Nekretnine koje izdajemo u zakup mogu nam biti odličan izvor prihoda. Ipak, i ovom procesu se treba detaljno posvetiti, kako bi nam bio od koristi i kako bismo smanjili mogućnost štete ili gubitaka. Za tebe smo pripremili Vodič za izdavanje nekretnine od 7 koraka uz pomoć kojih ćeš brže i lakše proći kroz proces izdavanja svoje nekretnine.

Priprema nekretnine za izdavanje

Za najmom nekretnina po običaju vlada velika potražnja, pogotovo u većim gradovima. Ipak, da bi se tvoja nekretnina što pre izdala, važno je da ona bude primamljiva. Neke stvari ne možeš da promeniš – lokaciju, kvadraturu ili stanje zgrade. Međutim, uz trud i angažovanje možeš da učiniš da nekretnina izgleda privlačnije. Prostor treba da bude uredan, da pokazuje toplinu doma, kako bi budući stanar mogao da se zamisli u njemu. Čak i ako izdaješ prazan stan, možeš pomoći zakupcu tako što ćeš mu predstaviti gde je idealno da stoji određeni komad nameštaja.

Osim raspremanja i sređivanja nekretnine, pripremi i primere računa mesečnih komunalija kako bi ih pokazao budućim stanarima.

Pročitaj koji su koraci za najbolje oglašavanje nekretnine

Određivanje cene nekretnine

Nije uvek lako odrediti cenu svoje nekretnine. Ipak, kako bi se zakup što pre realizovao, važno je da postaviš fer cenu. Pojedini zakupodavci u oglasima stave višu cenu, kako bi sebi ostavili prostora za pregovore. Previsoka cena može odbiti potencijalne zakupce, a sa druge strane, preniska cena može upućivati da sa nekretninom nešto nije u redu. 

Naš savet je da na 4zida.rs potražiš nekretnine slične tvojoj (ista ili slična lokacija, raspored, kvadratura) i uporediš svoju cenu sa njihovom. Obavezno konsultuj i našu stranicu Kretanje cena koji ti prikazuje kako se kreću cene izdavanja u većim gradovima.

Postavljanje i promocija oglasa za izdavanje

Postavljanje jednog oglasa na sajtu 4zida.rs je za fizička lica besplatno. Osim jednog besplatnog oglasa, kao fizičko lice možeš doplatiti za oglašavanje još tri svoje nekretnine. Više detalja potraži na OVOM linku.

U oglasu se potrudi da popuniš sva polja i da što detaljnije opišeš svoju nekretninu. Osim glavnih karakteristika (lokacije, kvadrature, cene, strukture stana, spratnosti, grejanja, parkinga/garaže) navedi i ostale stvari koje zakupcima mogu biti važne – orijentisanost stana, da li zgrada ima lift, koliko su blizu gradski prevoz, škole, vrtići, prodavnice, pijaca, da li je dozvoljeno da stanari imaju kućnog ljubimca itd. Možeš da opišeš i stanje zgrade, okruženje, odnose sa komšijama. Ove stavke mogu doprineti da se budući stanar više zainteresuje za stan i da sebe lakše zamisli u njemu.

Predlažemo ti da promovišeš svoj oglas, kako bi što pre izdao nekretninu. O mogućnostima promocije oglasa na 4zida.rs pročitaj OVDE. Osim na našem sajtu, oglas možeš promovisati i na svojim društvenim mrežama.

Ako vam je potrebna pomoć pri postavci oglasa pozovite našu korisničku podršku na broj telefona 024/41-55-876.

Pročitaj koje greške prilikom oglašavanja nekretnine treba da izbegneš

Angažovanje agencije i/ili dodatna pomoć

Ako želite da u procesu izdavanja imate podršku, razmislite o angažovanju agencije za promet nepokretnosti. Agencija vam može pomoći u pronalaženju idealnih stanara, u pregovorima sa njima, ali i u postavci samih oglasa na sajt 4zida.rs. Takođe, agencija vam može pomoći i u sastavljanju ugovora sa zakupcima. Ukoliko angažujete agenciju, spremite se da joj platite naknadu za uslugu posredovanja u prometu nekretnine.

Ovde pogledaj listu agencija, klijenata 4zida.rs

Prikupljanje ponuda, pregovaranje

U želji da što pre izdaju stan, vlasnici neretko izdaju stan prvoj zainteresovanoj osobi. Ovo ne mora da bude pogrešno, ali je važno da se u razgovoru sa budućim stanarom uveriš da je reč o poštenoj i odgovornoj osobi. Ukoliko bi više voleo da vidiš nekoliko potencijalnih zakupaca, predlažemo ti da odrediš par dana samo za razgledanje, a nakon toga da kontaktiraš budućeg stanara koji je na tebe ostavio najbolji utisak.

Saznaj koji su koraci ako želiš svoj stan da izdaš strancima

Finalni dogovori i depozit

Nakon što si odlučio kome želiš da izdaš svoj stan, sa budućim zakupcem treba da se dogovoriš o ceni, useljenju, ali i o međusobnim pravima i obavezama. Naš savet je da sa budućim zakupcem potpišeš ugovor o zakupu nekretnine, kao i da budućeg zakupca prijaviš na stanara svoje nekretnine.

Pročitaj koja su prava i obaveze zakupca, za koje zakupodavca

Saznaj sve o depozitu za stan.

Ugovor o zakupu

Naš savet je da sa budućim stanarem potpišeš Ugovor o zakupu nekretnine. Zakon priznaje i postojanje forme u usmenom obliku, ali je za sve strane bolje kada je ona u pisanoj formi.