Bazen u dvorištu – cene i postupak izrade

Na plus 35 stepeni koliko je konstantno u Srbiji poslednjih dana, nema ko nije poželeo da ima sopstveni bazen. Mi koji živimo u stanovima  smo primorani da se rashlađujemo na javnim bazenima, ali vi koji imate kuću i dvorište možete imati svoj bazen.

Koliko ustvari košta napraviti bazen i šta sve morate da znate o samoj izgradnji i održavanju, pročitajte u našem malom uputstvu:

Postoji neka osnovna podela na montažne i armirano betonske

Montažne bazene možete kupiti u malo većim lancima hipermarketa. Jako su traženi jer su mnogo jeftiniji od betonskih. Postoje različiti modeli, oblici, veličine i od toga zavisi i cena i kvalitet. Od onih koje možete kupiti za 10ak hiljada dinara pa do ozbiljnijih koji koštaju od 1200 evra pa naviše.

Ako pravite armirano betonski bazen, vaša mašta je ta koja određuje oblik i dubinu. Klasičan, pravougaoni oblik je najjeftiniji i najlakši za izvođenje. Izrada mora biti kvalitetna, nedopustive su bilo kakve nepravilnosti  i pukotine. Zidovi bazena moraju biti debljine minimum 20 cm, betoniranje poda i zidova se radi odjednom ukoliko mogućnosti dozvoljavaju. Tokom betoniranja, ugrađuju se svi elementi. Kad se beton veže, skida se oplata i onda sledi hidroizolacija. Posle sušenja hidroizolacije radi se test na vodootpornost pa tek onda farbanje i stavljanje pločica.

Armirano betonski bazeni mogu biti skimerski i prelivni. Skimerski  imaju  preliv preko jednog otvora, a prelivni kanal oko celog bazena sa rešetkom i kompenzacionim rezervoarom. U skimerskim bazenima se prečišćavanje vode radi na osnovu horizontalne cirkulacije vode, a u prelivnim bazenima se radi prelivanjem vode u prelivni kanal, odakle se voda dalje sliva u kompenzacioni bazen.

Izrada  prelivnog bazena je skuplja za 30% u odnosu na izradu klasičnog bazena sa skimerima.

Bazen veličine 7x 3, dubine 1,6 m u osnovnoj opermi, bez montaže košta 3000 evra ako je skimerski a oko 3500 ako je prelivni. Na ovo se dodaje i hidroizolacija koja košta  oko 600 evra,  mozaik oko 700, montaža opreme od 800 do 1000 evra, i postavljanje hidroizolacije i oko 500 evra. Okvirne cene su sledeće:

dimenzije skimerski prelivni
7x3x1,6 6.400 e 7.300 e
8x4x1,6 5.800 e 7.500 e
10x5x1,6 10.200 e 12.500 e
12x6x1,6 12.700 e 15.000 e

Bazen treba da se nalazi  na najsunčanijem mestu u vašem dvorištu. Teren mora biti dostupan  za samu izgradnju, ali i dalje od puta i listopadnog drveća jer će to znatno otežati održavanje bazena

Kada se završi sa građevinskim radovima i montiranjem opreme, bazen se puni. I onda treba da ga održavate. To podrazumeva hemijski tretman vode. Koristi se hlor, pa sredstvo protiv algi i  bakterija flokulant, stabilizator i ph regulator. Ukoliko imate finansijske mogućnosti i prostor, ovo je najbolje što možete da uradite za svoju porodicu.

Ključne reči

komentari

 • Ove cene nisu tacne.vece su.

 • Адаме,

  овај текст је прекопиран са сајта једног произвођача. Са све ценама 🙂
  Тачне су…али има ту и скривених трошкова….

 • Skriveni troskovi su samo GRADJEVINSKI RADOVI. Cenu duplirajte od ovog sto gore pise . To vam onda dodje realna cena za najskromniji betonski bazen, bez icega dodatnog. A jos, smestaj radnika i obezbedjena hrana ne pise, najcesci je I taj slucaj. Bez 15000 evra nema betonskog bazena 7x3x1.6 I to najosnovnija varijanta.

 • Sanja svaka cast

 • Imam bazen betonski armirani 40cm zidovi,izracunajte koliko kosta kopanje tolikog bazena,materijal,radnici, pa kasnije plocice ili folija,grcka farba. Minimum 15000 evra bez opreme. Oprema podrazumeva obaveznu pumpu za preciscavanje koja nije ispod 5-6000 evra,prekrivac 1000 evra,usisivac itd. Farmaceut ce vam proracunati kolko hemije smete da stavite,tablete,plavi kamen.Uredjenje oko bazena proizvoljno,ali kosta,kosta.Po mojoj proceni,bez 25000 evra bazen po standardu ne mozete imati. Voda je takodje sporna,ja imam bunar pa je to plus.

 • Ja pravio u vikendici bazen, 8×4, dubina 1.6m. majstopri lokalci. Izaslo me sve oko 6000eu, sa svim troskovima, tako da moze. Sad, ako pravite u Beogradu, sve to ce biti sigurno preko 10.000, normalno

 • Sa 25000 eura mogi da idem 25 godina bilo gde na more

 • Dali neko zna kakve su mogucnosti ako imate termalne vode na placu? Dali je moguce iskoristiti za punjenje bazena?

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top