Bučne komšije – Šta kad nemate mir u svoja 4 zida

Svi smo saglasni da mir nema cenu. Međutim,u uslovima kolektivnog stanovanja, nije lako pobediti bučne komšije. Valja imati na umu koja su osnovna prava i obaveze svakoga od nas, gde prestaju kompromisi, a počinje granica koju ne bi trebalo prelaziti.

Kućni red

Svakog dana, period od 13h do 17h popodne, i od 22h do 6h ujutru, bez obzira da li je u pitanju praznik ili regularan dan, rezervisan je za odmor. To u praksi znači da bi svako od nas trebalo da se ponaša na način koji garantuje mir i tišinu. Budući da je u pitanju rastegljiv pojam, koji se može shvatiti subjektivno, Zakon o stanovanju i održavanju zgrada je stoga jasno definisao sporne situacije: puštanje glasne muzike, sviranje i pevanje, kao i renoviranje. Za potonje je predviđena kazna u iznosu od 5 do 50 hiljada dinara za izvođače radova, ukoliko ne poštuju ovaj propis. Bilo kakav vid slavlja ili adaptacija u stanu, moraju se unapred najaviti putem jasno istaknutog obaveštenja u ulazu i/ili hodniku zgrade.

Za kršenje ovih propisa, možete se obratiti komunalnoj inspekciji gradske opštine kojoj pripadate, što i jeste najčešći put kojim građani krenu. Komunalne inspekcije su ovlašćene da vrše kontrolu nad odlukama koje donosi Skupština grada, a tu spada i Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama. Tako da, pravljenje buke bilo kakvog porekla, koja ugrožava ostale stanare, spada u nadležnost komunalnih inspekcija gradskih opština.

Kad zvuk postaje buka?

Korišćenje različitih kućnih uređaja i aparata, kao i igranje i trčanje dece po stanu, dozvoljeni su do sobne jačine zvuka. Kako nigde nije definisan kriterijum sobni, ostaje da zaključimo da je i ovo prepušteno proizvoljnoj proceni. Prema podacima Fakulteta zaštite na radu, dozvoljeni nivoi buke u životnoj sredini, računajući samo stambenu zgradu (boravišne prostorije), ne smeju prelaziti 35 decibela danju i 30 decibela noću. Ako imamo na umu da kućni aparati uglavnom proizvode buku između 70 i 80 decibela, jasno je koliko se ovi standardi ne poštuju. Koliko puta ste čuli komšiju, kako je u  sred noći uključio veš mašinu?

Moguće rešenje

Jasno je da se ne možemo za svaku aktivnost obraćati komunalnoj inspekciji. Jedno od mogućih solucija je postavljanje zvučne izolacije. Razlog zbog kog se zvuci lako prenose vazduhom, jeste korišćenje lakih materijala za konstrukciju zidova, koji nemaju sposobnost da zaustave buku. Pregradni zidovi se uglavnom rade da budu što tanji i ekonomičniji, a ne da dobro izoluju prostorije. Još ranije smo spominjali kamenu vunu kao najoptimalniji materijal za različite vrste izolacija, pa tako je slučaj i sa akustičnom. Budući da poseduje isprepletano-vlaknastu strukturu, pruža najbolja akustična svojstva.

Pored toga što smanjuje prodor buke, ona takođe neutrališe zvukove svakodnevnog života – pomeranje nameštaja, viku komšija… U stanju je da prenos buke smanji i za 50 decibela. Mana ovog vida izolacije može biti gubitak na prostoru, pošto debljina, zajedno sa aluminijumskim profilima i gipsanim pločama, može iznositi od 6 do 8 cm.   Dobra alternativa može biti pluta, i zbog uštede na gubitku prostora, i zbog toga što je u ekološkom smislu, potpuno prirodna i ponovno upotrebljiva. Sloj od 3mm presovane plute, može smanjiti buku za 19 decibela.

Kako vi izlazite na kraj sa bučnim komšijama?

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

 • Nama se doselio nedavno mladi bračni par iz Kraljeva, sveštenik sa suprugom.Svako veče tačno u 22h kreće škripa nameštaja, koračanje tako jako kao da vam neko zabada eksere u plafon, pa tras vrata jedna, druga, treća…pa zatim voda na wc šolji obavezno deset puta zaredom?!? Pa opet tras nešto na pod, pa nameštaj i tako u krug do 2-3h sata iza ponoći .Zvali smo Upravnika, Komunalnu, opet Upravnika..ništa..oni imaju pravo da u svom stanu rade šta hoce..Zajecar

 • Posle 22 casa lepo komunalnu policiju. Mi smo imali problema u zgradi preko puta nase, balavurdija ukljucivala nocu ritam masinu, drali se, pa kad je cika policajac zakucao na vrata nisu se vise culi.

 • Komšije iznad godinama poplavljuju kupatilo i meni voda curi dole i apsolutno ne znam kome da se obratim. Razgovarala sam sa upravnicom zgrade ali se ona i privatno druži sa njima, tako da mi tu nema pomoći. Sa komšijama sam odavno prešla granicu pristojnosti.
  Pre mesec dana ispod mene se dosele neki muzičari i tako do kasno u noć sviraju, puštaju muziku itd.
  Na kraju ću ja da se odselim iz sopstvenog stana.

 • Na zgradi je nadogradjen stan. Ja sam u medjuvremenu kupio taj stan ispod. U nadogradjenom stanu niko nije ziveo godinama. Bio sam par puta gore u tom stanu, kad im je procurila voda… Skroz sredjen, ali niko nije ziveo godinama. Sada su ga izdali, medjutim kako su poceli da ga koriste uvideo sam da su samo na tu gornju plocu nalepili parket bez ikakve izolacije. Znaci kad bace kockicu na pod u svom stanu meni u stanu odzvanja kao da sam ja bacio u mom. Glasovi se takodje cuju, ali mnogo slabije, ali vibracje od udara, koracanja… Trazam se ponekad jer mislim da mi je neko u stanu. Ne znam sta da radiim.
  Moram pozvati komsiju da vidimo sta nam je ciniti. Ocigledno je da tu podna izolacija nije uradjena. Ali on ima super parket, izlakiran sija. Sta raditi. Da li iko ima neki pametan predlog. Vrzma mi se u glavi da predlozim barem neke tepihe da postavi, to ce ublaziti ali problem ostaje.

 • Svako vece ( vec godinu dana ) komsinica iz susednog stana svira klavir od 20h – 22h . Prvo moje pravo je da ne volim tu vrstu muzike – a pogotovu sto je njen klavir naslonjen na zid moje spavace sobe .
  Obracala sam se svima redom , od komunalne inspekcije , komunalne milicije , ekoloske … nista! Zena nije muzicki obrazovana i mozete misliti kakva je to buka. Hocu mir u mom stanu! Zasto olacsm tolike poreze i troskove ako niko nema da me zastiti od pomahnitale ludace koja lupeta po dirkama i cijuce navodno pevajuci neku opersku ariju?

 • Pozdrav, citajuci Vase komentare, izgubi se i nemam zelju svoj mozda najtezi da objasnim. Ali, zasigurno mogu reci da nas ima raznih i svakojakih, a najgore je to…kad neko treba da se zali, obrati za pomoc, policiji ili komunalnoj, nekako to ide tesko, bas tesko, a posle kad neko dobije batine, ili kaznu, ili metak…to ide lako…onda su tu za minut. Nema tu leka apoteka…..

 • Pozdrav. Zanima me da li pistoji neko pravilo i red za komšije koje su u susednoj kuċi, a ne u zgradi.
  Čovek veċ skoro 3. godine dovlači raznorazne predmete od drveta koje struže na neki cinkular koji zavija da dovodi do ludila. U jednom mesecu se desi da imamo tri dana mira,a ostalih dana ludnica.

 • Ja upravo slušam neku političku emisiju iz stana iznad… Ujutru počinje sa štapom bez gumene kapice koji se čuje kao kada staviš glavu ispod drvenog stola a odozgo neko kuca kamenom po stolu. Onda sledi TV, pa šlripa vučenja nameštaja pa opet TV i sve u krug tako. Upravnik šalje na kom.policiju koja šalje na upravnika i inspekciju, a inspekcija na upravnika i policiju i niko se ne pojavljuje nikada…

 • Takve su i moji komsij ali umesto da se nerviram ja uzmem slusalice i spuštim molitve da slusam. Ne vredi da se nervirate u situacije koje nisu dobro, razmislite dobro sta vam je preci vase zdravlje i mir ili oni koji vas nerviraju muzikom, lupanjem, galamom… Neki koji vas dobro znaju to u inat cinu, zato ne dopustite da vas uznemiraju nego izbegavaje ih. Ako hocete da imate svoj mir onda tu pomazu i molitve.

 • Ljudi apsolutno nemaju obzira i svesti, gledaju samo sebe i to se najbolje može videti u saobraćaju. Kućni red se mora poštovati posle 22h apsolutno ne sme muva da se čuje, ako baš moraš do toaleta onda na prstima tiho. Policija bi trebalo rigorozni da kažnjava!

 • Prva zurka kod komsinica ispod:kuliram do 02.00,sidjem u pizami na vrata i pitam ima li ko jaci?sutradan nazovem njihovog tatu i kulturno zamolim da skrene paznju cerkama,dok smo jos uvek “fini”.(da ne prelazimo na plan B)mozda malo primitivno ali efikasno.ako neko pravi buku po ponoci ,od besa ne moze sa njim kulturno…

 • Moju komšinicu niti vidim niti čujem do određenog perioda. Tačno u 23:35 napravi takav zvuk u svom stanu, da i kad si budan se streseš od jeze. Onda to ponovi par puta u toku noći. Nepodnošljivo postaje, isprekidan san svaku noć.

 • Studentkinja sam, studiram težak fakultet i okružena sam idiotima. Po ceo dan i noć (smenjuju se) puštaju glasnu muziku. Poludeću, ne mogu više, a ne mogu ni lično da im se obratim zato što ih ne poznajem, pa ne znam koju reakciju mogu da očekujem

 • Komsijin par zavija svakodnevno bez prestanka, nisam siguran da pas vidi beli dan bar 3 minuta dnevno, budi nas u 3 ujutru, 5 ujutru ,uvece laje do 12 uvece ..Postaje katastrofa,svima u zgradi smeta a niko ne sme da se pozali..Kome se obratiti jer kad se ja pozalim postajem neko ko mrzi pse a oni ih toliko vole da ih ostavljaju same i ne izvedu napolje uopste ..Cudna ljubav prema zivotinjama! Kome se obratiti ?

 • Mene vec mesecima maltretira student iz susednog stana koji po ceo dan spava ili nije tu,a po celu noc ima drustvo,pravi zurke,vice,lupa vratima…ja ustajem svako jutro u 05.30h (kada je on jos uvek budan),radim odgovoran posao u bolnici i potrebna mi je maksimalna koncentracija koju nemam posle neprospavane noci…obracala sam se upravniku zgrade koji je kazu duzan da resi problem ali nisam uspela nista da dobijem time…sta ja da radim?

  • Mi u zgradi imamo slican problem. Prvo smo na vratima ulaza zalepili papir gde smo ih upozorili da postuju kucni red, a sledeci put smo zvali policiju, jer na broj komunalaca nocu, automat kaze da je radno vreme od 5 do 22. Medjutim i posle toga su nastavili da slusaju muziku do 2 ujutru. Videcemo sta cemo da radimo. Prosto nekad ne mogu da poverujem da buduci akademski gradjani nemaju ni malo obzira prema susedima, neverovatno.

  • rafovi /

   U stanu pored mog je prodavnica. Pregradni zid izmedju nas je jako tanak, čuju se i mušterije, kada normalno pričaju i pitaju za robu. Trebalo bi da postoji inspekcija koja to kontroliše (i bez prijave od strane komšija) , da li ljudi u ostalim stanovima imaju privatnost, da li mogu da funkcionišu normalno u okolnim stanovima u stambenim zgradama (a ne poslovnim).

  • Damjan /

   Imam isti problem. Možda živimo u istoj zgradi 🙂 koja adresa je u pitanju?

  • Aisa Krecar /

   03.03.2020
   Sta da radim,ako imam komsinicu,koja voli da lupa,ili lupne jako s vremena na vrijeme,vec tri godine.Ona ima neki aparat u stanu,pomocu kojeg,mene prisluskuje,cak i kada pricam na telefonu sve cuje.Ta osoba je doselila prije tri g. sa sinom.Njegovo ime je na vratima,i samo je on prijavljen,ali ona nije uopce prijavljena na ovom stanu,koji se nalazi iznad mog stana.Ja sam na drugom,a ona na trecem spratu.Sinoc nisam mogla spavati vise od dva sata ,jer me je budila.Mislim da ta osoba nije normalna.Zvala sam policiju,a ona zna vrlo vjesto i pokvareno prestaviti ljubaznost,tako da ja trpim tu ludjakinju i dalje.Nemam privatnosti ni mira u svom stanu .Kada imam posjetu ziva se ne cuje,to mi je jedan od razloga da me prisluskuje.Nedavno se sin ozenio i napustio taj stan ,a ona je ostala sama.Ta zena je sada sama,neprijavljena na tom stanu,umjesto ,da se lijeci.Ja se jedino branim muzikom,pojacanom,jer sam vidjela da joj to smeta.Osjecam se tako jadno i bespomocno uzurpirana svakodnevno u mom stanu.Imam 77 gidina,osjecam da cu dobiti infarkt ili slag od sekiracije.Zvala sam policiju,ali oni mi nisu nista pomogli,jer moja rijec protiv ove zene njima ne znaci nista.Imali iko u ovoj mojoj drzavi da mi pomogne ,da dobijem svoj mir.

  • Aisa Krecer
   Moje mišljenje je da je jedino rešenje da unajmite licenciranu detektivsku agenciju, koji će opremom i praćenjem šta radi ta komšinica dokazati da vas maltretira.
   Moraćete platiti ali možda je vrijedno toga.
   Šta vas košta, kontaktirakte detektive da se bar raspitate.
   Znam da, kad skupe dokaze, policija preuzima stvar u svoje ruke.

   Drugi način je da joj radite sve što i ona vama, da je irititrate muzikom i lupanjem.

 • A jad apitam, šta ako u svoja 4 zida nemam elementarno pravo na slobodu? Kome da se požalim i kome da tužim zlonamerne i zavidne komšije kojima smeta očigledno što sam živ. Smeta im fen za kosu, televizor, voda kada se kupam ili kada puštam WC šolju. Mora da postoji neka granica i u tome da se definiše šta je to buka. Ja sam završio Dizajn zvuka i veoma dobro znam šta su buka i vibracije. Takođe, zna se kako se buka meri i koje su subjektivne i objektivne veličine. Da ne ulazim u detalje. Elem, nije moguće da neko nešto u svom stanu jedva čuje i da to doživljava kao buku. Ti komunalci koji izlaze na teren, da li oni mere tu buku na terenu ili kada neko nekoga prijavi gotova stvar? Kao i za sve mora da postoji dokaz, a ne samo malograđansko – balkansko-špijunska varijanta zvana otkucavanje komšija. Niko nigde da napiše koliko tkzv. bukomer mora da pokaže dB (i kojih dB jer ih ima raznih) u komšinom stanu pa da onda postoji osnov za kaznu. Ljudima u gradovima danas svašta nešto smeta; psi, mačke, ptice, saobraćaj, muzika (i to ona koja oplemenjuje dušu – klasična), ljudi …Ima li kraja ovom ludilu? Malograđanski baksuz do baksuza.

  • Milan /

   Glasan televizor nije zagarantovana sloboda.On je 70 db strucnjak….

 • Komšija je od skoro nabavio kera.Ne razumem se u rase.Ker je ogroman i bučno laje.Problem je što laje noću u periodu od 22 časa do 4 ujutru.Pitam se kako to komšiji ne smeta.Komšiluk ne može da spava.Kome se mogu obratiti i napisati prijavu ?

top