Studentske muke: Iznajmiti sada stan ili sačekati jesen?

Roditelji koji su slali decu iz unutrašnjosti u veći grad da studiraju uvek su morali da izdvoje popriličnu sumu novca. Međutim, čini se da dugo nije bilo teže nego ove godine. Sve su veći troškovi života a plate rastu mnogo sporije od inflacije. Mnogima koji se nađu ispod crte za smeštaj u studentskim domovima, dodatni teret će biti iznajmljivanje stana. Cene kirije su u blagom padu u odnosu na prošlu godinu u gotovo svim opštinama. Ipak, i dalje su daleko iznad nivoa na kojem su bile pre marta prošle godine. Bez obzira da li je u pitanju Beograd, Novi Sad, Niš ili Kragujevac, mesečno iznajmljivanje stana je skuplje minimum 30 odsto, a u naseljima koja su najbliža fakultetima su u proteklih godinu i po dana cene čak i udvostručene.

Svakog septembra blagi rast cena

Osnovno pitanje koje muči i roditelje i studente je da li se isplati iznajmiti stan sada i plaćati dve-tri kirije tokom leta ili sačekati oktobar i početak školske godine. Ono što ih brine je da li će cene tada biti još veće. Prema podacima sa portala 4zida.rs, svake godine, najčešće u septembru, se beleži blagi rast cena zakupa, zbog povećane potražnje.

Beograd

Ne postoji zvanična statistika koliko studenata je svake godine prinuđeno da potraži privatan smeštaj u prestonici. Zna se da ove godine fakultete Univerziteta u Beogradu upisuje oko 15.200 brucoša. Od toga je 5.450 samofinansirajućih, što znači da nemaju pravo na studentski dom, pa će oni koji ne žive u glavnom gradu morati da iznajme stan u Beogradu. Uz njihove starije kolege, koje su na studije došle prethodnih godina, jasno je da će narednih meseci na hiljade studenata biti u potrazi za smeštajem.

Ranije su tražili stanove bliže centru, jer su tu fakulteti, od Filozofskog i Filološkog, preko Matematičkog, do Učiteljskog i ostalih. Međutim, zbog dolaska ruskih državljanja i izdavanja stana na dan, koji se više isplati stanodavcima, akademcima iz unutrašnjosti centar je sada sve teže dosupan.

Pre početka rata u Ukrajini, prosečna cena iznajmljivanja garosnjere u Beogradu je bila oko 250 evra, dok su prethodnih godina stanodavci za jednosobne stanove tražili od 280 do 300 evra. Dvosobni su bili oko 400 evra. Danas se prosečna garsonjera gotovo ne može pronaći za manje od 300 evra. Prosek oglašenih jednosobnih stanova je oko 450 evra, dok dvosobni koštaju oko 650 evra. Dakle, za novac za koji su prethodnih godina mogli da iznajme dvosoban stan, studenti sada mogu da dobiju jednu sobu manje.

Cene zavise od lokacije

Cene se poprilično razlikuju po naseljima u odnosu na lokaciju i udaljenost od fakulteta. Studenti Mašinskog i Elektrotehničkog ranije su tražili smeštaj u okolini Vukovog spomenika. Garsonjere u obližnjim zgradama u ovom delu grada tada su bile oko 300 evra. Sada u proseku koštaju oko 500 evra. Prosečna cena oglašenih jednoiposobnih stanova na sajtu 4zida.rs je oko 580 evra, a dvosobnih 655 evra.

U oglasima trenutno gotovo da i nema u ponudi garsonjera na Voždovcu u okolini Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Fakulteta političkih nauka. Jednosobni su sa oko 300 sada dostigli cenu od oko 500 evra. U naselju „Stepa Stepanović“, koje je takođe blizu ovih visokoškolskih ustanova, jednosobni stanovi se izdaju za oko 475 evra, a dvosobni za oko 570 evra. Nekada se studentima moglo isplatiti da se udruže i da podele troškove. Međutim, danas je i to skupo, jer u ovom delu grada stanarina za prosečan trosoban oglašen stan košta oko 800 evra.

Studenti Šumarskog fakulteta najčešće traže stanove na Banovom brdu i okolini, a u ovom naselju za garsonjeru će ove godine morati da izdvoje oko 300 evra, dok je kirija za jednosoban stan oko 45 evra skuplja, a za dvosoban u proseku iznosi 500 evra.

Garsonjera na Novom Beogradu je 2019. kod Fontane mogla da se iznajmi za oko 200 evra. Akademci koji sada ostanu ispod crte za smeštaj u „Studenjaku“ trebalo bi da izdvoje minimum 300 evra, ali će i po toj ceni teško naći slobodan stan. Jednosobni su sada oko 450, a dvosobni skoro 600 evra.

Mirijevo i Karaburma omiljene lokacije

Iako u Mirijevu i na Karaburmi nije nijedan fakultet, ova dva naselja su zbog blizine grada i povoljnijih cena smeštaja neke od omiljenih lokacija za studenate. Cene stanarina su drastično prošle godine skočile i u ovim naseljima. Početkom godine se garsonjera na Karaburmi izdavala u proseku za oko 350 evra, dok je u Mirijevu krajem prošle godine bila oko 300 evra. Sada su cene u blagom padu i trenutno se stanovi najmanje kvadrature na ovim lokacijama mogu rentirati za oko 230 i 240 evra. Jednosobni su u Mirijevu oko 280 evra, a na Karaburmi oko 315 evra. To je upola jeftinije nego u centru.

Novi Sad

Mnogi studenti doći će na jesen i u Novi Sad. Ponuda stanova je dobra, jer se u ovom gradu mnogo gradi. Cene su značajno više u odnosu na prethodne godine. Garsonjere su se ranije u proseku izdavale za oko 200 evra, a prošle godine je kirija skočila na 280 evra. Prema podacima sa portala 4zida, trenutno se ove nekretnine najmanje kvadrature mogu iznajmiti za oko 250 evra. Jednosobni stanovi su sa 200 evra dostigli cenu od oko 300 evra, dok su dvosobni sada ponovo oko 400 evra, iako su ih pred kraj prošle godine stanodavci izdavali za 100 evra više.

Niš

Današnji apsolventi i diplomci, koji su 2019. godine kao brucoši garsonjeru u Nišu plaćali oko 170 evra, danas za najam takvog smeštaja moraju da izdvoje 200 evra. To je čak i dobra cena s obzirom da su stanodavci za garsonjere oglašene krajem prošle godine u proseku tražili oko 220 evra.

Jednosobni stanovi su u poslednjem kvartalu 2022. godine poskupeli na 250 evra i ta cena je ostala i u prvoj polovini ove godine. Dvosobni stanovi u Nišu su bili oko 250 evra, a sada su 300 evra.

Stanodavci u ovom gradu nisu prošle godine digli tako drastično cene kirije kao u Beogradu i Novom Sadu. Ipak, sada ih gotovo uopšte nisu ni spustili, odnosno zadržali su ih na nivou sa kraja prošle godine, osim za garsonjere koje beleže blagi pad od 20 evra.

Kragujevac

Kada su, tokom pandemije 2020. studenti otišli kućama iz Kragujevca, garsonjera u ovom gradu se mogla iznajmiti u proseku za 115 evra, što je bilo pojeftinjenje od oko 35 evra u odnosu na prethodni period. Međutim, kako se situacija normalizovala i akademci se vratili i cene kirije su ponovo porasle i vratile se na nivo od oko 150 evra, koliko su bile i pre pandemije. Pik su dostigle u prva tri meseca ove godine kada su bile u proseku oko 170 evra, dok se danas mogu iznajmiti za 130 evra.

Jednosobni stanovi u Kragujevcu su bili od 150 do 190 evra, a sada su oko 180 evra. Za dvosobne je kirija prošle godine bila oko 200 evra, a sada je potrebno izdvojiti 40 evra više svakog meseca.

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top