Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4678

Uređenje doma – Spremite Balkon ili Baštu za novu sezonu!

Kada kažemo Uređenje doma svi se odmah fokusiramo na to kako ćemo urediti sobe i ostale prostorije u stanu, a zaboravimo jedn deo, bez kojeg realno ne bismo mogli. Ili bismo se navikli, ali svaki put kada pomislimo na baš taj „deo prostora“ u glavi bi nam bila rečenica, eh da mi ja sada izađem u svoju baštu/balkon pa da na miru popijem kafu… Tek kada zima prođe i vidimo kakve je tragove ostavila i kada krene da zeleni, poželimo i mi da sve uredimo da izgleda baš onako kao iz časopisa. Svake godine trendovi se menjaju, čak i u baštovanstvu. U 2018. godini naši trendovi kada je u pitanju uređenje, naglašavaju koncept pružanja zadovoljstva ljudima u njihovim vrtovima – bilo da raste nova hrana, pružaju utočište za divlje životinje, ili stvaraju opušteno mesto za obrok s najdražima. Uživajte!

UREĐENJE BALKONA ODNOSNO TERASE

Postoje neka osnovna pravila za uređenje balkona. Bez obzira na stil dekoracije ili ukusa, vanjska dekoracija zahteva neku standardnu ​​diferencijaciju vašeg unutrašnjeg ukrasa:
Koristite samo vodootporne ili bar koliko toliko manje propusne tkanine. Nemojte pasti u zamku za kupovinu onih skupih jastuka ili jastuka koji treba ukloniti svaki put kad pada kiša. Znamo da divno izgledaju, ali koliko se puta zaista setite da ih unesete? Drugo, tu je i sunce a znamo koliko tkanina na suncu bledi, tako da vrlo oprezno sa izborom materijala.
Pre nego što krenete u kupovinu sačuvajte neke fotografije koje ste našli na internetu, čisto da vas ne bi ponelo i vodite se njima.
Urbani balkoni, mala dvorišta i minijaturni vrtovi sve više postaju zelene oaze. Trend urbanog baštovanstva i urbane poljoprivrede takođe se nastavlja neuspešno. 2018. godine eksperti će pokazati kako se ograničeni otvoreni prostori mogu dizajnirati na sofisticiran način i uživati ​​tokom cele godine.
Razmislite o tome kako biste voleli da koristite svoju terasu i koliko vremena možete posvetiti brigu za biljke. Izaberite, možda, temu i razmislite o primeni na nameštaj, pribor i boje. Plantaža idealno obuhvata drvene zimzelene biljke, cvetno grmlje, kao i višegodišnje biljke. Ono što je sve rasprostranjenije je i uzgoj biljaka koje koristimo u prehrani. Koliko samo šarmantno izgleda Cherie paradajz u prelepoj saksiji pored taburea na kom sedite i ujutru ispijate čaj.
Takođe, ove godine trend je da vaša terasa počne da liči na deo vaše dnevne sobe, stoga neka prostirka na več obloženom podu u istočnjačkim p+bojama i sa ornamentima, niski taburei kao i stočići i večernja lampa mimo već planiranih sveća će biti pun pogodak.

UREĐENJE MALE BAŠTE – ISKORISTITE PROSTOR

Ovih dana prostor je premijum, ali su dizajneri odlučni da čak i najmanju baštu učine korisnom i atraktivnom. Iako mali vrtovi nisu ništa novo, primetili smo veliki napredak u načinu na koji su dizajnirani. U ovom slučaju, manje stvarno može biti više.

Evo dva popularna načina da se maksimalno iskoriste svi potencijali u malog vrta:

Višenamenske karakteristike: Sve u maloj bašti mora imati višestruku upotrebu. Napravite pod koji izgleda kao paluba a u sredini odvojite deo koji izgleda kao bunar. U ovom delu će se se izdvajati voda koja se sliva, od kiše, a uveče možete staviti poklopac odozgo i napraviti deo gde će goreti vatra. Konkretna karakteristika vatre je savršen primer, ona stvara hrabar element koji prolazi kroz prostor. Konkretno napravićete centralni deo u maloj bašti oko kog se sve dešava i oko kog ćete moći da se okupljate i uživate. A oko njega svuda zasadite biljke.

Kombinacije kontejnera: Jedan od najboljih načina da cenite i istražite kombinacije je u kontejneru (ogromnoj saksiji). Biljka može biti sjajna samostalna, ali njena veličina se može još više istaći kada se postavi u kontekst – sa biljem koje dopunjuje njenu boju, strukturu ili teksture. Pogledajte samo japanske vrtove, biljke se u takozvanim kontejnerima mogu razvijati i bivati sve bujnije, godinama. Postreknite ih samo drvenim štapom.

UREĐENJE PROSTORA ZA RUČAVANJE

Već godinama, prostori za ručavanje na otvorenom su na pogodnoj lokaciji nedaleko od kuće, u blizini kuhinje. Međutim, primetili smo da se sve češće prostor gde se jede smešta u vrt. Da, moraćete malo dalje da nosite ploču, ali verujte nam, to vriedi.
Mnogi ljudi automatski dizajniraju prostore za ručavanje na otvorenom ispred kuće. Ali stvaranje sveobuhvatne destinacije unutar pejzaža stapa ljude u ambijent. To nam daje jedno luksuznije iskustvo, a gosti mogu videti više vaše bašte, uživati u obroku i u isto veme uživati u prirodi. Ako obratite pažnju, kako dođe lepo vreme svi bi naravno sve najradije radili negde napolju, negde u prirodi, negde gde ima zelenila, a naričito jeli. Ne morate praviti piknike po obližnjim obroncima, uradite sve to u svom dvorištu.

Evo tri saveta za stvaranje vrhunskog kutka za uživanje:

Okružite trpezariju sa podzemnim i kontejnerskim postrojenjima kako biste dobili osećaj masivnosti.
Obratite pažnju kada birate pod, potrudite se da izgleda kao da je „unutrašnji“, razmislite o postavljanju ćilima ili neke vrste tepiha. Birajte udoban nameštaj toplih prirodnih boja.
Bilo bi fenomenalno da imate u dvorištu bazen ili mesto za vatru za aktivnosti pre i posle ručka, večere.

Ovu temu smo tek načeli, i ostavljamo vam malo vremena da razmislite šta je to što bi vama prijalo, a nove ideje će sa naše strane pristizati tokom celog proleće i leta. Uživajte u prirodi!

Podeli ovaj tekst: