Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Najbolja živa ograda za dvorište

Žive ograde su odličan izbor da zaštitite dvorište od tuđih pogleda ali i da vam cela kuća i dvorište budu mnogo lepši. Ukoliko izaberete recimo orlove kandže za živu ogradu, uživaćete i u prelepim mirisima.

Koja je idealna živa ograda, zavisi od vizuelnog efekta koji želite da postignete ali i od zemljišta i sunčanosti . Sadi se jednom, pa zato ne treba da vam bude žao što vam je potrebno zaista mnogo sadnica. Ako sad kupite sadnice, imaćete prednost, jer se u rasadnicima mogu kupiti sadnice s golim korenom. Grab, bukva, lovor  višnja se sade u proleće.

Obavezno vodite  računa o pravilnom odstojanju između biljaka i njihovoj maksimalnoj visini. Detaljno se informišite u rasadniku o karakteristikama biljke koju uzimate. Na tržištu postoji mnogo vrsta, a najjednostavnija podela je na zimzelene i listopadne vrste.

Najpoznatije zimzelene vrste su:

    • Ligustrum – brzo raste, ima male bele cvetove, može da naraste i do 3 m.

Ligustrum

    • Photinia –  raste na svim tipovima zemljišta, dostiže visinu isto do 3 m. Otporna je na niske temperature i sadi na  50 cm odstojanja između sadnica.

Photinia

    • Juniperus (kleka) –  ima razne podvrste, dostiže visinu čak do 4 m.

Juniperus

    • Prunus laurocerasus  (lovor višnja ) ima sjajne, bogate,  zelene listove, uspeva i na vetrovitom području pa je često možete videti  na primorju. Na jedan metar potrebno je zasaditi 2 do 3 sadnice.

prunus laurocerasus

    • Taxus baccata (tisa) – dugovečna je ali jako sporo raste, zato je pogodna ako želite nisku ogradu.

taxus baccata

Najpoznatije listopadne vrste su:

    • Carpinus betulus (grab)-  neophodno je često orezivanje, naraste  do 3m. Zimi ne opadne lišće ali izgubi boju.

Carpinus betulus

    • Berberis Thunberghii  – listopadna bodljikava biljka prelepih boja, crvenih plodova i žutih cvetova. Sadi se 3 do 4 sadnice na metar dužine, a pogodna je za niže ograde (do 1m)

 

    • Pyracantha coccinea (vatreni grm) – od svih vrsta najpogodnija biljka da sačuvate dvorište od nepozvanih gostiju. Jako je bodljikava, ima jako oštro trnje. Naraste do 2 metra.

Pyracantha coccinea

 

Ako niste ovog proleća ulepšali dvorište sadnjom žive ograde i  nemate mogućnosti da to uradite uskoro, bez brige. Dobar period za sadnju žive ograde je i  rana jesen.

Pogledaj ponudu:
PRODAJA STANOVA
PRODAJA KUĆA

Podeli ovaj tekst: