Zašto je bitno imati projekat prilikom izgradnje kuće?

Zašto je bitno imati projekat prilikom izgradnje kuće?

Da bi naravili dom kakav priželjkujete, morate imati projekat prilikom izgradnje kuće. Bitno je da znate tačno šta želite a šta ne. Danas je lako naći ideje, pored brojnih časopisa, portala, emisija, tu su i pinterest i instagram i fejsbuk.


Cena izrade projekta se kreće od 7 do 15 evra po neto metru kvadratnom. Uz malo guglanja možete naći i za 4 do 5 evra. To zavisi od projektanta, zavisi od kvadrature. Čemu služi idejni projekat? Da sagledate kuću u prostoru, da se lepo vidi njena namena, orijentacija i organizacija prostora. Projekat je taj koji mogućava da se želje investitora (onog koji gradi kuću) usaglase sa pravilima gradnje.

Sa glavnim projektom dobijate građevinsku dozvolu, što je najbitnije za početak izgradnje. U tom projektu je sve. Na njemu ne radi samo arhitekta, već i statičar, elektroinženjer. Tu je regulisana i zaštita od požara, vodovod i kanalizacija. Glavni projekat mora da radi ovlašćena organizacija. On se prilaže uz prijavu početka izvođenja radova, bez kojeg ne možete da gradite.Glavni projekat mora da sadrži i potvrdu i izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli. Takođe, mora de se dostavi i dokaz o uplati administrativne takse, dokaz o uplati naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Projektant je jako bitan, zato je najbolje da uzmete nekog po preporuci.

Za početak je najbitnije da kupite dobar plac. Projektanti kažu da lepa i ružna kuća isto koštaju, samo da od kvaliteta projekta zavisi šta ćete dobiti. Jako je bitno da prilikom izrade projekta kažete kakve su namene kuće u budućnosti, u smislu veličine, eventualne dogradnje i slično. Majstori su tu da predlože eventualne izmene, ali uvek morate to da proverite za projektantom, jer će vam se dugoročno sigurno isplatiti a i uštedeće vam vreme i živce. Majstor je taj koji gradi po projektu, nikako ne sme on da projektuje.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top