Šta sa starim nepotrebnim nameštajem?

Prodali ste nekretninu ili kupili nov stan i pitate se šta sada da radite sa starim i nepotrebnim nameštajem? Ili ste rešili da renovirate dečju sobu i ne znate gde ćete sa krevetom na sprat?

Bez obzira da li se selite, renovirate ili želite više prostora u stanu, prvi izazov je emotivna reakcija na činjenicu da se „rastajate“ od nekog predmeta. Mnoge lepe uspomene vežu vas za pojedine delove nameštaja koji se jednostavno ne uklapaju u nov životni prostor. Nije tek tako lako odreći se prvog kreveca ili udobne fotelje u kojoj ste proveli dane i sate čitajući knjige, gledajući serije i ćaskajući sa prijateljima koji su došli u goste. Zato, pre nego što udomite stari nameštaj, razmislite još jednom da li možete da mu date novu šansu.

Dajte nameštaju novu šansu

Možda neke komade nameštaja ipak možete da zadržite? Ofarbajte staru komodu, oblepite je samolepljivim tapetama  ili presvucite fotelju, osvežite dizajn kako bi se uklopili u nov enterijer. Na primer dekupaž tehnikom možete ukrasiti police, stolove, stolice, ormare. Za to su vam potrebni šmirgla, specijalni lakovi, boje za šaranje i papir za dekupaž. Dajte vašem starom nameštaju lični i originalan pečat i novo mesto u stanu.

Donirajte ili prodajte

Druga opcija je da umesto da završe na otpadu, stolice, komode, krevet koji vam više nisu potrebni donirate udruženjima koji prikupljaju stari nameštaj, domovima za nezbrinutu decu ili svratištima.  Dobro ćete se osećati jer ćete nekog usrećiti, produžićete vek trajanja vašem nameštaju i smanjićete količinu otpada. Naravno, uvek možete postaviti oglas na nekom od sajtova za oglašavanje i prodati nameštaj. Pojedini proizvođači nameštaja otkupljuju korišćeni nameštaj u zamenu za neku vrstu kredita za kupovinu nameštaja kod njih.

Reciklirajte

Ako je dotrajao i nije za donaciju niti za prodaju, stari nameštaj može da se reciklira. Pronađite takozvano reciklažno dvorište ili specijalizovane kompanije koje se bave recikliranjem nameštaja. Na ovaj način ćete se ne samo osloboditi nameštaja već i doprineti očuvanju životne sredine.

Angažujte profesionlane agencije za odnošenje nameštaja

Ako niste sigurni u pravilno odlaganje ove vrste otpada ili nemate vremena da se time bavite, konsultujte agencije za selidbu koje se bave i odnošenjem starog nameštaja. Većina agencija koje se bave odnošenjem starog nameštaja vrši besplatnu procenu troškova. Oni su takođe upoznati sa propisima i zakonima koji se odnose na izbacivanje starog nameštaja, tako da vam mogu pružiti i pravne savete. Ne zaboravite da je zabranjeno u kontejnere i pored njih bacati krupan otpad, delove nameštaja i građevinski šut i da je za kršenje tog pravila predviđena novčana kazna.

odlaganje-starog-nameštaja
Izvor: Shutterstock

Besplatno odnošenje kabastog otpada

Svakog prvog vikenda u mesecu JKP Gradska čistoća sprovodi akciju besplatnog odnošenja kabastog otpada sa beogradskih ulica. Tokom akcije sugrađani nepotrebne kabaste stvari mogu da ostave pored kontejnera, odakle ih ekipe ,,Čistoće” uklanjaju. Možda je to način da se rešite nepotrebnog nameštaja. Ako je u pitanju veća kolićina starog nameštaja potrebno je o tome informisati pogon JKP Gradska čistoća opštine na kojoj stanujete i obavestiti ih o tačnoj adresi. Koristeći usluge JKP “Gradska čistoća” vaš stari nameštaj neće završiti na nekoj od divljih deponija.

Posle ovih saveta, šta god da odlučite jedno je sigurno, bićete na dobitku. Vaša selidba, prodaja stana ili renoviranje može da postane prilika za ispoljavanje kretaivnosti i originalnosti kod reparacije nameštaja, za humanost u slučaju donacije, očuvanju životne okoline putem recikliranja ili za priliv novca u budžetu ukoliko se odlučite za prodaju.

Podeli ovaj tekst: