Sve što treba da znate o parketu

Sve što treba da znate o parketu

Za razliku od krečenja i nekih drugih sitnih prepravki po kući, kao što je na primer postavljanje dekoracije od gipsa, za sređivanje parketa, bilo da je postavljanje, hoblovanje ili lakiranje, treba vam majstor. Da bi stariji parket bio kao nov, postoje metode kako da ga ulepšate a da ne morate da angažujete  majstora i radite hoblovanje. Evo šta sve morate da znate o parketu pre nego što pribegnete sređivanju:

Priprema podloge za parket i postavljanje parketa

Ukoliko stavljate parket, najbitnija je priprema podloge. Ako vam košuljica u kući ili stanu nije ravna, neće moći lepo da se postavi parket. Sve nepravilnosti se moraju srediti da bi se parket lepo postavio. Samo postavljanje parketa košta oko 3evra mo m2. Postoje dve, da kažemo osnovne, vrste parketa – klasični (stari parket) i višeslojni parket. Razlikuju se u konstrukciji, kvalitetu ali i ceni.

Cena kvadrata parketa je od 2 i nešto  hiljade dinara po metru  kvadratnom pa naviše. Kvalitetniji parket košta i oko 20 000 din po metru  kvadratnom.

Hoblovanje parketa

Ako planirate hoblovanje parketa, potrudite se da pronađete dobrog majstora koji je pre svega strpljiv. Ključna stvar za lep izgled parketa, pored strpljivog i urednog majstora je i alat, odnosno mašine kojima brusi parket.

Prilikom brušenja parketa radi se sa dva tipa mašina: rotacionim brusilicama i hoblericama sa valjkom. Novije hoblerice su toliko kvalitetne, da je prašina svedena na minimum. Cena hoblovanja i lakiranja je oko 9 evra po  m2 ukoliko je majstorov materijal, a oko 3 evra po kvadratu ako vi obezbeđujete materijal.  Samo hoblovanje košta oko 2-2,5 evra po m2, a ukoliko je parket jako star ide i do 4 evra po m2.

Uljanje parketa

U slučaju da samo želite da osvežite stari parket, bez hoblovanja, tu je uljanje parketa. Postoji veliki izbor boja ulja koja mogu da se koriste.

Bajcovanje parketa

Bajcovanjem  parket dobija određenu boju. Više faktora utiče na konačan izgled boje, od drveta, brusilice, vrste bajca, odnosno boje pa i do rada majstora.

Lakiranje parketa

Postoje vodeni lakovi i lakovi na bazi rastvarača, koji se koriste unazad decenijama. Vodeni lakovi su  sada u trendu jer prvenstveno daju prirodnu boju,  a i u skladu su sa najvišim ekološkim standardnima.

Poliranje parketa

Poliranje parketa  je brušenje između slojeva lakova.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Jedan komentar

top