Šta sve treba da znate o opremanju nekretnine belom tehnikom?

Pravi početak novog dana ipak je – u kuhinji. Tu, uz prvu kafu ili čaj i jutarnje vesti sa prognozom vremena, prebirate obaveze i pogledate kroz prozor uz potajno nadanje da će biti sunca i da će dan proći bez kišobrana.

Onda kreće dnevna dinamika, roditelji na posao, deca u školu. Ako je vaš raspored takav da ostajete u kući, onda će dobar deo dana proći u kuhinji, uz pripremu jela i one lepe trenutke kada se ukućani ponovo okupe, obično na kasnom ručku ili ranoj večeri.

Kuhinja je mesto i rada i uživanja. Žene i muškarci koji vole spremanje hrane tu rado provode vreme, a svako svrati da nešto gricne, uzme čašu vode, soka ili pića. A kad treba oprati sudove onda baš i nema otimanja ko će to uraditi. 

opremanje-kuhinje-belom-tehnikom
Izvor: pexels.com

Funkcionalnost i izgled

Važno je da opremite vašu kuhinju tako da ona na najbolji način ispuni vaša očekivanja u pogledu funkcionalnog i lepog. Uređaji u sastavu takozvane bele tehnike treba da rade efikasno i pouzdano, oni sitni uređaji su takođe vrlo uslužni, raspored svega toga itekako važan, a izgled cele kuhinje uklopite u ukupan enterijer vašeg doma, da bude izvor dobre energije i poželjne estetike.

Merilo izbora ste vi – opremite i uredite vašu kuhinju da doprinosi ukupnom kvalitetu života vas i vaše porodice. Da u njoj brzo i efikasno obavljate poslove, da se osećate prijatno od onih jutarnjih trenutaka kojim nadahnjujete novi dan, do večernjeg odmora uz knjigu ili dobru TV seriju, možda druženje sa prijateljima, dok mašina za pranje posuđa završava posao umesto vas.

Uređaji u vašoj kuhinji su vaši najbolji prijatelji koji vam svakodnevno pomažu da uradite ono i što morate i što želite. Zato birajte dobre stvari da imate dobre prijatelje, koji vas neće izneveriti onim što treba da urade za vas. Ako nekad malo i zakažu, daju se lako popraviti uz garantovano ispunjenje obećanog. 

Zato opremite kuhinju kvalitetnim i modernim uređajima. Oni će omogućiti da namirnice čuvate bezbedno, olakšaće i ubrzati pripremu jela i dati ukus koji ste zamislili. Nakon svega pomoći će da sve to brzo dovedete u red, da odiše čistoćom i svežinom. A vama prepusti vreme za ono što volite, što vas opušta u toplini vašeg doma i puni baterije za nove izazove. 

Karakteristike moderne bele tehnike

Izraz bela tehnika je odomaćen i uglavnom podrazumeva šporet, frižider, zamrzivač, veš mašinu, mašinu za sudove. Treba tu svrstati i klima uređaj koji je sve neophodniji kako su leta sve toplija. A u kuhinji dobro dođu i drugi, nazovimo ih sitniji uređaji, kao što su aparati za kafu, tosteri, indukcione ploče i drugi.

opremanje-kuhinje-moderna-bela-tehnika
Izvor: pexels.com

Evo nekoliko važnijih karakteristika koje treba da imaju uređaji bele tehnike u vašem domaćinstvu.

Prva važna karakteristika novijih uređaja bele tehnike jeste energetska efikasnost. Tehnološka unapređenja i moderni dizajn pre svega su u funkciji manje potrošnje električne energije. Na taj način ušteda je dvostruka – manji su računi za struju i bolje se čuva životna sredina. Energetski efikasni uređaji doprinose očuvanju prirodnih resursa i smanjenju štetnog ekološkog uticaja.

Efikasnost ovih uređaja ogleda se u značajno bržem izvršavanju poslova u domaćinstvu. Uz to ide i bolji kvalitet obavljenog posla. Očigledni primeri su mašina za veš i mašina za sudove. Koliko manje vremena i koliko više dobrog raspoloženja kada ove nužne poslove rade mašine! Dok neko ko bi to morao da uradi uživa ili radi nešto drugo.

Sledeća karakteristika je očuvanje roka upotebe i kvaliteta namirinica, što se postiže držanjem u hladnom ili zamrzavanjem. Uređaji koji to obezbeđuju, frižideri i zamrzivači, sprečavaju propadanje hrane, koja se bezbedno i higijenski čuva i koristi prema potrebi. Inače biste je morali baciti zbog kvarljivosti, a za sledeći put kupiti novu uz ponovljeni trošak.

Danas je teško zamisliti život bez uređaja bele tehnike u kuhinji i njenog svakodnevnog korišćenja. Uz njih se živi udobnije, kvalitetnije, čistije, lepše. Napredak tehnologije i standarda življenja učinio je to podrazumevanim, a koliko znače bude jasno tek kad se nešto pokvari.

Automatizacija, optimizacija vremena i unapređenje rada bele tehnike idu u pravcu daljeg usavršavanja upravo u svrhu udobnosti i kvaliteta življenja, tako da je već dostupno daljinsko praćenje njihovog rada preko pametnih telefona. Prednosti za korisnike nisu jedini cilj daljeg usavršavanja ovih uređaja. Među prioritetnim zahtevima su njihova ekonomičnost, manja potrošnja energije, ekološki efekti i širi spektar funkcionalnosti. 

Savremeni način življenja podrazumeva ove karakteristike bele tehnike kao neizostavan deo modernog domaćinstva, u kome članovi više vremena odvajaju za druge obaveze na poslu ili školi, na jednoj strani, i za odmor i relaksaciju na drugoj, tako da je poželjno da svakodnevni kućni poslovi vremenski kraće vezuju ljude. U tome im najbolje pomažu uređaji bele tehnike.

Kako uklopiti uređaje u enterijer

Jedan od zadataka prilikom opremanja kuhinje uređajima bele tehnike jeste da budu usklađeni sa enterijerom i poboljšaju vizuelnu dopadljivost prostora. To podrazumeva da veličina i izgled uređaja budu ujednačeni i među sobom i sa okruženjem. Birajte one uređaje koji se slažu s paletom boja u prostoriji. Harmoničnost boja doprinosi ukupnom estetskom utisku.

A sve to treba da bude u skladu sa vašim osećajem za sklad i dopadljivost. Ako volite moderno neka bude modernistički enterijer i moderni uređaji, ako ste za tradicionalno uklopite izgled uređaja da budu odgovarajuća dopuna tradicionalnom stilu. Minimalizam u opremanju doma je uvek zahvalan jer se lakše postiže jedinstven i elegantan izgled. Previše dekorativnih elemenata otežava postizanje stilske doslednosti.

Bitan uticaj ima brojnost članova domaćinstva. Birajte uređaje prema vašim stvarnim potebama. Zašto uzimati predimenzionirane uređaje koji vam uzimaju više prostora i prave veći trošak.

Preporuka je da pri integrisanju uređaja u enterijer vodite računa o funkcionalnosti i dizajnu i da se to dopada vama, jer je to mesto gde ipak provodite dobar deo dana.

Sa stanovišta navedenih kriterijuma evo šta je važno da znate o pojedinim uređajima u vašem domaćinstvu.

Frižider i zamrzivač

Može se slobodno reći da bez frižidera nema kuhinje. Neophodan je za čuvanje hrane i za zdravu ishranu. To radi tako što održavanjem niske temperature usporava razvoj bakterija i mikroorganizama koji mogu uzrokovati kvarenje hrane. Time čuvate hranu i produžavate svežinu namirnica, posebno voća, povrća, mlečnih proizvoda i mesa.

Frižider održava i kvalitet hrane pomažući očuvanju njenih nutritivnih vrednosti, jer mnogi vitamini i minerali ostaju stabilni na nižim temperaturama.

Praktičnost frižidera ispoljava se i u tome što u njemu možete da čuvate pripremljenu hranu i da je podgrevanjem ili na drugi odgovarajući način koristite kada zatreba.

Uz frižider ide i odeljak za zamrzavanje hrane, a noviji modeli često imaju frižider i zamrzivač u dva odvojena dela jednog uređaja.

Zamrzavanje namirnica je efikasan način očuvanja hrane i produžavanja njenog roka trajanja. Treba ipak imati u vidu i mogućnost da se zamrzavanjem hrane učine i neki štetni efekti. Obično se to manifestuje promenom izgleda i strukture i promenjenim ukusom posle odmrzavanja. Štetne pojave su vidljivije kod namirnica koje imaju puno vode u sebi, kao što su neke vrste voća i povrća.

Da biste što bolje sačuvali sve vrednosti hrane koju zamrzavate vodite računa da je dobro upakujete, ako je moguće hermetički zatvorite, i tako sačuvate i od upijanja i mešanja mirisa zamrznutih namirnica.

Postoji i mogućnost određenog gubitka hranljivih sastojaka, ali to obično nije toliko izraženo da zbog toga ne zamrzavate hranu, jer na taj način uvek imate pri ruci pojedine namirnice. Pridržavajte se i preporučenog vremena koliko određenu hranu možete držati zamrznutu.

Veš mašina

Za pravilan izbor veš mašine najpre da pomenemo njen kapacitet. Nemojte uzimati veliku veš mašinu ako imate malo veša za pranje, naročito ako se sporo prikuplja. Ali ako imate veliku porodicu i potrebu da često perete veće količine veša, onda je bolje uzeti veš mašinu većeg kapaciteta kako biste prali veće količine odjednom.

Efikasnost potrošnje energije i vode je ključna za kvalitetnu veš mašinu jer štedite novac na računima za struju i doprinose očuvanju resursa i životne sredine. Zato sami proverite ili pitajte prodavca da znate energetsku klasu i efikasnost potrošnje vode veš mašine, kako biste izabrali onu koja odgovara vašim potrebama. Jedna od preporuka na našem tržištu su svakako bosch veš mašine koje su često izbor zadovoljnih kupaca koji, zbog dugogodišnjeg korišćenja bez intervencija servisera, se uvek rado vraćaju ovom brendu.

Povedite računa oko izbora brzine centrifuge jer veća brzina centrifuge bolje uklanja vodu iz veša i onda se brže i suši. Izaberite i program koji odgovara vrsti veša i zaprljanosti. Nema potrebe za dugo pranje, ako će efekat biti isti i pri kraćem vremenu rada mašine.

Šporet

Pri kupovini šporeta najpre treba da odlučite koju vrstu šporeta želite jer svaka ima svojih prednosti.

Električni šporet j najčešći izbor. Njegove prednosti su što je električna energija široko dostupna, toplota u rerni se ravnomerno raspoređuje, možete precizno podešavati temperaturu i tako poboljšati kvalitet pečenja.

Prednost plinskog šporeta je brže zagrevanje, ali je i hlađenje brže. Ne zavisite od toga ima li struje ili je trenutni nestanak. Kao srednje rešenje možete izabrati kombinovanu varijantu – šporet i na struju i na plin.

Indukcijski šporet brzo greje, efikasno i precizno kontrolišete temeraturu, grejete samo posudu a ne i površinu šporeta, a lako se čiste i održavaju.

Ugradni šporet se integriše sa kuhinjskim elementima i na taj način dobijate više prostora u kuhinji.

Dakle, svi imaju istu funkciju, ali njihove prednosti možete koristiti prema vašim kulinarskim potrebama, prostoru u kuhinji, izvoru energije i energetskoj efikasnosti, a nije zanemarljiv onaj možda najvažniji detalj – vaš budžet. Kako god da odlučite imaćete neizostavnu stvar u kući, a ostalo je prema vašim afinitetima.

Rerna

Ovde posebno ukazujemo na značaj rerne za pripremu hrane. U njoj pečete hleb, pite, peciva, kolače… Za pravilno pečenje i lep izgled na kraju, u rerni vam treba visoka temperatura i stalna kontrola, da dobijete ukusne, hrskave i unutra lepo ispečene pekarske proizvode.

Rerna je najbolja za pečenje mesa i ribe. Pečenje iz rerne je sočno, ukusno, a dobro i miriše!

Grilovanje ili pečenje povrća u rerni daje bogatiji ukus i čuva hranljive sastojke.

Rerna se preporučuje i za podgrevanje hrane kad god je to moguće jer najbolje čuva ukus.

Često ćete čuti da se domaćica hvali kako ima dobru rernu. Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini da i vi imate takvu.

Ravnomerno pečenje i precizna temperatura su osnovne karakterisrtike dobre rerne. Ona treba da omogućava ravnomerno raspoređivanje toplote kako bi ono što pripremate bilo jednako pečena sa svih strana.

Dobra rerna treba da ima prilagodljive načine rada za različite vrste hrane. To postiže različitim režimom rada, izborom posebnih opcija, funkcijom ventilacije i slično. Pritom upravljanje treba da bude jednostavno i intuitivno, čime se olakšava njena upotreba.

Podrazumeva se i sigurnost rada, zaštita od pregrevanja, a ekološka prihvatljivost i energetska efikasnost važe i za rernu kao i za druge uređaje u domaćinstvu.

Mašina za sudove

Mašina za sudove vas odmenjuje u svakodnevnom poslu pranja sudova i to čini brže i efikasnije nego pri ručnom pranju. Posebno je korisna kada imate puno posuđa. Vama bi trebalo puno više vremena, što nije toliko fizički naporno koliko psihički jeste, jer se ponavlja svakog dana.

Mašina pri pranju posuđa troši manje vode nego vi pri ručnom pranju. Uz uštedu dobijate čistije posuđe jer mašina pere na znatno višim temperaturama i za to koristi snažne deterdžente.

Ako imate manje posuđa za pranje onda to bude brzo i pri ručnom pranju, ali kad imate puno gostiju, kad nešto slavite, onda za brdo prljavog posuđa ipak poželite da imate mašinu koja bi to oprala unesto vas.

Više sudova za pranje znači više razloga za nabavku mašine za sudove jer vas oslobađa velike i zamorne obaveze.

Mikrotalasna rerna

Dobro je imati mikrotalasnu rernu jer u njoj neuporedivo brže možete zagrejati hranu nego u šporetu ili rerni. Tako štedite vreme i energiju, ali je ograničenje to što ne možete zagrevati sve vrste hrane u mikrotalasnoj rerni.

Njihova prednost je što ne zagrevaju kuhinju kada ih koristite, što je pogodno za toplije periode godine.

Najbolje je da imate mogućnost korišćenja i mikrotalasne rerne i tradicionalnih uređaja za tu namenu, pa koristiti jedno ili drugo zavisno od vrste hrane i zahteva za brzinom pripreme.

Pri kupovini mikrotalasne rerne obratite pažnju na njenu veličinu u odnosu na prostor gde ćete je držati. Takođe i na kapacitet i snagu, imajući u vidu vaše stvarne potrebe za količinom hrane koju svakodnevno pripremate.

Uzmite mikrotalasnu rernu sa više različitih programa prilagođenih različitim vrstama hrane. Onda je možete koristiti za odmrzavanje hrane, kuvanje, grilovanje, zagrevanje ranije pripremljenih obroka.

Pojedini modeli imaju senzore koji mogu da datektuju vlagu i temperaturu hrane koju pripremate i da blagovremeno isključe uređaj kada je priprema završena.

Uzmite mikrotalasnu rernu sa rotirajućim tanjirom koji pomaže u ravnomernom zagrevanju hrane.

Proverite i sigurnosne funkcije, detekciju otvorenih vrata i naročito automatsko isključivanje kako bi osigurali bezbedno korišćenje mikrotalasne rerne.

Klima uređaj

Bez klima uređaja se sve toplija leta sve teže podnose. Zato je klima potrebna kada su temperature visoke, a inverter klima ima i funkciju grejanja i zato je sve više tražena.

Pri izboru klima uređaja važno je da proverite energetsku klasu. Oznake poput SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) za rashladni režim i SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) za grejanje pružaju informacije o efikasnosti uređaja tokom cele godine. Što je viši SEER ili SCOP, to je uređaj energetski efikasniji.

Izbor veličine i kapaciteta klima uređaja prilagodite velični prostora u kome će obavljati svoje funkcije. Tada će maksimalno doći do izražaja efikasnost klime uz optimalnu potrošnju struje, tako da nema nepotrebnog troška ni para ni resursa.

Izaberite klima uređaj kojim možete upravljati na daljinu korišćenjem pametnog telefona i tako lakše podešavati temperaturu preko aplikacija i programiranja rasporeda rada.

Sitni aparati u domaćinstvu

Ako već hoćete da učinite život kvalitetnijim korišćenjem modernih uređaja bele tehnike, onda dodajte njima i nekoliko korisnih sitnih uređaja čije funkcije zadovoljavaju vaše svakodnevne potrebe. Pogledajte ponudu na sajtu firme Inelektronik i sigurni smo da ćete pronaći nešto potrebno svom domaćinstvu.

Ako je reč o pripremi hrane onda je tu toster, blender, štapni mikser, zatim uređaji za spremanje raznih vrsta toplih napitaka, kafe pre svih drugih.

Za bolju higijenu usisivač je već klasika, a korisno je imati i uređaje za prečišćavanje vode i vazduha.

Sitni uređaji u domaćinstvu čine svakodnevne zadatke jednostavnijim i efikasnijim.

Osnovne prednosti dobrih uređaja u vašem domaćinstvu su nova tehnološka rešenja, funkcionalnost, energetska efikasnost, dugotrajnost, ekološka zaštita, čuvanje resursa, bezbednost, estetika i – vaše zadovoljstvo što uz njih imate više sebe i za sebe i svoju porodicu i prijatelje.

Podeli ovaj tekst: