Kako se kreću cene najma nekretnina u Subotici

Poznato je da je talas Covid krize uticao na ekonomiju čitave zemlje, ali i na tržište nekretnina. Kod izdavanja nekretnina u Subotici, kao i ostalim delovima Srbije, u jednom periodu se osetio pad aktivnosti. Veći broj studenata je u toku vanrednog stanja otkazao stanove koje iznajmljuje i vratio se svojim kućama. Zabrinuti zbog zdravstvene situacije, pojedini stanodavci su odlučili da pauziraju  potragu za novim stanarima, a zakupci da pričekaju sa selidbom dok vanredno stanje ne prođe. 

Ipak, većina subjekata na tržištu nekretnina svedoči da se sektor izdavanja vratio na nivo pre vanrednog stanja. U želji da ispita kako se kreću cene izdavanja u Subotici, ali i u drugim gradovima, 4zida.rs je predstavio kretanje prosečnih cena najma nameštenih stanova.

Raspon cena nameštenih stanova, oglašenih na sajtu 4zida.rs, za najam u Subotici se kreće od 70 evra, do 500 evra. Prosečna cena garsonjera oglašenih na 4zida je 122 evra, a jednosobnih stanova 156 evra. Ukoliko želite da iznajmite stan sa dve sobe, potrebno je izdvojiti oko 200 evra, dok je prosečna cena oglašenih trosobnih stanova 280 evra. Ovo su podaci za nameštene stanove, a ukoliko birate prazne stanove, cena njihovog najma je nešto manja. 

Pogledaj ponudu: IZDAVANJE STANOVA SUBOTICA

Foto: 4zida.rs

Zanimljivo je da je cena najma stanova svih struktura u Subotici ostala gotovo ista u prvom i drugom kvartalu ove godine, pri čemu vidimo da je vanredno stanje najviše uticalo na smanjenu aktivnost i potražnju, ali da nije u većoj meri uticalo na cene nekretnina.

Najatraktivniji delovi grada, ako posmatramo prodaju i izdavanje, jesu Centar 1, 2 i 3, kao i Prozivka i Radijalac. Među studentima najpopularniji je Kertvaroš, upravo zbog blizine fakulteta. 

Kupovina stanova za potancijalni najam

Sve je više novogradnje u Subotici. I pored toga, investitori navode da je i dalje potražnja veća od ponude, a da se većina stanova proda još u tzv. „sivoj fazi“. Najtraženiji su stanovi do 50m2 koji predstavljaju dobru investiciju i lako mogu da se izdaju. Ovo potvrđuje da naši sugrađani i dalje kao dobru praksu vide štednju u nekretninama. 

Podeli ovaj tekst: