Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4678

Veća energetska efikasnost – ušteda u kućnom budžetu

Kako jednim potezom uštedeti na računima za energente, učiniti svoj dom udobnijim i doprineti smanjenju zagađenja životne sredine? Odgovor je – energetska efikasnost doma. Ulaganjem u energetski efikasna rešenja kao što su nova vrata i prozori, adaptacija fasade, ali i oprema za grejanje, termoizolacioni ili fotonaponski paneli, toplotne pumpe.

Prema nedavnim procenama oko 300.000 kuća u Srbiji nema termoizolaciju i troši četiri-pet puta više energije nego kuće u EU. Stambene zgrade, koje u Srbiji obuhvataju oko 60 odsto stambenog fonda, takođe se ne mogu pohvaliti visokim stepenom energetske efikasnosti. Uzimajući u obzir ove brojke, velike su mogućnosti za uštedu energije na nacionalnom nivou, jer stambene zgrade učestvuju u ukupnoj potrošnji energije sa skoro 40 odsto na nivou zemlje.

Korišćenje energetski neefikasnih rešenja se na kraju odražava na račune koje plaćaju građani, pa i vlasnici treba da imaju interes za poboljšanje ovog segmenta svog života.

Energetska efikasnost – briga za prirodu

Treba dodati i da korišćenje energetski neefikasnih rešenja ima veliki ekološki otisak i negativno utiče na životnu sredinu, što posledično opet utiče na kvalitet života svih ljudi. 

Erste Banka nudi kredite namenjene svima kojima je cilj energatska efikasnost doma. Krediti su namenjeni onima koji žele da ulože u energetski efikasna rešenja za svoje domove, uz bespovratni finansijski podsticaj u iznosu od 15 do 20 procenata od ukupnog iznosa investicije, koji isplaćuje Evropska banka za obnovu i razvoj. 

Kredit se može iskoristiti za kupovinu tehnologije, pratećeg materijala, kao i troškove ugradnje. Maksimalni period otplate je 95 meseci, a najviši predviđeni iznos 3.000.000 RSD. 

Mere uštede toplotne i električne energije

U mnogim slučajevima, samo zamenom zastarele tehnološke opreme može da se postigne značajna ušteda električne i toplotne energije, kao i da se smanje budući troškovi održavanja.  

Pored zamene kotlova, hladnjaka i ostale opreme tehnologijom koja je energetski efikasnija, sledeća rešenja pomažu u dodatnom smanjenju troškova:

  • Poboljšani sistemi merenja i obračuna potrošnje
  • Uvođenje nadzora i automatske regulacije električne snage
  • Energetski efikasna rasveta
  • Termoizolacija zgrada ili kuća
  • Zamena prozora i vrata energetski efikasnijima
  • Automatska regulacija temperature u prostorijama, u skladu sa specifičnim potrebama

Ponekad su i mali koraci dovoljni da bismo sebi obezbedili bolju i sigurniju budućnost, ali i smanjili uticaj na životnu sredinu.

Više informacija o kreditu koji se realizuje u okviru GEFF – programa za finansiranje zelene ekonomije, saznajte na ovom linku. 

Pogledaj ponudu: PRODAJA STANOVA

Podeli ovaj tekst: