Kuća ili stan – prednosti i mane. Šta je bolje izabrati?

Kuća ili stan – pitanje je koje većina kupaca nekretnine postavlja sebi, pogotovo ako se radi o kupovini prve nekretnine. Koje su prednosti jedne, a koje druge nekretnine?

Prednosti i mane kuće

Ukoliko ste odrasli u kući, ne treba da vam pričamo o prednosti iste. Kafa u dvorištu, u hladovini omiljenog drveta, roštilj sa komšijama nemaju cenu.Ukoliko zovete goste, nemate problem sa tim gde ćete ih smestiti. Naročito kada je lepo vreme.

Porodice sa decom često imaju dilemu koja nekretnina je idealna za njih – kuća ili stan? I dok je kuća, pogotovo ona sa dvorištem, želja mnogih porodica sa decom, neki od njih se ipak odlučuju za kupovinu stana – najčešće zbog lokacije, ali i manjih troškova održavanja.

Prilikom izgradnje kuće sami možete da osmislite kako će izgledati, odredite kvadraturu, raspored. A ako već kupite izgrađenu kuću, postoji mogućnost i da je proširite ili nadogradite, naravno, ako tehnički uslovi to dozvoljavaju.

POGLEDAJTE: PRODAJA KUĆA

Ne treba zanemariti da u sklopu kuće imate sopstveni parking ili garažu koji pružaju veliku prednost u odnosu na život u zgradi.

Ukoliko vi gradite kuću, znate kakva vam je izlolacija, instalacije i ako ste to kvalitetno odradili, može da bude u dobrom stanju  decenijama. Sa stanovima ne znate realnu situaciju, naročito ako niste  prvi vlasnik.

 ’’Kuća traži roba’’,  ’’Kuća je rupa bez dna’’ kažu stare  poslovice.

Morate redovno da održavate dvorište, da kosite travu, obavljate sitne popravke, imate mnogo više prostora koji morate da održavate. I dok stan renoviratejednom u 20 godina, u kući je to renoviranje mnogo zahtevnije. Pored prozora, parketa, krečenja imate i popravke krova, oluka i sl.

U kući je najveći problem izolacija. Više para vam treba za grejanje jer na kuću nisu naslonjeni drugi objekti, dok je stan uvek topliji jer imate komšiju iznad, ispod i pored.

Prednosti i mane stana

Ali ako ste zaposleni koji provodi mnogo vremena van kuće, stan je za vas bolje rešenje. Stan je puno praktičniji. Ukoliko dođe do bilo kakvog kvara u zgradi, niste sami, tu je kućni savet i tu su komšije.

Stan je jeftiniji kad je u pitanju grejanje.  Naročito ako ste u stanu koji je na drugom spratu, recimo. Ukoliko živite u stanu u gradu, prevoz vam je mnogo dostupniji nego onima koji žive u kući na periferiji i vama su dostupnije prodavnice, park, pijaca, teretana i ostali sadržaji. Svoj stan veoma lako, brzo i povoljno možete održavati čistim i urednim. Život u stanu podrazumeva i prilagođavanje komšijama. Kućni red mora da se poštuje, naročito ako imate starije, manje fleksibilne komšije.

POGLEDAJTE: PRODAJA STANOVA

U praksi, ako imate strpljenja i spremni ste na stalna ulaganja, a volite prirodu i volite mnogo vremena da provodite u svom domu uz privatnost, kuća je pravo rešenje za vas.

Ukoliko niste spremni da imate apsolutnu odgovornost za stanje vašeg doma, nemate dovoljno vremena da se posvetite dvorištu, vodite aktivan život koji podrazumeva da najviše vremena provodite van kuće, za vas je stan.

Podeli ovaj tekst: