Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4678

Šta se radi u bašti u martu

Mart je idealno vreme da izađete u dvorište, baštu ili na terasu i da počnete sa prvim radovima.

Ukoliko imate manju baštu, sad je idealno vreme da ašovom i motikom prekopate zemlju i rasporedite sloj đubriva.

Ukoliko planirate da sadite povrće, u martu se seju: spanać, blitva, luk, šargarepa, grašak, celer, salata, čičoka, rotkvice, celer, peršun, paštrnjak, mirođija, kelj, kupus i keleraba.

U martu se sade i ukrasne biljke i ruže, orezuju se voćke, žbunovi koji cvetaju tokom leta, suve grane hortenzija, ruže, kao i nadzemni delovi perena, koji su izumrli tokom zime. Žive ograde se koriguju.

Sađenje cveća u proleće je veoma jednostavno, treba samo malo da se uloži truda i rezultate ćete videti ubrzo.

Noćna frajla je jedna od omiljenog prolećnog cveća zbog njenog mirisa tokom noći koji je opojan. Ima sivozelene listove i cvetove sa četiri latice i mogu da budu raznih boja. Cveta krajem proleća i nastavlja sa cvetanjem preko leta. Nocna frajla voli polusenovita i svetla mesta, zemljište koje je bogato humusom. Odličan je izbor za početnike u baštovanstvu jer je vrlo otporna na mrazeve i ne zahteva posebnu negu.

nocna frajla

Verbena je jedna od najlepših jednogodišnjih prolećnih cvetnica. Boja cvetova je bela, plava, crvena, roza. Cveta od ranog proleća pa do prvih jesenjih dana.

Petunija je veoma raprostranjena kao cveće za dvorište . Veoma je popularna zbog svojih cvetova koji su u svim bojama, zvonoliki, levkasti, sa ili bez mirisa. Poželjno je da se zaseje u januaru, ali može i u martu.

petunija

Podeli ovaj tekst: