Bazen u dvorištu – cene i postupak izrade

Na plus 35 stepeni koliko je konstantno u Srbiji poslednjih dana, nema ko nije poželeo da ima sopstveni bazen. Mi koji živimo u stanovima  smo primorani da se rashlađujemo na javnim bazenima, ali vi koji imate kuću i dvorište možete imati svoj bazen.

Koliko ustvari košta napraviti bazen i šta sve morate da znate o samoj izgradnji i održavanju, pročitajte u našem malom uputstvu:

Postoji neka osnovna podela na montažne i armirano betonske

Montažne bazene možete kupiti u malo većim lancima hipermarketa. Jako su traženi jer su mnogo jeftiniji od betonskih. Postoje različiti modeli, oblici, veličine i od toga zavisi i cena i kvalitet. Od onih koje možete kupiti za 10ak hiljada dinara pa do ozbiljnijih koji koštaju od 1200 evra pa naviše.

Ako pravite armirano betonski bazen, vaša mašta je ta koja određuje oblik i dubinu. Klasičan, pravougaoni oblik je najjeftiniji i najlakši za izvođenje. Izrada mora biti kvalitetna, nedopustive su bilo kakve nepravilnosti  i pukotine. Zidovi bazena moraju biti debljine minimum 20 cm, betoniranje poda i zidova se radi odjednom ukoliko mogućnosti dozvoljavaju. Tokom betoniranja, ugrađuju se svi elementi. Kad se beton veže, skida se oplata i onda sledi hidroizolacija. Posle sušenja hidroizolacije radi se test na vodootpornost pa tek onda farbanje i stavljanje pločica.

Armirano betonski bazeni mogu biti skimerski i prelivni. Skimerski  imaju  preliv preko jednog otvora, a prelivni kanal oko celog bazena sa rešetkom i kompenzacionim rezervoarom. U skimerskim bazenima se prečišćavanje vode radi na osnovu horizontalne cirkulacije vode, a u prelivnim bazenima se radi prelivanjem vode u prelivni kanal, odakle se voda dalje sliva u kompenzacioni bazen.

Izrada  prelivnog bazena je skuplja za 30% u odnosu na izradu klasičnog bazena sa skimerima.

Bazen veličine 7x 3, dubine 1,6 m u osnovnoj opermi, bez montaže košta 3000 evra ako je skimerski a oko 3500 ako je prelivni. Na ovo se dodaje i hidroizolacija koja košta  oko 600 evra,  mozaik oko 700, montaža opreme od 800 do 1000 evra, i postavljanje hidroizolacije i oko 500 evra. Okvirne cene su sledeće:

dimenzije skimerski prelivni
7x3x1,6 6.400 e 7.300 e
8x4x1,6 5.800 e 7.500 e
10x5x1,6 10.200 e 12.500 e
12x6x1,6 12.700 e 15.000 e

Bazen treba da se nalazi  na najsunčanijem mestu u vašem dvorištu. Teren mora biti dostupan  za samu izgradnju, ali i dalje od puta i listopadnog drveća jer će to znatno otežati održavanje bazena

Kada se završi sa građevinskim radovima i montiranjem opreme, bazen se puni. I onda treba da ga održavate. To podrazumeva hemijski tretman vode. Koristi se hlor, pa sredstvo protiv algi i  bakterija flokulant, stabilizator i ph regulator. Ukoliko imate finansijske mogućnosti i prostor, ovo je najbolje što možete da uradite za svoju porodicu.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

 • Lijep pozdrav svima. Za bazen 8×4 i dubina 1,60 koja debljina armature je minimalna puno hvala

 • Hvala Dušane, isto razmišljam kao i vi;) čovek objasnio nema sta…pitanje jedno, jel mora neki odvod za bazen tipa da se poveže na glavnu kanalizaciju ili ne baš….ako hoću da izbacim vodu mogu pumpom zar ne?…bazen bi mi bio iza kuce i od puta ima, tj. glavnog odvoda, dobrih 20tak m i nisam rad da to sve kopam..ali kontam da to ne mora?;)poz i uzivajte

 • Prava stvar ko god može treba sebi da priušti ovo zadovoljstvo, nije u pitanju samo bazen već kultura življenja i komoditeta u životu.

 • Izračunate lepo površinu zidova, dodate površinu poda npr…
  Bazen1.5 10×5 ima oko 110 kvadrata. Toliko vam treba armaturne mreže i oko 22m³ betona ako su zidovi 20 cm debljine.
  Naj bolje je izliti 10 cm betona pa postaviti najlon pa opet 10 cm. Beton iz miksera je oko 70evra po kubiku mreža je oko 500din po kvadratu….. kopanje bagerom oko 50evra po satu, ako je dobar teren za 2-3 sata će biti gotovo. Obavezno nekoliko slivnika za vodu na pod pa spojiti u jednu cev, nekoliko cevi na pola visine zidova isto spojiti u jednu.između tih cevi pumpa za prečišćavanje vode.
  Za 3.000 evra gotov bazen naj prostija varijanta.

 • Da li se nekom javio gospodin Mile i da li je neko odvas pravio bazen a da je raspolozena da da neki savet? Unapred hvala i pozdrav svima!

 • Evo nekih podataka za sve o e koji žela da se upuste u pravljenje bazena. Naime mi smo trenutno u izgradnji bazena 10x7x5x1.5.
  *iskopavanje I odnošenje zemlje 50 e bager I kamion 13 tura… 650 e
  *podloga od sitnog i krupnog kamena, žaba i nabijanje 350 e.
  *armatura 10ka 500 e
  *beton 17 kubika za ploču 1175 e
  *blokovi 25ice 700 kom 600 e
  *pesak, šljunak, cement, armatura za zidanje i punjenje blokova 400 e
  *majstori za sve navedeno sa popustom 1800e
  *cevi 400 e
  *oprema za bazen komplet pumpa 22,reflektori,mlaznice itd ugradnja 3100 e
  *lajner(folija 1.6)120 kvm uvezao 1400 e
  *postavljanje iste folije 1000 e
  Ukupno 11.400 bazen
  *tuševi, toalet, soba za opremu, ostrvo oko bazena pločice, betoniranje,postavljanje pločica( tek treba da se )oko 6.000 e
  Ukupno 17.400
  Može jeftinije ako imate sretne ruke i znate majistorske poslove.
  Ako sam pomogao drago mi je.

 • Hallo.bazeni su jako skupi.cjena ovdje je od 30.000 do 50.000.iskopo sam par bazena i zidao.akod nas ispod 20.000e.nisam cuo daje neko napravio.ima puno posla u zavrsnici a jos teze odrzavanje.pozdrav.

 • Ide Mile, axaxa

 • U jeku sam računanja i upita prema firmama koje izrađuju bazen i prodaju opremu. Stanje glasi ovako. Brt kopa mašinom, višak tla odmah blizu bazena, građevinske radove izvodim sam po projektu bazendžije. Veličina, 9×4,5×1,5.Selo okolina Bg, moje imanje 6ha.Cena,skimerski ne manje od 10.000€ sa maksimalno automatizovanim prečišćavanjem, svetlom i izmenjivačem toplote. Ne više od 11.000.Prelivni je preko 15.000 pa sam odustao. Pozdrav

 • Aleksandre, najbolje je lepiti mozaik(stakleni) i isfugovati epoksidom. Može mozaik da se nađe i za 1000din/m² a van sezone verovatno.i jeftinije.

 • Materijal ( oplata, AB sa aditivom za vodonepropisnost, mozaik, dvokomponentna epoksidna fug masa, granit ili rubni kamen za ivice, cevi za prečišćavanje vode, cevi za grejanje, cevi za mehuriće) za tu dimenziju bazena uz prateće stepenice, uzdignut deo koji je plitak oko 50cm za uživanje, šahtu za pumpe,kompresore izađe oko 4500-5000e. Hidroizolacija nije potrebna ukoliko je mozaikom obložen ceo bazen i fugovan sa epoksidom. Već dva bazena sam uradio i nema nikakvih problema. Šahta deli isti zid sa bazenom i nigde nema ni kapi vode. Nadam se da sam pomogao nekome oko nedoumica i cene koštanja.

 • kako se frljate sa ciframa da to nije normalno.
  drugar je sad radio bazem 6x4x1.5 sa mozaikom ( sve je radio sam osim kopanja, za to je angazovao skip koji je 30e na sat cca 100-150e)

  bazen ga je na kraju izasao oko 3500e

  ako hocete da radite samo cena je ova ako hocete da dovedete firmu da vam radi a vi da idete na letovanje onda mozda i buducene te koje navodite. Ako angazujete firmu za sve radove, nemate nikakve veze sa smestajem i hranom za njihove radnike.

  • Aki. AKI /

   Da li mozete da se javite na e mail da mi pomognete oko nedoumica u izgradnji bazena?

  • jovana /

   Molim te da mi posaljes kontakt posto bih radila bazen?Hvala

 • molim Vas za vas broj telefona sve sam iscitala I nadam se da no mogla da vas kontaktiram.
  havala unapred!

 • Ja sam iskopao rupu u dvoristu. Nije me nista kostalo. Vodu nalijem crevom i valjamo se u blatu.

 • Ja sam napravi bazen i to jeftino 6×3.5 x 1.7m , bager 140 e ,pesak 120e ,cement 42000 din , gvozdje 9000 din,aditivi za beton 2500 din , pescana pumpa i sitnice za filtraciju vode 29000 din
  prvo iskopao rupu, po dnu shoder i dobro utaban
  zatim postavio gvozdje (mrezu ) sa svih strana i po dnu
  izlio stranice
  zatim dno
  i to je to

 • Vidim da je poslednji komentar bio pre više od godinu dana ali da ipak pokušam da postavim pitanje, vidim da ima upućenih ljudi. Radi se o betonskom bazenu starom 40 godina, dimenzija cca 7 x 3 x 1,6. Svo to vreme je funkcionisao na bazi povremenog farbanja i tretiranja vode hlorom iz vodovoda, a kasnije namenskim hemikalijama koje su se u međuvremenu na tržiuštu pojavile. Sada razmatramo stavljanje keramičkih pločica ali imamo velikih sumnji da li bi to funkcionisalo bez pokrivača. Radi se o vikendici u užičkom kraju (u prevodu cca 5 stepeni manje od Beograda), koja se retko obilazi tokom jesenjih i zimskih meseci. Da li neko ima relevantnog iskustva? Ne bi štedeli na keramici, uzeli bi neku koja je otporna na niže temperature ali sam ja ipak dosta skeptičan.. Hvala unapred na komentarima i savetima.

 • MIle, koliko Vas je kostao bazen tih dimenzija?

 • Gosp Mile, svidja mi se Vas komentar, ima li sanse za savete po tom pitanju?

 • A da li ima mozda nekih skrivenih troskova, tipa kao porez na luksuz i sl.?

 • Da mi je samo znati odakle im ove cene!!! Bavim se izgradnjim bazena 10 godina i cene nisu ni blizu ovih. Svaka cast tim firmama koje uspeju toliko da naplate.

 • Zašto bazen mora da bude ukopan? Da li može da se napravi kao zidan, betonski, da stoji na tlu?

 • pozdrav MIle. interesuje i mene ta velicina 6x3x1.7, koliko te izaslo na kraju sve?jel imas neku preporuku majstora?stavi koju sliku da vidimo kako izgleda na krajy ,pozdrav

 • Ja sam napravio svoj bazen i nije skup i to beton 6x3x1.7m

  • Vladimir /

   G.Mile,
   Mozete li mi nekako dati upustva oko bazena kog ste napravili,bio bih Vam zahvalan jako.Kada imate vremena,napisite mi koju rec oko istog.Mozete mi se obratiti na e-mail: w.w.w.vujovic@gmail.com
   +381 60 446 466 0 , moze viber ili whats app

   Pozdravljam Vas.

  • Mi bismo hteli napraviti bazen u dvoriste, sami. Mozete li mi reci postupak vaseg rada Mile i pomoci u nekim nedoumicama, putem e maila? Hvala unapred!

  • Dragan /

   Mile da li mozes da kazes koliko si utrosio materijala.

  • Vladimir /

   Kolika je cena takvog bazena

  • Gosp Mile, svidja mi se Vas komentar, da li postoji šansa da se cujemo?
   Hvala unapred

  • Branislava /

   Mile, molim vas interesuje me kako ste uspeli da napravite, imate li neke kontakte, majstore, smernice gde sta kupiti? Hvala unapred.

  • Kosta /

   Pozdrav bata Mile i interesuje me cena tog bazena 7×3 ako može…hvala unapred

 • Dali neko zna kakve su mogucnosti ako imate termalne vode na placu? Dali je moguce iskoristiti za punjenje bazena?

  • Imate termalnu vodu,pa to je kao da imate naftu u dvoristu. Zavisno od temperature mozete se kupati i kada pada sneg. Vi ste srecni.

 • Sa 25000 eura mogi da idem 25 godina bilo gde na more

  • 10 dana 30 godina na more,pa tacno. A sta ces ostaviti svojoj deci,unucima,sta ces radidi ostalih 60 dana vreline u gradu. OK ici ces u akva park koji te kosta 2000 dnevno. Ja brate imam vikendicu i taj bazen, dvoriste prelepo,tuje miris prirode. Pravo da ti kazem i ne kupam se u njemu ali deca,drustvo,rostiljanje, mali fudbal sa prijateljima. Sve sam to prosao. Razmisljao sam da kupim apartman u Grckoj 20-25000 evra. Sitnica kada uporedis sa jednim bazenom. Al sta cu ja u Grckoj svake godine,jedino da izdajem. Deca nece svake godine na isto mesto da letuju,sad je in sta ja znam kako oni kazu,Spanija,Francuska. Jbg zivot je kratak neka radi ko sta mu je volja,ali bazen 10*5*1.5 kao sto rekoh 25000 evra a nije samo bazen,treba ti plaza,plocice,radovi. Sve to nije bitno ako nema ko tu da se provodi. Ja sam se nauzivao sa prijateljima,deca takodje, tako da ako nema ko da uziva onda je dovoljno i bure pa se u njemu rashladis. Pozdrav

  • na more ides 10 dana godisnje a bazen se koristi uglavnom od Maja do Sep.

 • Ja pravio u vikendici bazen, 8×4, dubina 1.6m. majstopri lokalci. Izaslo me sve oko 6000eu, sa svim troskovima, tako da moze. Sad, ako pravite u Beogradu, sve to ce biti sigurno preko 10.000, normalno

  • Milos /

   Dragutine da li imate kontakt od tih lokalaca
   Hvala

  • Jasmina /

   I ja planiram bazen da uradim kraj vikendice na ,dali bi ste mogli da mi preporucite gde da kupim bazen i ko da mi radi gradjavinske pripreme ? nalazi se na Tometino Polje ,Hvala unapred ,pozdrav Jasmina

  • Javit se ako mozete da mi date jos neke informacije oko bazena

 • Imam bazen betonski armirani 40cm zidovi,izracunajte koliko kosta kopanje tolikog bazena,materijal,radnici, pa kasnije plocice ili folija,grcka farba. Minimum 15000 evra bez opreme. Oprema podrazumeva obaveznu pumpu za preciscavanje koja nije ispod 5-6000 evra,prekrivac 1000 evra,usisivac itd. Farmaceut ce vam proracunati kolko hemije smete da stavite,tablete,plavi kamen.Uredjenje oko bazena proizvoljno,ali kosta,kosta.Po mojoj proceni,bez 25000 evra bazen po standardu ne mozete imati. Voda je takodje sporna,ja imam bunar pa je to plus.

 • Sanja svaka cast

 • Skriveni troskovi su samo GRADJEVINSKI RADOVI. Cenu duplirajte od ovog sto gore pise . To vam onda dodje realna cena za najskromniji betonski bazen, bez icega dodatnog. A jos, smestaj radnika i obezbedjena hrana ne pise, najcesci je I taj slucaj. Bez 15000 evra nema betonskog bazena 7x3x1.6 I to najosnovnija varijanta.

 • Адаме,

  овај текст је прекопиран са сајта једног произвођача. Са све ценама 🙂
  Тачне су…али има ту и скривених трошкова….

 • Ove cene nisu tacne.vece su.

top