Saznajte kako da unesete prirodu u vaš prostor

Poznato je da povezivanje sa prirodom ima neprocenjive benefite za fizičko i mentalno zdravlje. Terapeutske moći prirode su brojne ali nažalost nismo uvek u prilici da provodimo dovoljno vremena na otvorenom. Srećom, postoje načini da unesemo prirodu i njene benefite u svoj dom ili kancelariju.

Slike i zvuci prirode

Nivo stresa opada čak i dok samo gledamo slike prirode. Zvuci poput ritmičnog zujanja vode, cvrkut ptica, cveće i biljke u saksijama dovode do opuštanja i poboljšanja raspoloženja.

Osim ovih načina, još jedan prirodni dekor koji postaje sve popularniji jeste implementacija zelenih zidova od mahovine. Saznajte koji su benefiti zelenih zidova, kako se održavaju i koliko koštaju.

Foto: SuperProstor

Zeleni zidovi više od estetike

Zeleni zidovi nisu samo estetski detalj, već imaju i niz benefita. Mahovina poboljšava kvalitet vazduha, reguliše vlagu, pruža dobru zvučnu izolaciju pa možete da uživate u mirnijem i tišem prostoru. Takođe doprinosi smanjenju stresa.

Mahovina dolazi u različitim prirodnim nijansama zelene boje i može biti ravna, loptasta ili irvasova. Najbolji efekat i najviše detalja se postiže kombinacijom dve ili tri vrste mahovine.

Foto: SuperProstor

Razlika između dehidrirane i stabilizovane mahovine

I stabilizovana i dehidrirana mahovina su prirodne, ali se razlikuju estetski, po trajnosti i ceni.

Dehidrirana mahovina je ubrana, a zatim ostavljena da se osuši, ona u kraćem vremenu gubi boju i teksturu, potrebno je zameniti nakon 1-2 godine, a često i nakon nekoliko meseci.

Stabilizovana mahovina je tretirana da bi zadržala svoju prirodnu mekoću i teksturu. Tokom ovog procesa radi se na izmeni strukture tkiva, biljni sok se zamenjuje jedinjenjem čiji su glavni sastojci glicerin i voda, što zamenjuje prirodnu vlagu u biljci i omogućava njeno očuvanje. Stabilizovane mahovine visokog kvaliteta traju oko 7 (čak i do 10 godina). Naravno, na trajnost utiču i uslovi mikroklime u prostoriji gde je postavljena.

Postavljanje zelenog zida

Prilikom postavljanja zelenih zidova, treba voditi računa o izboru podloge kao i uslovima koji su neophodni za rast mahovine. Mahovina se može postaviti u skoro svaki zatvoren prostor. Najvažnije je da zeleni zid nije izložen direktnom sunčevom svetlu ili da nije u neposrednoj blizini nekog grejnog tela ili klime. Mahovina dobro podnosi potpunu tamu ili slabo osvetljene pozicije u prostoriji.

Može se montirati na različite površine – zidove od betona, cigle, gipsa, drvo, metal ili staklo. Kombinuje se odlično sa svim prirodnim materijalima kao što su kamen, drvo, cigle, beton i mermer.

Foto: SuperProstor

Bez održavanja – uštedite vreme dok uživate u prirodi

Jedan od najvećih benefita zelenih zidova od mahovine je jednostavnost njihovog održavanja. Ne zahtevaju zalivanje, đubrenje ili rezanje. U zavisnosti od vrste mahovine, zahtevaju minimalan nivo pažnje u vidu povremenog prskanja tečnošću za održavanje. Predstavljaju ekološki proizvod, a ujedno i „samoodrživi “organizam.

Koliko košta zeleni raj u vašem domu?

Cena zelenog zida se kreće od 40. 000 do 65.000 dinara po kvadratnom metru i zavisi od vrste mahovine. U cenu su uključeni idejni predlog, ugradnja i sprej za održavanje a sam zid može trajati i više od 5 godina.

Priroda može postati sastavni deo vaše svakodnevice čineći vaš stan ili poslovni prostor lepšim i zelenijm a za savete i ideje koji zid da izaberete i gde da ga postavite konsultuje stručnjake.

Podeli ovaj tekst: