Jesenji radovi u dvorištu

Kada nastupi jesen, morate da pripremite biljke za zimu u vašem dvorištu, ali isto tako možete neke i da zasadite.

– Vreme je za sadnju lukovica (prolećnih cvetnica). Prava je prilika da isprobate nove kombinacije lukovica sa ukrasnim perenama.

– Oktobar je vreme za sadnju ruža. Idealan period za sadnju ruža s golim korenom je od oktobra do sredine novembra. Ukoliko .već imate ruže njihovo orezivanje vrši se u proleće ali u toku jeseni potrebno ih je malo skratiti da bi vetar i sneg imali što manju površinu na koju će delovati.

– Ukoliko imate ukrasne trave onda ih vežite u snop i na proleće orežite. Istovremeno će koren biti bolje zaštićen od mrazeva u toku zime.

– U oktobru možete saditi i vres, njegov cvet u obliku pupoljka će krasiti vašu baštu do pojave prvih mrazeva.

– Orežite pažljivo precvetale perene u jesen.

– Krtole mogu da ostanu u zemlji tokom zime ali ih prethodno morate zaštititi debljim slojem lišća, slame ili granama četinara. A možete ih izvaditi iz zemlje, blago očistiti, staviti ih u kutiju sa slamom i ostaviti u podrumu gde se temperatura ne spusta ispod nule.

– Jesen je vreme za generalno čišćenje vaših vrtova. Potrebno je travnjak očistiti od opalog lišća i grana. Suve grane sa žbunja i drveća je potrebno ukloniti.

– Ukoliko imate saksije na terasi najbolje bi bilo da ih obložite jutinim džakovima. Pored toga što će ih zaštititi može izgledati jako dekorativno.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top