Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Sve što morate znati prilikom angažovanja majstora

Uzeli ste slobodne dane kako biste obavili renoviranje kupatila ili vam se desio peh koji zahteva hitnu intervenciju?  Naći dobrog majstora, koji vas ujedno neće „odrati“, nije nimalo lak zadatak. Sve je manje zanatlija kod nas, tako da su bravari, vodoinstalateri, stolari gotovo izumrli. To predstavlja plodno tle za rad na crno i formiranje nerealno visokih cena. U nastavku čitajte na koje stvari morate obratiti pažnju, kako biste izvukli maksimum iz usluge koju dobijate.

Ugovorena cena može biti veća samo za 15 posto

Da li vam se nekad desilo da cenu dogovorite unapred preko telefona, da bi vam po završetku obavljenog posla, majstor saopštio „nepredviđene probleme“ koji su račun povećali nekoliko puta? Prema Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, pozivanje majstora znači sklapanje ugovora, iako on ne postoji u pisanoj formi. Ukoliko je unapred dogovorena okvirna cena, ona na kraju može biti veća samo za 15 posto. Treba imati na umu da se ovaj propis odnosi samo na majstore koji posluju legalno, znači da mora imati registrovanu firmu u APR-u. Ukoliko ovo nije ispoštovano, možete podneti žalbu NOPS-u, preko obrasca koga preuzimate na njihovom sajtu.

Ako ste u mogućnosti, idite preko preporuke

Najbolja garancija je zadovoljna mušterija, tako da  ukoliko je u pitanju renoviranje, bilo bi idealno ako biste kod prijatelja i poznanika mogli da pogledate ranije izvedene projekte. Ako je reč o hitnoj popravci, takođe znači uverenje da osoba koju puštate u kuću nije zabušant, da neće pretplatiti svoju uslugu, da zna da obavi posao i da je transparentan u vezi sa stepenom ozbiljnosti kvara.

Šta ako majstora tražite preko oglasa?

Imajte na umu da rezultati koji izlaze među prvima u pretrazi na Internetu nisu garancija za kvalitet, jer je moguće da su dotične firme platile da se nađu na tim pozicijama. Takođe, ukoliko se opredelite za samostalnog zanatliju, morate proveriti da li poseduje licencu, jer samo tako vaša žalba na eventualno loše obavljen posao može biti validna. Još jedna opcija jeste da majstora angažujete preko specijalizovane firme, ali takve usluge su uglavnom skuplje. Najsigurniji način je da preko sajta Agencije za privredne registre proverite da li je određena firma zavedena. Potrebno je da u odeljku Preduzetnika, ukucate ime firme ili majstora, i ukoliko je registrovan, dobijaju se potrebne informacije.

Tražite jasnu specifikaciju radova

Drugim rečima, kada se planira početak i završetak, koliko će koštati materijal, a  koliko ruke. Budite svesni potencijalnih skrivenih troškova – da li majstor naplaćuje dolazak, iznošenje šuta ili čišćenje nakon radova; da li naplaćuje po satu ili po obimu obavljenog posla. Dolasci se najčešće naplaćuju u situacijama kad mušterija ne može da proceni prirodu kvara, ili kad se unapred zna da je posao „sitan“ –  potrebno je nekako pokriti troškove goriva. Takođe, gledajte da materijal kupite lično, a ukoliko se ne razumete, idealno bi bilo da pođete sa majstorom u nabavku. Ako ni to nije izvodljivo, obavezno zahtevajte da vam dostavi račun!

Informišite se

Ukoliko niste upućeni u cene usluga ili u osobenosti posla koji treba da vam se obavi, veće su šanse da će majstor iskoristiti vaše neznanje. Ovo su cene nekih od najčešćih usluga: zamena sijaličnog grla i šuko utičnica – oko 2000 dinara; zamena osigurača – od 1000 do 2500 dinara; montaža lavaboa – od 1300 dinara; montaža wc šolje – od 1500 dinara; zamena gumica i ventila – od 1000 do 2500 dinara.

Podeli ovaj tekst: