na nižoj poziciji ili korišćenje širokougaonih objektiva, može učiniti da prostor deluje veći nego što jeste, to će vam doneti više štete nego koristi. Cilj vam je da svoju nekretninu prikažete onakvom kakvom ona jeste, a ne da vizualno manipulišete. Ako ste u nedoumici, najlakše je da pratite prirodnu arhitektonsku okosnicu, tako što ćete postaviti kameru u ravni sa zidovima. Vertikala i horizontala treba da budu poravnate gotovo kao u koordinatnoj mreži i da se susreću u vašem viewfinderu. Posmatrajte zidove kao prazno platno, a  predmete i detalje kao poteze četkice koji će im dati dinamiku, umesto da je stvarate kroz dramatične uglove kamere.  Pored toga što je krajnji rezultat realističan i harmoničan, zgodno je ukoliko odlučite da fotografiju kasnije kropujete.

POGLEDAJ KAKO DA POSTAVIŠ OGLAS 

Sprečite mutne fotografije

Čak i ako smatrate da imate stabilnu ruku, nema razloga da rizikujete mutne fotografije, koje mogu delovati veoma neprofesionalno. Uložite u stativ, koji će osigurati stabilnost, i samim tim oštrinu fotografija. Kao dodatnu meru, možete podesiti tajmer na aparatu, tako da uopšte ne dolazite u kontakt s njim u trenutku fotografisanja.

Raspremite nered

Ovaj savet nije ni po čemu revolucionaran, ali se lako može prevideti jer smo stvari u stanu navikli da posmatramo kao deo inventara. Cilj je da nekretninu  prikažete kao neutralan ambijent, u kome niko ne živi, a ne da odvraćate pažnju nebitnim detaljima. Drugim rečima, da je predstavite kao mesto koje drugi mogu da zamisle kao svoj budući dom. Ukoliko imate neki kutak koji je po nečemu specifičan, možete ga ostaviti takvim kakvim jeste, da prostor ne bi delovao suviše sterilno. Budite i spremni na to da ćete možda morati da preuredite raspored nameštaja, ukoliko sadašnji ne dozvoljava da se vidi pun potencijal vašeg stana.

Koristite neki program za obradu fotografija

Na Internetu je dostupno bezbroj besplatnih programa za uređivanje fotografija online, i većina ih je prilagođena potpunim početnicima. Ne moraju i čak nije ni poželjno da to budu krupne izmene, jer postoji rizik da fotografija deluje veštački. “Bezbedne” izmene su:  kontrast – odnos između crnih i belih delova slike; što je veći, veća je i razlika između najtamnijih i najsvetlijih delova slike. Osvetljenje – ukoliko ste primenili prvi savet iz ovog teksta, ne bi trebalo da imate problema sa ovom stavkom. Saturacija – stepen u kojoj je meri belo svetlo sadržano u nekoj drugoj boji.  Prostije rečeno, koristi se da bi se boje učinile manje ili više izražajnim.

Mislite o perspektivi

Različite interesente zanimaju različite stvari. Nekoga interesuje položaj nekretnine i strana sveta na koju stan “gleda”, drugog veličina kuhinje ili kupatila. Najsigurnija opcija je da fotografišete sve prostorije , iz više uglova, kako biste preduhitrili sva moguća pitanja. Ne očajavajte ukoliko ne možete da “smestite” celu prostoriju u jedan kadar. Zumirajte ukoliko je potrebno, iznenadićete se koliko isti objekat izgleda drugačije iz različitih fokusa. Imajte na umu da fotografije uvek moraju da pričaju neku priču, i razmislite o tome koja je vaša.

Ptretražite – NEKRETNINE OGLASI

Podeli ovaj tekst: