Neka vaša online potraga za nekretninom bude sigurna uz ovaj vodič

U digitalnom dobu skoro svaka kupovina može da se obavi preko interneta. Između ostalog i pretraživanje nekretnina danas se mahom odvija onlajn. To je svakako odlična opcija jer korisnici na jednom mestu pretražuju velike baze stanova i kuća u potrazi sa novim domom. Brzo, lako, samo u par klikova dolaze do željenog cilja. Međutim, kako bi ovo iskustvo u pretraživanju na digitalnim platformama bilo sigurno i pouzdano potrebno je da imate na umu sledeće savete.

Koristite proverene sajtove za oglašavanje nekretnina

Prvi korak je pronalaženje pouzdanih sajtova za oglašavanje nekretnina. Preporučuje se korišćenje popularnih i etabliranih digitalnih platformi koje imaju veliki broj posetilaca i aktivnih oglasa za izdavanje stanova  i za prodaju stanova.

Pažljivo pročitajte sve detalje oglasa

Kada pronađete stan ili kuću koja vam se sviđa, pažljivo pročitajte sve detalje oglasa. Posebno obratite  pažnju na cenu, lokaciju, uslove plaćanja. Ukoliko nešto deluje sumnjivo ili nejasno, zatražite dodatne informacije od korisničke podrške sajta.

Proverite autentičnosti oglasa i kontaktirajte vlasnika

Pre nego što uplatite novac ili date vaše lične podatke, važno je proveriti autentičnost oglasa. Pretražite dodatne izvore informacija o nekretnini. Takođe, kontaktirajte vlasnika nekretnine i postavite pitanja koja će vam pomoći da steknete poverenje i sigurnost u transakciju. Dogovorite se da se sastanete i obiđete stan. Lični susret vam omogućava da proverite autentičnost i stanje nekretnine, kao i da uspostavite direktan kontakt.

Lažni profili

Neke od uobičajenih prevara uključuju lažne oglase, lažne vlasnike, lažne slike ili neispravne informacije o nekretnini. Jedan od signala jesu oglasi sa previsokom cenom, koji se nude po nižoj ceni nakon što kupac pokaže zainteresovanost.

Kako da proverim da li je oglas lažan?

Možete da proverite da li su slike lažne tako što ćete tražiti od vlasnika nekretnine da vam pošalje dodatne fotografije ili da vam omogući da pogledate stan lično. Takođe, možete da proverite da li je oglas lažan tako što ćete proveriti kako se kreću prosečne cene kvadrata nekretnina. Kada se nađete sa vlasnikom stana proverite na koga se vode računi i da li su izmireni. Ovaj savet važi i za kupovinu i iznajmljivanje stana.

Nikada ne uplaćujte novac unapred ili nemojte davati vaše lične podatke pre nego što ste videli nekretninu. Ako prodavac insistira na uplati unapred, to može biti znak da je oglas lažan.

Kontaktirajte korisiničku podršku ukoliko primetite bilo kakve nepravilnosti

Ako primetite nepravilnosti, kao što su neprikladna ponuda, zahtevi za plaćanje unapred bez garancija ili lažni podaci o nekretnini, odmah kontaktirajte podršku sajta za oglašavanje. Oni će vam pružiti dodatne informacije i pomoći u rešavanju potencijalnih problema.

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top