Сезона слава је увелико почела. Савршена славска трпеза, поред укусне и лепо аранжиране хране, подразумева и лепо постављен сто.
Сто се по правилу покрива столњаком, по могућности, белим. У новије време користе се ”сетови” (мали простирачи квадратне форме) јер су практичнији. Ако се ставља и цвеће, треба водити рачуна о складу боја цвећа и столњака. Уз бели столњак пристају све боје цвећа.
При постављању стола уобичајено се десно од тањира (дубоки тањир за супу ставља се на плитки) ставља кашика, те нож (окренут оштрицом према тањиру), док се виљушка ставља с леве стране, а евентуални прибор за десерт ставља се с горње стране (дршка кашичице према десној страни а дршка виљушчице према левој – ако се стављају и кашичица и виљушчица).
Ако је потребно више прибора од основног, он се додаје даље редом, како следе јела. Уколико ће се пре печења сервирати риба или какво предјело, прибор за рибу или предјело ставља се пре прибора за печење (с тим да се риба може јести и само виљушком и комадићем хлеба).
Лево од тањира иде тањирић или чинија за салату. Исечене кришке хлеба слажу се у корпицу која се ставља на трпезу.
На сто се стављају и сирће, уље, сланик и чачкалице. Прибора за јело мора да буде толико колико је потребно да гост никада не мора прибором да узима јело из заједничког посуђа.
Убруси се уобичајено стављају десно од тањира, а ако су постављени дубоки тањири, стављају се у њих. Чаше се постављају десно и изнад тањира.