Jesenji radovi u dvorištu

Kada nastupi jesen, morate da pripremite biljke za zimu u vašem dvorištu, ali isto tako možete neke i da zasadite.

– Vreme je za sadnju lukovica (prolećnih cvetnica). Prava je prilika da isprobate nove kombinacije lukovica sa ukrasnim perenama.

– Oktobar je vreme za sadnju ruža. Idealan period za sadnju ruža s golim korenom je od oktobra do sredine novembra. Ukoliko .već imate ruže njihovo orezivanje vrši se u proleće ali u toku jeseni potrebno ih je malo skratiti da bi vetar i sneg imali što manju površinu na koju će delovati.

– Ukoliko imate ukrasne trave onda ih vežite u snop i na proleće orežite. Istovremeno će koren biti bolje zaštićen od mrazeva u toku zime.

– U oktobru možete saditi i vres, njegov cvet u obliku pupoljka će krasiti vašu baštu do pojave prvih mrazeva.

– Orežite pažljivo precvetale perene u jesen.

– Krtole mogu da ostanu u zemlji tokom zime ali ih prethodno morate zaštititi debljim slojem lišća, slame ili granama četinara. A možete ih izvaditi iz zemlje, blago očistiti, staviti ih u kutiju sa slamom i ostaviti u podrumu gde se temperatura ne spusta ispod nule.

– Jesen je vreme za generalno čišćenje vaših vrtova. Potrebno je travnjak očistiti od opalog lišća i grana. Suve grane sa žbunja i drveća je potrebno ukloniti.

– Ukoliko imate saksije na terasi najbolje bi bilo da ih obložite jutinim džakovima. Pored toga što će ih zaštititi može izgledati jako dekorativno.

Tags

Оставите одговор

Vaša email adresa neće biti objavljena.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top