Pojačaj malo radio

Danas je Svetski dan muzike. Da li je moguće uživati u glasnoj muzici, pevati iz sveg glasa i istovremeno biti dobar komšija? Slušanje muzike i pevanje mogu biti prava terapija za dušu. Međutim, istovremeno mogu narušiti mir u stambenoj zajednici. Istražili smo šta na tu temu kažu psiholozi a šta tvrde profesionalni upravnici.

Lekovitost slušanja muzike

Muzika ima izuzetan uticaj na naše raspoloženje i emocije. Kada nas iznervira kolega ili čujemo lošu vest dovoljno je da pojačamo omiljenu pesmu i oteramo crne misli. Pevanje je besplatan i delotvoran način da se oslobodimo stresa.

Istraživanje spovedeno na Institutu Džon Hopkins pokazuje da slušanje muzike umanjuje anksioznost, utiče na smanjenje krvnog pritiska, fizičkog i psihičkog bola. Takođe utiče na poboljšanje kvaliteta sna, raspoloženje i pamćenje.

Zakoni su jasni

Glasno slušanje muzike i buka mogu biti izvor frustracije i nerazumevanja među komšijama. Zakonom o stanovanju iz 2016. i Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini iz 2021. napravljeni su preduslovi za kvalitetan i komforan život u urbanim sredinama u Srbiji, ističe za portal 4zida, profesionalni upravnik Vladimir Milović.

Ovi zakoni, između ostalog, tvrdi Milović, omogućavaju da komunalni milicioneri izmere nivo buke meračima buke, takozvanim “fonometrima” na licu mesta. Oni mogu da naplate kazne ili zatvore objekat za koji se ustanovi da je izvor nedozvoljneog nivoa buke.

6 akustičnih zona u Beogradu

U Beogradu je odlukom Skupštine Grada iz 2022. godine određeno 6 akustični zona. Stambena područja, gde je dozvoljeni nivo buke tokom dana 55 decibela, a noću 45 spadaju u 3. kategoriju. Poslovno-stambene i trgovačko-stambene oblasti, kao i dečja igrališta predstavljaju 4. kategoriju gde je dozvoljeni nivo buke tokom dana i uveče 60 decibela, a noću 50.

„Ako živite u stambenoj zgradi ili kući sa slabijom zvučnom izolacijom, a poželeli ste da u popodnevnim časovima odvrnete muziku “do daske” ili uključite veš mašinu u toku noću, razmislite još jednom“, savetuje profesionalni upravnik Milović. “Ukoliko narušite vreme odmora ili prekoračite dozvoljeni nivo buke na vrata vam može zakucati komunalna milicija” dodaje on.

Upravnik zgrade prva adresa

Odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Beograda iz 2019. godine, nalaže se da je vreme za odmor radnim danima od 16h do 18h, kao i od 22h do 7h narednog dana. U tom periodu je strogo zabranjeno praviti buku i narušavati mir u zgradi. Nisu dozvoljeni vika, trčanje, skakanje ni korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi koji bi ometali kućni red.

Ukoliko vam komšije “skaču nad glavom”, možete se požaliti upravniku zgrade, koji je dužan da prijavu prosledi komunalnoj inspekciji nadležne opštine ili grada, u zavisnosti od vrste problema. Ako dobijete prijavu za kršenje pravila kućnog reda, platićete kaznu u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara, u zavisnosti od kategorije stanara kojoj pripadate.

Slušalice najbolji prijatelj

Volite glasno da slušate muziku? Najbolje rešenje su slušalice. Na taj način možete da uživate ​do mile volje a da ne uznemiravate druge stanare. Takođe, kada birate nekretniinu i dvoumite se između stana i kuće, ako ste pravi ljubitelj muzike i to glasne, za vas nema dileme. Kuća je pravo rešenje.

Uživanje i obzirnost – prava mera

Koliko je važno da uživamo u muzici toliko je ključno biti osetljiv na potrebe drugih ljudi u našoj neposrednoj okolini. Prava mera i rešenje su uživanje i obzirnost.

Zato Malo pojačaj radio i svi će biti srećni!

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top