Pančevo – grad koji pruža otpor užurbanoj svakodnevnici i otuđenosti

Ne možemo da biramo grad gde ćemo se roditi, ali možemo onaj u kojem ćemo živeti. Ukoliko biste menjali život u velikom gradu za mirnije mesto bez velike buke, stresa i gužve u saobraćaju, gde vam u svakom trenutku nije neophodan automobil jer brzo pešice ili biciklom stižete do cilja, imamo predlog za vas.

Saznajte zašto je Pančevo posebno mesto za život i čime ovaj šarmantni gradić osvaja ne samo njegove sugrađane već i one koji ga samo jednom posete.

Na samo 20km od Beograda, na obalama reka Tamiš i Dunav nalazi se grad Pančevo. Po broju stanovnika deveti je grad u Srbiji.

Vodene kapije – čuvari grada

Na ušću Tamiša u Dunav sačekaće vas čuvari ovog grada. Naime, u Pančevu se nalazi jedini par svetionika duž čitavog toka Dunava. Kule su podignute 1909. kako bi obavljale signalnu funkciju i međuvremenu su postale simbol Pančeva, a mnogi ih zovu i „vodenim kapijama grada“.

Tamiški kej

Tamiški kej predstavlja pravo mesto za odmor, rekreaciju i uživanje sa mnoštvom zelenih parkova i šetališta, igrališta za decu, staza za trčanje, biciklističkih staza. Poslednjih godina je dosta uloženo u rekonstrukciju i uređenje ove pančevačke zelene aleje.  

Filmski grad i rodno mesto mnogih znamenitih ličnosti

Da li ste znali da je Pančevo zahvaljujući živopisnim pejzažima ravnica i okolnih dunavskih obala, privuklo mnoge filmske producente. U Pančevu i okolini je smeštena radnja nekih od kultnih ostvarenja bivše jugoslovenske i srpske kinematografije. U Pančevu su snimljene nezaboravne scene iz klasika „Kad budem mrtav i beo“, zatim filma „Skupljači perja“ kao i „Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“. Osim toga, ovde su rođene i živele mnoge znamenite ličnosti poput Jovana Jovanovića Zmaja, Uroša Predića, Mihajla Pupina.

Gostoprimstvo i zajednica

Pančevo pruža mogućnosti za bogat kulturni i obrazovni život. Na raspolaganju su brojne kulturne institucije poput Gradske biblioteke, Narodnog muzeja, Doma omladine, Centra za kulturu u kojima se održavaju pozorišne predstave i druge manifestacije. Takođe, ovde je razvijena i odlična mreža vrtića, osnovnih i srednjih škola, kao i visokoškolskih ustanova.

Pančevo je poznato po svojoj gostoljubivoj atmosferi. Brzo ćete se uklopiti i osećati kao kod kuće. U prilog tome je tvrdnja naše sagovornice, Dunje Bajić, rođene Pančevke, jer ko će bolje opisati neki grad nego njegovi sugrađani:

„Šetate u blizini poslastičarnice Popović, a ti moliš mamu da ti kupi sladoled. Pošto je decembar, ona nudi kompromis, šlag u kornetu. Na ulazu u lokal dočekuje vas omiljeni zimski prizor u Pančevu – Popovićeva zlatnocrvena novogodišnja jelka koja zauzima ceo izlog, od poda do plafona. 

Pančevo je grad koji čuva svoju toplinu, kulturu, navike i mesto koje se do danas trudi da pruži otpor užurbanoj svakodnevnici i otuđenosti. Kako Vojvodini dolikuje, poziva te da sedneš na bicikl i na svoje misli se usredsrediš vožnjom kroz zelenilo i uske ulice“ ističe naša sagovornica.

Niski troškovi života i povoljnije cene nekretnina

Cene stanova i kuća znatno su povoljnije u odnosu na Beograd. Na primer, kada je u pitanju prodaja kuća u Pančevu trenutna prosečna cena na sajtu 4zida.rs iznosi 720 evra po m2 . Osim kuće dodatni benefiti su često dvorište, garažno mesto ali i osećaj prostranstva, slobode i privatnosti. Istovremeno je bogata i ponuda  novogradnje u Pančevu gde je prosečna cena kvadratnog metra znatno povoljnija u odnosu na cene u Beogradu. Za isti novac možete da dobijete veću kvadraturu i kvalitetniji život, a da ne morate čak da menjate radno mesto jer za dvadeset minuta možete da stignete do samog centra Beograda.

Dovoljno razloga da zavolite ovaj grad i pružite mu šansu makar za upoznavanje!

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top