Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4678

Uređenje doma – potkrovlje

Uređenje doma je nešto čime skoro svi volimo da se bavimo, ali kada čujemo da je u pitanju potkrovlje, to nam daje poseban izazov. Kao i inspiraciju. Koliko puta ste kada čujete da neko stanuje u potkrovlju pomislili, „jao kako je to romantično“? O manama potkrovlja skoro nikada ni ne razmišljmo jer nam se čini da su opcije beskonačne, ipak ste vi oni koji su poslednji po spratnosti i na samom vrhu i „možete da radite šta hoćete!“ 🙂 A i realno, uredjenje može biti veoma jednostavno.

Ukoliko na raspolaganju imate neiskorišćeno potkrovlje ili ste u prilici da ga kupite, ne časite časa,  jer se sve može urediti na mnogo  jednostavniji način nego što mislite.

U sledećem delu teksta ćemo vam predočiti o čemu sve treba da mislite kako biste neiskorišćeni prostor na vrhu vaše zgrade, tavan ili „prazan krov“  pretvorili u prostor za život. Prostranost, to što nema pregradnih zidova, dnevno svetlo samo su neki od parametara za koje odmah možemo da kažemo – u prednosti ste!

Pre nego što počnete sa radovima i sređivanjem, najvažnije je je da procenite da li je prostor koji vam je raspoloživ prikladan za stanovanje? Pruža li postojeća krovna konstrukcija dovoljno prostora? Da li je krov dovoljno visok da kada ustanete ne udarate glavom? Za ovo će vam svakako biti potreban neko stručan.

Raspored

Pre nego što sve počne, naravno morate pažljivo isplanirati izgled potkrovlja i raspored prostorija. U ovoj fazi obavezno se posavetujte sa arhitektom i projektantom jer njihovo  znanje će vam pomoći da odgovorite na sledeća pitanja: Koliko se prostorija može napraviti u vašem potkrovlju? Kakve su vam uopšte mogućnosti kada je sprovođenje instalacija u pitanju? Lepo je što ste smislili da želite dnevnu i tri spavaće i kupatilo i kuhinju, ali „gore“ treba sprovesti struju, vodu, napraviti prozore, možda otvoriti krov, dizati krovna krov, ventilaciju…? Ima dosta posla, ali ništa nije strašno i nerešivo.

Krovna konstrukcija

RogovI i grede – da li ih treba zameniti novim? Vidne krovne konstrukcije, stubovi, profili i grede i kose krovne površine daju stanu u potkrovlju poseban individualni karakter. Pri tome treba svakako voditi računa o građevinskim pretpostavkama i građevinskim propisima. Svakako će Vam biti potrebna i građevinska dozvola.

Važna pretpostavka za ekonomičnu izgradnju krova jeste nagib krova od preko 30°, što je moguća veća dubina kuće i slobodne površine. Visina prostorije preko najmanje 2/3 osnovne površine treba iznositi 2,50 m. Veće krovne površine dopuštaju izgradnju još jednog sprata ili galerije. Podizanjem krova se može dobiti dodatna potrebna visina.

Stepenište i Izolacija

Pristup stepeništem do potkrovlja se mora također izgraditi. Širina stepenica mora iznositi 80 cm. Odnos uspona stepeništa mora odgovarati građevinskim propisima. Ugradnjom stepeništa se menja i struktura stana ili sprata koji se nalazi ispod. Krovni pokrivač mora biti funkcionalan. U okvirima izgradnje krova neophodna je sanacija starog ili novo pokrivanje krova kao i pobiljšanje toplotne izolacije i ugradnje blokade prolaza pare. Svi izgrađeni ili renovirani krovovi zahtevaju posebne mere toplotne zaštite ( toplotna izolacija ispod rogova, iznad rogova i između rogova).

Plafon stana na poslednjem spratu  koji formira pod potkrovlja mora biti u stanju da preuzime novo korisno opterećenje. Eventualno pojačanje plafona je skupo i mora ga izračunati statičar. Ukoliko se prilikom statičkog proračuna mora uzeti u obzir i dodatak za međuzidove, onda se nosivi pregradni zidovi s odgovarajućim dodatkom težine ne mogu rasporediti na svako mesto. Naročito kod pregradnih zidova u stanovima treba voditi računa o dovoljnoj izolaciji buke od koraka.

Potrebna zaštita buke od koraka postiže se postavljanjem plivajućeg poda. Postojeći tanki zidovi se mogu poboljšati u pogledu zvučne izolacije postavljanjem prethodnih ploča.

Prozori i osvetljenje

Naročito je važno dobro osvetljenje postavljanjem krovnih prozora, možda bočnih na zidu, ma koliko mali bili, pa čak i krovnih balkona. Kod ugradnje velikih prozora vodite računa o dovoljnoj zaštiti od sunčevog zračenja postavljanjem unutrašnjih i spoljašnjih zaštitnih elemenata ili upotrebom specijalnih stakala koja štite od sunčevog zračenja.

Podeli ovaj tekst: