Renoviranje kupatila – Mali trikovi

Što je bolje planiranje kada je renoviranje kupatila u pitanju, to su i bolji rezultati.

Renoviranje kupatila je uzbudljiv zadatak ali pre nego što se upustite u odabir novih pločica ili dizajn kade, postoje neke manje uzbudljive stvari koje morate da razmotrite kako bi vaš projekat ispao baš onako kako ste zamislili. Ipak je u pitanju vaš novi stan ili nova kuća ili to bile samo promene radi se o vašoj nekretnini. Pripremili smo vam spisak stavki, na koje treba da obratite pažnju da bi bili sigurni da je vaš projekat na pravom putu.

1. Budžet za renoviranje kupatila

Morate imati predstavu o tome koliko novca želite da potrošite na renoviranje. Postavljanje budžeta će vam pomoći u donošenju odluka o tome šta sve uključujete u renoviranje kupatila. Kada sve sumirate, shvatićete koliki deo budžeta odlazi na sam rad i dobijate jasniju sliku o iznosu koji možete potrošiti na same elemente uređenja.

2. Vreme za renoviranje kupatila

Mnogi ljudi smatraju da ako je u pitanju adaptacija manjeg kupatila, to iziskuje i manje vremena ali to ne mora biti slučaj. Sve zavisi i od toga koliko je stavki koje se menjaju u kupatilu. Pored definisanja vremena trajanja renoviranja, postoje i koraci kao što su: naručivanje, kupovina pločica, ostale opreme i vreme dostave elemenata, kako bi se uklopili sa izvođačem radova.

3. Dizajn, stil i funkcionalnost

Postoje mnogi faktori koje treba razmotriti kao što su boja farbe, pločica, model kade, slavina…itd. Treba istraživati, sklopiti elemente koji vam se dopadaju i videti konačni rezultat dizajna ili odabrati dizajn koji želite da imate u kupatilu a onda raditi ostatak kupatila oko njega. Mislite na to kako treba da bude funkcionalno, kao i na trenutak kako se taj dizajn uklapa sa ostatkom stana ili kuće.

4. Mere

Postoje tri glavna ograničenja koja zaista čine veliku stvar u renoviranju kupatila: ukupna veličina kupatila, lokacija postojećih vodovodnih cevi i električne instalacije. Zato proverite da li imate ispravne mere i specifikacije kada odete u kupovinu. Neka vaš izvođač radova uradi detaljnu analizu jer sve zavisi od rasporeda u stanu ili kući. Svaka nekretnina je priča za sebe.

5. Zidovi i podovi

Praktično svaki materijal može da se koristi za podne i zidne površine. U zavisnosti od vašeg budžeta i stila, bilo keramike, mermera, granitnih ploča, možete napraviti lepu i veoma izdržljivu podnu i zidnu površinu. Cilj postavljanja pločica je da se dobije funkcionalno kupatilo, prijatnog izgleda koje će vas služiti dugi niz godina. Odaberite dezen koji neće zavisi od trenutnog trenda u uređenju kupatila, nađite neke univerzalne dezene u omiljenim bojama i nećete pogrešiti.

6. Ventilacija

Ventilacija je od ključnog značaja i nije lak zadatak i treba ga dobro isplanirati: izbor pravog ventilator, pravi položaj za instalaciju i rad sa električnim instalacijama. Slaba ventilacija može ostaviti kupatilo vlažno, upropastiti drvene obloge pa i oštetiti zdravlje. Da bi ventilator mogao da se ugradi moraju postojati izvodi na električnim instalacijama pored samih otvora. Postupak montaže je veoma jednostavan a ukoliko želite da rad ventilatora kontrolišete, to se može postići ugradnjom kombinovanih prekidača za paljenje svetla i ventilatora istovremeno, kao i njegovog isključivanja par minuta nakon što se svetlo ugasi.

7. Rasveta

Kakva rasveta je najbolja za koje kupatilo i gde bi trebalo da bude postavljena, najpre zavisi od veličine kupatila. Kupatilo može biti nepraktično i veoma ružno bez adekvatnog osvetljenjai zato planirajte raspored svetla tako da je ono funkcionalno. Kvadratura određuje mnogo toga, kakva rasveta je najbolja za koje kupatilo i gde bi trebalo da bude postavljena, najpre zavisi od veličine kupatila. Rasveta na plafonu, posebno se preporučuje u izuzetno malim kupatilima, jer na ovaj način čini prostoriju vizuelno mnogo prostranijom. Velika kupatila imaju više prostora za eksperimentisanje. Pored plafona, rasvetu možete postaviti ispod i iznad ogledala kao i ugraditi u kupatilske police ili ormare sa providnim vratima.

8. Dekoracija

Vaše kupatilo zaslužuje da izgleda lepo i u zavisnosti od vašeg stila, odaberite detalje koji će vaše kupatilo dodatno osvežiti. To može biti činija, sveća, vaza pa i neka biljka, koja će se savršeno uklapati uz dizajn vašeg novog kupatila.

Podeli ovaj tekst: